Potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

Velika i bitna vijest za sve izvoznike, pa tako i domaći IT sektor: stižu brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dohotka i dobiti u poslovanju sa Sjedinjenim Američkim Državama

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. prosinca 2022. u 09:04

Prvi pregovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a počeli su još 1995. godine, a zadnjih su tri godine dodatno intenzivirani napori na tom području. Nakon dugotrajnih pregovora i lanjskog ukidanja viznog režima za putovanja, Hrvatska i SAD postigle su napokon taj važan dogovor, posebno gledano iz perspektive poslovnog i IT sektora. U Washingtonu je ovoga tjedna potpisana Konvencija kojom će se postići brojne olakšice i pogodnosti pri oporezivanju svih vrsta dohotka i dobiti pri prekograničnom poslovanju subjekata u Hrvatskoj i SAD-u.

Kolokvijalno nazvan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država potpisali su ministar financija dr. sc. Marko Primorac, RH i Jose W. Fernandez, podtajnik za gospodarski rast, energiju i okoliš u US Department of State. Tijekom sastanka, obje strane su izrazile zadovoljstvo potpisivanjem Konvencije te pohvalile uspješno vođene pregovore i izvrsnu suradnju koja je prethodila ovom svečanom potpisivanju. Istaknute su brojne koristi i prednosti za gospodarstvo, poduzetnike i građane, koje će biti omogućene stupanjem na snagu ove Konvencije.

Dobro za cijeli IT

Iz Ministarstva financija poručeno je kako će ovaj sporazum doprinijeti jačanju bilateralnih veza te intenziviranju buduće suradnje. Također ovim dokumentom olakšat će se trgovinska razmjena, omogućiti zamah novih investicija te potaknuti suradnja u brojnim područjima posebice prijenosa znanja – što je, ponovimo, iznimno bitno za IT sektor, kako za tvrtke tako i za pojedince koji rade za poslodavce u SAD-u. Primjerice, efekt sporazuma osjetit će domaći youtuberi i svi njima slični.

Ranije smo pisali kako su oni morali plaćati prvo porez u SAD-u, za prihode generirane na tom tržištu, a taj porez im je YouTube, odnosno Google, odmah obračunavao. Nakon isplate morali su platiti i primjenjive hrvatske poreze. Ubuduće će takve situacije u svim djelatnostima bit izbjegnute, jer ovaj sporazum sprječava potencijalno "pretjerano" oporezivanje smanjenjem poreza po odbitku.

Ovaj će Sporazum svim hrvatskim tvrtkama koje posluju u SAD-u i američkim tvrtkama koje posluju u Hrvatskoj omogućiti jednostavnije poslovanje i lakše uključivanje u tržište s jedne i druge strane.

Nakon procesa savjetovanja i suglasnosti za ratifikaciju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država i ratifikacije u Hrvatskom saboru, sporazum će štititi i američke i hrvatske porezne obveznike od dvostrukog oporezivanja putem raspodjele prava o oporezivanju između dviju zemalja.