EU pokreće ambicioznu reformu digitalnog prostora

Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima predstavljaju skup novih pravila za sve digitalne usluge, uključujući društvene medije, stranice za kupoprodaju i druge platforme koje posluju u EU

Sandro Vrbanus subota, 19. prosinca 2020. u 16:57

Europska Komisija proteklog je tjedna predložila ambicioznu reformu digitalnog prostora – sveobuhvatan skup novih pravila za sve digitalne usluge, uključujući društvene medije, internetske stranice za kupoprodaju i druge internetske platforme koje posluju u Europskoj uniji. Doneseni dokumenti nazivaju se Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima.

Novim pravilima bolje će se zaštititi potrošači i njihova temeljna prava na Internetu te će se stvoriti pravednija i otvorenija digitalna tržišta, poruka je Komisije. Suvremenim ujednačenim pravilima potaknut će se inovacije, rast i konkurentnost, a korisnicima ponuditi nove, bolje i pouzdane internetske usluge. Podržat će se i rast manjih platformi, malih i srednje velikih te novoosnovanih poduzeća te će se zabraniti eventualni nepošteni uvjeti na tržištu.

Akt o digitalnim uslugama

Kada se donese Akt o digitalnim uslugama, obvezujuća pravila na razini EU-a primjenjivat će se na sve pružatelje digitalnih usluga kojima se potrošači povezuju s robom, uslugama ili sadržajem. Pravila će obuhvaćati i nove postupke za brže uklanjanje nezakonitog sadržaja te sveobuhvatnu zaštitu temeljnih prava korisnika na Internetu.

Uvest će se niz novih obveza usklađenih na razini EU-a, kao što su:

  • pravila za uklanjanje nezakonite robe, usluga ili sadržaja,
  • zaštitni mehanizmi za korisnike čiji su sadržaj platforme neopravdano izbrisale,
  • nove obveze za vrlo velike platforme o poduzimanju mjera za sprječavanje zlouporaba njihovih sustava,
  • mjere transparentnosti koje obuhvaćaju i oglašavanje na Internetu te algoritme koji se koriste za preporučivanje sadržaja korisnicima,
  • nove ovlasti za nadzor nad funkcioniranjem platformi,
  • nova pravila o sljedivosti poslovnih korisnika na stranicama za kupoprodaju kako bi se olakšalo otkrivanje prodavača nezakonite robe,
  • inovativni postupak suradnje među javnim tijelima kojim će se zajamčiti učinkovita provedba pravila na cijelom jedinstvenom tržištu.

Posebni propisi i obveze odnosit će se na sistemske platforme, tj. one koje koristi više od 10% stanovništva EU-a (45 milijuna korisnika).

Akt o digitalnim tržištima

Aktom o digitalnim tržištima rješavaju se negativne posljedice koje proizlaze iz određenog ponašanja platformi koje djeluju kao digitalni "nadzornici pristupa" jedinstvenom tržištu. Riječ je o platformama koje imaju znatan utjecaj na unutarnje tržište, koje poslovnim korisnicima služe kao važna točka pristupa klijentima te koje imaju, ili se može predvidjeti da će imati, čvrst i trajan položaj na tržištu. Takve se platforme zbog svoje tržišne moći mogu naći u poziciji da djeluju kao privatni regulatori te da postanu uska grla između poduzeća i potrošača.

Cilj je Akta o digitalnim tržištima spriječiti takve da poduzećima i potrošačima nameću nepoštene uvjete te osigurati otvorenost bitnih digitalnih usluga. Primarno će se Akt primjenjivati samo na velika poduzeća (čitaj: tehnološke divove) koja kontroliraju barem jednu takozvanu "osnovnu platformu" – kao što su tražilice, društvene mreže, određene usluge slanja poruka, operativni sustavi i usluge internetskog posredovanja, te imaju trajnu, veliku bazu korisnika u više zemalja EU-a.

Što dalje?

Europski parlament i države članice EU raspravljat će o prijedlozima Komisije u redovnom zakonodavnom postupku. Ako se donese, konačni tekst ovih dvaju aktova izravno će se primjenjivati u cijeloj Europskoj uniji.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi