U Kaliforniji predlažu prelazak na četverodnevni radni tjedan

Dom Silicijske doline i kolijevka današnje tech industrije moga bi skratiti redovno radno vrijeme s 40 na 32 sata tjedno, primarno za kompanije koje imaju više od 500 zaposlenih

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. travnja 2022. u 06:00

U američkoj saveznoj državi Kaliforniji, u kojoj se nalaze sjedišta nekih od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, pojavio se prijedlog o zakonski reguliranom skraćenju radnog vremena s pet na četiri dana u tjednu, odnosno s 40 na 32 sata redovnog radnog vremena. Pri tome bi iznos plaće trebao ostati isti kao i ranije, za puni radni tjedan.

Ovaj prijedlog predstavljen je u tamošnjem donjem domu državnom parlamenta, ali je predstavnik ove savezne države u američkom Zastupničkom domu kongresa također izišao s istim prijedlogom. Kalifornija, naime, ovime želi postaviti primjer i ostalim saveznim državama, kako bi se slični propisi donijeli i na federalnoj razini.

Samo za velike kompanije

Prema prijedlogu, radno bi se zakonodavstvo nadopunilo na način da se samo 32 sata na tjedan smatraju redovnim radnim vremenom. Sve povrh toga moralo bi se obračunavati kao prekovremeni sati, tj. radnicima plaćati 50% više. Zakon bi na ovakav sustav obračuna primorao prije svega velike tvrtke, one s preko 500 zaposlenika, čiji su radnici plaćeni po satu te nisu organizirani u sindikat.

Osnovni motivator za uvođenje ovakvog prijedloga jest pandemija COVID-a, koja je promijenila tržište rada te omogućila zaposlenicima da si bolje prilagode odnos rada i privatnog života. Kompanije koje su već pokušale uvesti četverodnevni radni tjedan, poput Microsofta, zabilježile su da je rezultat toga bila povećana produktivnost, kao i manje "izgaranje" zaposlenika na poslu. Slične pozitivne rezultate zabilježili su i na Islandu, gdje po skraćenom režimu radi već velika većina ljudi.

Ciljano uvođenje ovakvih pravila za veće kompanije pomoglo bi onim manjima, a zaposlenicima bi kraći radni tjedan pozitivno utjecao na moral.

Kritičari prijedloga kažu da bi ovakva promjena dovela do povećanja ukupnih troškova rada u Kaliforniji i šire. Ako bi poslodavci morali plaćati istu plaću za 32 sata, kao što su ranije plaćali za 40 sati, to bi obeshrabrilo nova zapošljavanja i smanjilo prilike koje bi radnici imali na tržištu.