Apple mora ponuditi ruskim korisnicima iPhonea lokalne aplikacije

Ruski dužnosnik tvrdi da će se u listu uključivati i alternativne aplikacije, ako se pokažu popularne među korisnicima

Matej Markovinović petak, 2. travnja 2021. u 06:00

Prema novom zakonu koji je jučer stupio na snagu, na iPhone se uređajima kupljenim u Rusiji, prikazuje lista ruskih aplikacija prilikom postavljanja, prenosi MacRumors.

Lista uključuje razne Yandexove aplikacije, Mail.ru za e-poštu, OK Live i popularnu rusku društvenu mrežu VK. Korisnicima se također pored aplikacija pojavljuje „get“ gumb, u svrhu lakšeg instaliranja aplikacija.

Naime, ruski zakon koji od proizvođača pametnih telefona, računala i pametnih televizora zahtjeva da unaprijed instaliraju ruski softver na svoje uređaje, donesen je još 2019. godine. Kako prenosi Reuters, zakon je dio pokušaja ruske vlasti da smanji svoju ovisnost o stranim tvrtkama te da stekne veću kontrolu nad internetom.

Prema izvješću engadgeta, Apple je prošlog mjeseca pristao poštivati zakon unatoč strogoj kontroli nad postupkom postavljanja svojih uređaja. Poznato je da je Apple već prije surađivao s Rusima, pa su tako promijenili mape da prikazuju Krim kao ruski teritorij te su zbog zakona o gay propagandi, uklonili gay pride pozadinu na Apple Watchu.