Appleovo gaming računalo moglo bi biti pogonjeno AMD-ovim Ryzenima

Čini se kako Apple uistinu razvija gamersko računalo – u kodu macOS-a Catalina otkriveno je više AMD-ovih APU-a

Stjepan Bilić utorak, 11. veljače 2020. u 06:00

Na samom početku 2020. godine stigla je vijest kako bi Apple u svoju ponudu mogao uvrstiti i gamerska računala. Za sada nije poznato želi li Apple gamere privući u svoj tabor s gamerskim laptopom, gamerskim iMacom ili posebno optimiziranim Macom Pro.

No da se nešto kuha, kuha se. Naime, u kodu najnovije beta inačice macOS-a Catalina – 10.15.4 otkriveni su brojni zapisi koji se referiraju na podršku za AMD-ove APU čipove koji uz CPU sadrže i GPU. Takvim je unosa ukupno sedam – NAVI12_A0, NAVI21_A0, PICASSO_A0, RAVEN2_A0, RAVEN_A0, RENOIR_A0 i VANGOGH_A0.

Sudeći prema odabiru APU-a čini se kako je izglednije da bi iz Apple prije mogao stići nekakav gaming laptop nego desktop računalo. Ako se Apple i odlučio upustiti u gaming vode tada ne čudi što je to odlučio učiniti na AMD-ovoj platformi, a ne Intelovoj. Naime, AMD Ryzen procesori su osjetno jeftiniji od Intelovih, a nerijetko uz to nude i bolje performanse. Dakako, postojanje navedenih unosa u kodu Cataline ne znači da Apple i radi na gamerskom računalu već da možda priprema teren za općeniti prelazak s Intela na AMD.

Stoga sve navedeno o gamerskom računalu/laptopu sa znakom jabuke za sada uzmite sa zadrškom. Barem do ovogodišnjeg WWDC 2020 (lipanj) na kojem će navodno biti službeno predstavljen.