Francuska planira porez od 3% namijenjen tehnološkim divovima

Oporezivanje zarade velikih tehnoloških kompanija nije sasvim učinkovito kada one imaju podružnice diljem svijeta, pa države EU već neko vrijeme traže načina da izmijene tu situaciju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. ožujka 2019. u 15:28

O oporezivanju tehnoloških multinacionalnih kompanija već se više godina govori u kontekstu čestog izbjegavanja viših poreza, i praksi da se dobit preusmjerava u podružnice u onim zemljama gdje su porezi niži, ili je moguće isposlovati kakve olakšice. Stoga unutar Europske unije već neko vrijeme postoji ideja da bi se oporezivali prihodi, a ne dobit, koje kompanije poput Amazona, Applea, Googlea ili Facebooka ostvare unutar europskih zemalja.

Predvodnici te inicijative su ministri financija Njemačke i Francuske. Ovaj potonji, Bruno Le Maire, ovog je vikenda ponovio kako se u njegovoj zemlji planira uvesti "pravedan" porez od 3% na sve prihode koje velike multinacionalke tamo ostvare. Porez bi zahvaćao kompanije koje imaju na svjetskoj razini prihode od digitalnih usluga više od 750 milijuna, a u Francuskoj ostvaruju preko 25 milijuna eura na godišnjoj razini.

U ovakvu raspodjelu ušlo bi 30-ak kompanija koje bi se oporezivale ovim "digitalnim porezom", i to većinom one iz SAD-a, iako će vjerojatno biti obuhvaćeni i neki poslovni subjekti iz Kine, Njemačke, Španjolske, Velike Britanije, kao i najmanje jedna francuska tvrtka, Criteo. Ostala poznata imena, uz već spomenute Google, Amazon, Facebook i Apple, bit će, primjerice, Uber, Airbnb i Booking.

Ministar Le Maire kaže da bi Francuska uvođenjem ovog poreza po stopi od 3% mogla godišnje prikupiti oko pola milijarde eura. Prijedlog poreza bit će predstavljen Vladi ovoga tjedna, a kasnije će u parlament koji ga mora potvrditi.