Britanci se nakon Brexita žele vratiti imperijalnim mjernim jedinicama

Iako su se koristile i dok su bili dijelom EU, ali paralelno s metričkim sustavom, tradicionalne imperijalne mjerne jedinice mogle bi ponovno postati jedini standard diljem Ujedinjenog Kraljevstva

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 20. rujna 2021. u 06:00

Britanske vlasti i dalje muku muče s posljedicama Brexita, nestašicama pojedinih proizvoda, kompliciranim procedurama koje su uslijedile nakon službenog izlaska iz Europske unije te uvjetima tog "razvoda" koji i dalje nije u potpunosti okončan. Ovih se dana među vladajućima, pak, pojavila još jedna ideja koja bi trebala označiti konačni raskid veza s Europskom unijom – "sloboda Brexita" trebala bi njihovim građanima omogućiti da se potpuno vrate na imperijalni sustav mjernih jedinica.

Mrski metar i kilogram

Sustav mjerenja mase stijenama, funtama i uncama, dužine miljama, jardima, stopama i inčima te zapremnine pintama i (opet) uncama tekućine, od sredine prošlog je stoljeća u službenoj upotrebi u Ujedinjenom Kraljevstvu i njihovim preostalim kolonijama i Commonwealthu. No, standardizacijom unutar EU Britanci su bili "prisiljeni" službeno prijeći na metrički sustav. EU im je dozvolila određene iznimke, pa su tako prodavači primjerice mogli, uz kilograme, na voću i povrću isticati masu i u funtama, u pubovima se pivo i dalje moglo prodavati na pinte, a iznimka je važila i za prometne znakove, koji su ostali u miljama i miljama na sat.

Ipak, čak i najmanji spomen metričkih jedinica očito smeta konzervativnim Britancima, koji su njegovo nametanje od strane Europske unije oduvijek tumačili kao "uplitanje u njihov svakodnevni život". Sada, dakle, jedva čekaju da se i ta pravila promijene. Britanske vlasti trenutačno rade na reviziji više tisuća zakona i pravilnika koji su do sada bili usklađeni s onima iz EU, te evaluiraju koliko su pojedina pravila u skladu s nacionalnim interesima. Promjene po pitanju službenih mjernih jedinica mogle bi uslijediti uskoro, signalizirali su vladajući.

Zagovornici imperijalnih mjera pozdravljaju ovu odluku, dok neki ističu da im zemlja ima i daleko bitnijih i većih problema nego što su to oznake mase na povrću u trgovinama.

Jedna stopa definirana je kao 0,3048 metara. 12 inča čini stopu, a tri stope jard. Jedna milja je 1760 jardi
Jedna stopa definirana je kao 0,3048 metara. 12 inča čini stopu, a tri stope jard. Jedna milja je 1760 jardi