Europska komisija istražuje AliExpress zbog mogućeg opširnog kršenja Akta o digitalnim uslugama

Kao vrlo velika internetska platforma, AliExpress u EU mora slijediti nova pravila, no Europska komisija smatra da je možda prekršio čak deset članaka novog Akta o digitalnim uslugama

Sandro Vrbanus petak, 15. ožujka 2024. u 10:19

AliExpress je u travnju prošle godine proglašen vrlo velikom internetskom platformom, na temelju Akta o digitalnim uslugama, nakon što je izjavio da u Europskoj uniji ima 104,3 milijuna mjesečno aktivnih korisnika. Kao takav, četiri mjeseca od uvrštenja na popis, AliExpress morao je početi ispunjavati niz obveza utvrđenih u Aktu o digitalnim uslugama – no, čini se da se to nije dogodilo.

Mnogo posla za istražitelje

Europska komisija pokrenula je ovoga tjedna službeni postupak, kojim će procijeniti je li AliExpress prekršio Akt o digitalnim uslugama. Problematična ponašanja uočena su u područjima povezanima s upravljanjem rizicima i njihovim ublažavanjem, moderiranjem sadržaja i internim mehanizmom za rješavanje pritužbi, transparentnošću sustava oglašavanja i sustava za preporučivanje, sljedivošću trgovaca i pristupom podacima za istraživače.

Na temelju dosad provedene preliminarne istrage i svih prikupljenih podataka o poslovanju kineske internetske tržnice, Komisija je odlučila pokrenuti službeni postupak protiv AliExpressa na temelju Akta o digitalnim uslugama. Više je smjerova kojima će se u tom postupku istražitelji pozabaviti, a uključuju primjerice:

Pitanje distribuira li se tamo nezakonita roba, određeni proizvodi koji predstavljaju rizik za zdravlje potrošača (kao što su lažni lijekovi i hrana te dodaci prehrani), a posebno oni za maloljetnike (pristup pornografskom materijalu).

Spominju se i nedostatak mjera za sprečavanje širenja nezakonitog sadržaja i manipulacija te činjenica da razni "influenceri" promoviraju ilegalne i štetne proizvode.

Roka za dovršenje nema

AliExpress bi morao omogućiti svim korisnicima prijaviti nezakonit sadržaj, imati učinkovit interni sustav rješavanja pritužbi, ali i provjere informacija koje na njihovu platformu stavljaju vanjski ("affiliate") trgovci. Isto tako u obvezi je imati transparentne sustave za preporučivanje proizvoda.

Istraga ima za cilj provjeriti je li ta kineska kompanija prekršila čak deset članaka Akta o digitalnim uslugama. Nakon službenog pokretanja postupka Komisija će nastaviti prikupljati dokaze, primjerice slanjem dodatnih zahtjeva za informacije, provođenjem razgovora ili inspekcija.

Aktom o digitalnim uslugama nije utvrđen zakonski rok za okončanje službenog postupka. Trajanje temeljite istrage ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući složenost predmeta, mjeru u kojoj predmetno društvo surađuje s Komisijom i ostvarivanje prava na obranu.