Routeri i zvučnici morat će trošiti manje energije u "standby" načinu rada

Europska komisija predstavila je nova pravila za smanjenje potrošnje električnih uređaja u stanju pripravnosti, čime planiraju ostvariti velike uštede na energiji do 2030. godine

Sandro Vrbanus utorak, 18. travnja 2023. u 08:38

Europska komisija nastavlja s prijedlozima pravila, koja imaju za cilj uštedu energije. Tako je sada donijela nova pravila za smanjenje potrošnje energije električnih uređaja kao što su perilice rublja, televizori i ručne konzole za videoigre. Pravila se odnose na njihov rad u stanju pripravnosti "standby".

Revidiranim pravilima uvodi se niz izmjena Uredbe o ekološkom dizajnu iz 2008. godine, za uporabu električne energije u stanju pripravnosti, isključenosti i umreženom stanju pripravnosti, ažurirane 2013., nakon opsežnog savjetovanja s Europskim parlamentom i Vijećem. Promjenama se uzimaju u obzir tehnološki i tržišni razvoj tijekom posljednjih godina te se proširuje područje primjene pravila. Primjerice, sada su obuhvaćeni proizvodi s niskonaponskim vanjskim napajanjem kao što su mala mrežna oprema (uključujući usmjerivače/routere i modeme za Wi-Fi) ili bežični zvučnici.

Malim koracima do velikih ušteda

Zahtijevanjem smanjene potrošnje električne energije za proizvode u stanju niske potrošnje energije Komisija procjenjuje da će se do 2030. ostvariti godišnja ušteda energije od 4 TWh, što znači godišnju uštedu CO2 od 1,36 milijuna tona ekvivalenta CO2. Od toga će koristi imati i potrošači jer će se smanjiti njihovi računi, a ukupna ušteda za potrošače procjenjuje se na 530 milijuna eura godišnje do 2030.

Zahvaljujući revidiranim pravilima potrošačima će biti dostupnije informacije o potrošnji energije u stanju pripravnosti, isključenom stanju i umreženom stanju pripravnosti te o vremenu koje je potrebno da proizvod automatski uđe u jedan od tih načina rada. Proizvođači sada imaju prijelazno razdoblje od dvije godine do početka primjene tih novih pravila.

Dosadašnja pravila

Prema EU regulativi, audio i video oprema, mikrovalne pećnice i električne igračke mogu imati "standby" način rada. Od 2009. godine u takav način rada moraju ući "nakon razumnog vremena", a od 2013. godine pritom ne smiju trošiti više od 0,5 W (ako su ugašeni ili u stanju pripravnosti), ili 1 W (u slučaju da prikazuju kakve informacije)

Posebna pravila za mrežne uređaje uvedena su 2013., od 2017. godine potrošnja u stanju pripravnosti ograničena im je na 3-8 W, ovisno o tipu, a od 2019. na 2-8 W.