Toyotin Lunar Cruiser pokretat će tehnologija regenerativnog goriva

Vozilo s posadom koristit će solarnu energiju za provođenje elektrolize, razdvajajući vodu na vodik i kisik tijekom produljenih lunarnih dana

Mladen Smrekar ponedjeljak, 24. srpnja 2023. u 21:20
Lunar Cruiser, Toyotin dvosjed za vožnju Mjesecom 📷 Toyota
Lunar Cruiser, Toyotin dvosjed za vožnju Mjesecom Toyota

Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota otkrila je da planira koristiti tehnologiju regenerativnog goriva za lunarni rover, javlja Reuters. Lansiranje rovera u partnerstvu s Japanskom agencijom za istraživanje svemira (JAXA) planirano za kraj ovog desetljeća.

Japanske ambicije

Posljednjih godina Japan jača svoje ambicije kao odgovor na svemirsku utrku između SAD-a i Kine, planira poslati svog astronauta na lunarnu ispostavu i blisko surađuje s Amerikancima na misiji Artemis. Dio ovog aranžmana je Toyotin lunarni rover za dvije osobe kojeg će, sad se i to zna, pokretati tehnologija regenerativnog goriva.

Energija pohranjena u gorivim ćelijama pretvarat će se u električnu energiju i koristiti za pogon rovera 📷 Toyota
Energija pohranjena u gorivim ćelijama pretvarat će se u električnu energiju i koristiti za pogon rovera Toyota

Roveri u svemirskim misijama koriste solarnu energiju za proizvodnju energije i pohranjuju je u svoje baterije za korištenje tijekom noći. Međutim, na Mjesecu je jedna noć jednaka 14 dana na Zemlji, a pohranjivanje energije temeljeno na baterijama je izazovno i ponekad nemoguće. 

Lunarni dvosjed

Zahvaljujući tehnologiji regenerativnog goriva, Toyotin 10-tonski Lunar Cruiser trebao bi moći voziti dvoje ljudi dulje vrijeme. Koristit će solarnu energiju za razdvajanje vode na vodik i kisik elektrolizom tijekom dugih dana na Mjesecu i pohranjivati ​​je u gorive ćelije koje će se koristiti tijekom noći.

Energija pohranjena u gorivim ćelijama pretvarat će se u električnu energiju i koristiti za pogon rovera. Isprva će se voda slati sa Zemlje, no Toyota ne isključuje mogućnost korištenja leda s lunarnih polova za pogon svog rovera.

Očekuje se da će Lunar Cruiser imati životnu misiju od 10 godina i raditi više od 42 dana godišnje. Za to bi bilo potrebno mnogo vode, a Toyota se nada da će neka druga svemirska tvrtka moći smisliti logistiku iskopavanja vodenog leda ili transporta kritičnog sastojka za gorive ćelije na Mjesec.