EU želi postati centar za proizvodnju čistih tehnologija i zelena radna mjesta

Dobra vijest za poduzetnike u području zelene energije: EU će dodatno poticati tehnologije kao što su vjetroturbine, dizalice topline, solarne ploče, vodik iz obnovljivih izvora, nuklearna i alternativna goriva

Sandro Vrbanus utorak, 21. ožujka 2023. u 12:45

Europska je komisija prošloga tjedna predložila Akt o industriji s nultom neto stopom emisija, kako bi se povećala proizvodnja čistih tehnologija unutar EU. Ovaj Akt neophodan je i kako bi Europska unija bila potpuno spremna za prelazak na čistu energiju.

Fokus na zelene tehnologije

Akt će, kažu iz Europske komisije, ojačati stabilnost i konkurentnost proizvodnje tehnologija s nultom neto stopom emisija u EU te povećati sigurnost i održivost energetskog sustava. Stvorit će se bolji uvjeti za pokretanje projekata s nultom neto stopom emisija u Europi i privlačenje ulaganja kako bi do 2030. opći strateški kapaciteti Unije za proizvodnju tehnologija s nultom neto stopom emisija pokrili ili se približili cilju pokrivanja barem 40% energetskih potreba Unije.

Time će se ubrzati napredak u postizanju klimatskih i energetskih ciljeva EU-a do 2030. i prelasku na klimatsku neutralnost, a ujedno poticati konkurentnost industrije EU, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i kretanje prema energetskoj neovisnosti.

Od solara do nuklearki

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: "Potrebno nam je regulatorno okruženje koje pogoduje brzom prelasku na čistu energiju. Akt o industriji s nultom neto stopom emisija donosi upravo to. Osigurat će najbolje uvjete za sektore koji su nam ključni za postizanje nulte neto stope emisija do 2050.: tehnologije kao što su vjetroturbine, dizalice topline, solarne ploče, vodik iz obnovljivih izvora i skladištenje CO2. Potražnja raste u Europi i u svijetu, a mi sad poduzimamo mjere kako bismo osigurali da europska ponuda pokrije što više te potražnje."

Aktom o industriji s nultom neto stopom emisija utvrđuje se i jasan europski okvir za smanjenje ovisnosti Europske unije o visoko koncentriranom uvozu, što se pokazalo posebno bitnim za vrijeme pandemije, ali i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Predloženo zakonodavstvo odnosi se na tehnologije koje će znatno doprinijeti dekarbonizaciji. One uključuju:

  • solarnu fotonaponsku i solarnu toplinsku energiju,
  • energiju vjetra na kopnu i energiju iz obnovljivih izvora na moru,
  • baterije i skladištenje,
  • dizalice topline i geotermalnu energiju,
  • elektrolizatore i gorivne ćelije,
  • bioplin/biometan,
  • hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika te mrežne tehnologije,
  • tehnologije održivih alternativnih goriva,
  • napredne tehnologije za proizvodnju energije iz nuklearnih procesa s minimalnim otpadom iz gorivnog ciklusa,
  • male modularne reaktore i povezana goriva najbolje klase.

Administrativno rasterećenje

Strateške tehnologije s nultom neto stopom emisija dobivat će posebnu potporu. Cilj je i poboljšanje uvjeta za ulaganja u tehnologije s nultom neto stopom emisija, primjerice smanjenjem administrativnog opterećenja za pokretanje projekata i pojednostavnjenjem postupaka izdavanja dozvola. Aktom se uvode nove mjere kako bi se osigurala kvalificirana radna snaga za proizvodnju tehnologija s nultom neto stopom emisija, uključujući osnivanje akademija za tu industriju.