Neuromaps: baza podataka o moždanim mapama

Softverski alat otvorenog pristupa pomaže istraživačima da lakše pronađu korelacije između obrazaca u različitim regijama mozga

Mladen Smrekar ponedjeljak, 10. listopada 2022. u 12:00

Nijedan način snimanja ne može uhvatiti sve što se događa u mozgu, budući da je riječ o jako složenom organu. Tijekom godina viđene su razne višestruke "moždane karte", a svaka se usredotočila na različite moždane procese, od metabolizma do kognitivnih funkcija. Ove su karte doista važne, ali njihova izolirana upotreba ograničava otkrića do kojih bi znanstvenici mogli doći na temelju njih.

Standardizirani prostor

No sada su istraživači iz montrealske neurološke institut-bolnice, poznate i kao The Neuro, na jednom mjestu okupili više od četrdeset postojećih moždanih mapa.

Funkcionalnost softverskog alata
Funkcionalnost softverskog alata

Ova baza podataka pod nazivom "neuromaps" pomoći će istraživačima da pronađu korelacije između obrazaca u različitim regijama mozga, modalitetima, prostornim razmjerima i funkcijama mozga. 


Kako bi pomogle istraživačima u razlikovanju relevantne povezanosti i slučajnog uzorka, neuromape nude standardizirani prostor za međusobnu usporedbu svake karte i procjenu statističke važnosti tih usporedbi. Uz to, baza podataka pomaže standardizirati kod na svim kartama kako bi se poboljšala ponovljivost rezultata.

Transformacije između koordinatnih sustava
Transformacije između koordinatnih sustava

Podaci na githubu

Neuromape su predstavljene u članku "Neuromaps: strukturna i funkcionalna interpretacija moždanih mapa" u najnovijem izdanju časopisa Nature Methods,   a otvoreni pristup podacima omogućen je na githubu.

Kanadski istraživači se nadaju će njihove neuromape potaknuti daljnju analizu mapa ljudskog mozga i povećati dostupnost podataka i softverskih alata ljudima s različitim istraživačkim interesima. 

Primjena neuromapa na 20 moždanih mapa
Primjena neuromapa na 20 moždanih mapa

"Kako stopa kojom se nove moždane mape generiraju na terenu nastavlja rasti, nadamo se da će neuromape istraživačima pružiti niz standardiziranih radnih procesa za bolje razumijevanje onoga što nam ti podaci mogu reći o ljudskom mozgu", kažu istraživači.