Djelomična pomrčina Sunca snimljena s Marsa

NASA-in marsovski rover Perseverance svojom je kamerom zabilježio niz fotografija djelomične pomrčine Sunca, a potom je to jedan entuzijast pretvorio i u kratki video zapis

Sandro Vrbanus srijeda, 14. veljače 2024. u 18:47

Mars, planet Sunčevoga sustava veličinom najsličniji Zemlji, u svojoj orbiti ima dva prirodna satelita – Fobos i Deimos. Samim time i mogućnost za pomrčine na tom je planetu nešto veća nego kod nas, no budući da su sateliti prilično maleni, na Marsu nije moguće doživjeti potpuno pomrčinu Sunca. Ona djelomična, pak, izgleda prilično zanimljivo.

"Krumpirasta" pomrčina

NASA-in rover Perseverance na Marsu je svojim fotoaparatom (točnije lijevim objektivom kamere Mastcam-Z na robotskoj ruci)  8. veljače zabilježio upravo jedan takav kozmički događaj – prolazak mjeseca Fobos, veličine 19 × 22 × 27 kilometara, ispred Sunca. Gledano iz perspektive rovera bio je to zanimljiv tranzit, na kojem možemo vidjeti cijeli Fobos i njegov nepravilni ("krumpirasti") oblik.

Fobos se nalazi u relativno uskoj orbiti oko Marsa. Od njegove je površine udaljen u prosjeku manje od 10.000 kilometara, pa je, unatoč svojoj malenoj veličini, uspio zakloniti dobar dio Sunčevog diska.

Niz fotografija, koje je Perseverance poslao na Zemlju, NASA je objavila na svojim stranicama, kao što to i inače čini s foto materijalima tog rovera. A kada imamo niz uzastopnih fotografija, znamo, imamo i video – pa je upravo na taj način jedan entuzijast pretvorio slike u video. On je Paul Byrne, a radi kao izvanredni profesor planetarnih, zemaljskih i okolišnih znanosti na sveučilištu Washington u St. Louisu. Timelapse djelomične Fobosove pomrčine Sunca s Marsa objavio je na svojem računu na X-u, gdje i inače objavljuje zanimljive astronomske sadržaje.