Skupina G20 za uvođenje globalnog "digitalnog poreza"

Najmoćnije zemlje svijeta dogovaraju strategiju kojom bi dokinule praksu multinacionalnih tehnoloških kompanija da izbjegavaju plaćanje poreza premještanjem dobiti u porezne oaze

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 10. lipnja 2019. u 23:00

Dvadeset ekonomski najmoćnijih zemalja svijeta okupljenih u skupinu G20 na samitu krajem ovog mjeseca dogovarat će detalje o uvođenju globalnog "digitalnog poreza". Cilj ove inicijative je pronaći način kako "natjerati" velike tehnološke kompanije kao što su Facebook, Amazon, Google ili Apple da zaista plate poštenu stopu poreza na svoju zaradu.

Poznato je, naime, kako velike kompanije koje se bave digitalnim uslugama u cijelome svijetu imaju mogućnost birati u kojoj će zemlji plaćati poreze i to kroz razne polu-ilegalne sheme prebacivanja dobiti u zemlje gdje su porezi najniži, ili gdje se mogu ostvariti kakve olakšice.

Rezultat su mizerne stope poreza koje digitalni divovi danas plaćaju, pa skupina G20 želi tome stati na kraj. Na tragu toga je i raniji prijedlog Njemačke i Francuske o kojem smo već izvještavali.

Kompanije će plaćati porez i tamo gdje nemaju podružnice

Prije ovomjesečnog samita u Japanu pojavio se draft dokument u kojem su članice G20, kako se čini, dogovorile minimalnu stopu globalnog poreza koji će se morati plaćati na digitalne usluge. Osim stope poreza predlaže se i podjela poreznih prihoda među zemljama u kojima tehnološke kompanije posluju, ali i onima gdje te korporacije nemaju urede, ali pružaju usluge.

Nova pravila povećala bi porezno opterećenje većini multinacionalnih kompanija iz IT sektora, ali bi i onemogućila zemlje poput Irske da povoljnom poreznom politikom privlače investicije, piše Reuters čiji su novinari prvi vidjeli prijedlog novih poreza skupine G20. Finalni prijedlog i uvođenje globalnog "digitalnog poreza" može se očekivati tijekom sljedeće godine.