Velika američka potpuna pomrčina Sunca 2024: Gdje gledati prijenos?

Ovoga ponedjeljka duž kontinentalnih će Sjedinjenih Američkih Država prijeći zona totaliteta pomrčine Sunca. Amerikanci će putovati kako bi svjedočili tom fenomenu, a nama ostaju prijenosi uživo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. travnja 2024. u 12:50
📷 NASA/Aubrey Gemignani
NASA/Aubrey Gemignani

Potpuna pomrčina Sunca, kakva se tamo nije dogodila desetljećima, prijeći će danas preko kontinentalnog dijela Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, od jugozapada prema sjeveroistoku, a američka je javnost za njome "poludjela". Smještajni kapaciteti na putu pomrčine i u blizini zone totaliteta odavno su potpuno rasprodani, a procjenjuje se da će građani ukupno potrošiti i do 1,6 milijardi dolara da bi vidjeli ovaj kozmički fenomen uživo. Čak 31 milijun Amerikanaca živi u blizini današnje zone totaliteta, dok će njih još gotovo 4 milijuna tamo doputovati.

Nama ostalima preostaje pratiti jedan od prijenosa na webu, za što ćemo imati priliku tijekom kasnog poslijepodneva pa do kasnih večernjih sati. Prvi znakovi djelomične pomrčine pojavit će se iznad sjevernoameričkog kontinenta nešto prije 18 sati po našem vremenu, a kraj "spektakla" bit će nešto prije 23 sata. Prizori bi ove godine mogli biti spektakularni i značajno drugačiji od nedavne, prstenaste pomrčine, koja je bila vidljiva iz SAD-a sredinom prošlog listopada.

Danas, dakle, potpunu pomrčinu možemo pratiti na više načina, pa u nastavku odaberite nešto za sebe.

U 19 sati počinje kombinirani prijenos na NASA TV, gdje će događaj komentirati njihovi stručnjaci, a video će pokrivati nekoliko lokacija na putu pomrčine:

Također s početkom u 19 sati NASA pokreće i drugi prijenos uživo, u kojem će prenositi snimke uživo s 12 lokacija na kojima su smješteni teleskopi – od Meksika, preko Teksasa, pa do Illinoisa, New Yorka i Mainea, ovaj prijenos mogao bi ponuditi vrlo zanimljive snimke:

Treći live stream u organizaciji NASA-e započinje u 20:30, a pratit će lansiranje triju raketa iz zračne baze Wallops. One će biti lansirane prema zoni totaliteta, a cilj im je pratiti utjecaj pomrčine Sunca na Zemljinu atmosferu:

Slične prijenose organizirat će gotovo sve američke TV kuće, ali i popularni znanstveni youtuberi. Primjerice, Tim Dodd (Everyday Astronaut) ugostit će popularizatora znanosti Billa Nyea u svojem prijenosu, koji počinje u 18:30: