U Teksasu je kažnjivo slati neželjene obnažene fotografije

Osobe koje u bilo kojem obliku elektroničke komunikacije od nekoga dobiju golišavu fotografiju ili video koji nisu zatražili, od suda mogu protiv pošiljatelja zatražiti izricanje kazne

Sandro Vrbanus srijeda, 4. rujna 2019. u 06:00

Zakonodavci američke savezne države Teksas su, u suradnji s mobilnom aplikacijom za tražene partnera Bumble, pokrenuli akciju kojom žele iskorijeniti praksu slanja neželjenih golišavih fotografija potencijalnim romantičnim partnerima. Ova je savezna država tako donijela zakon kojim se praksa "cyber flashinga", odnosno slanja neželjenih eksplicitnih sadržaja kažnjava kao svaki drugi oblik seksualnog napastovanja.

Svi oni, dakle, koji žive u Teksasu i nakon ovoga tjedna putem elektroničkih komunikacija (bilo porukom na društvenim mrežama ili unutar aplikacija za chat ili traženje partnera, e-mailom, ili na koji drugi način) prime neželjenu eksplicitnu golišavu fotografiju druge osobe moći će slučaj prijaviti nadležnima.

Oni će, pak, pokrenuti proces u kojem bi pošiljatelj takvog sadržaja mogao biti kažnjen novčanom kaznom u visini do 500 dolara – a sve ako se dokaže da primatelj nije pristao na slanje problematičnih fotografija ili videa.

Istraživanja u SAD-u su pokazala da su mlađe djevojke najčešće mete ovakvog oblika neželjene komunikacije. Njih je 21% u dobi od 18 do 29 godina doživjelo neki oblik spolnog zlostavljanja putem Interneta, a više od polovice tih slučajeva uključivao je slanje neželjenih eksplicitnih materijala od strane njihovih kontakata. Sličan zakon nedavno je predložen i u New Yorku.