Budući Mac Pro imat će četiri puta jači SoC od nadolazećeg M2 Maxa

Nadolazeće Mac Pro računalo pogonit će još nepredstavljeni M2 Ultra i M2 Extreme SoC, koji će navodno dolaziti i s do 48 CPU te do 152 GPU jezgri

Matej Markovinović ponedjeljak, 24. listopada 2022. u 20:17
📷 Foto: Unsplash, Nana Dua
Foto: Unsplash, Nana Dua

Nadolazeći Mac Pro navodno će dolaziti sa SoC-ovima koji su dva do četiri puta moćniji od još nepredstavljenog M2 Maxa. Podsjetimo, prema dosadašnjim glasinama, M2 Max trebao bi imati imati 12 CPU i 38 GPU jezgri, stoga će novo Appleovo računalo biti najmoćnije do sada.

Kako navodi Bloombergov reporter i Appleov analitičar, Mark Gurman, riječ je o SoC-ovima još nepotvrđenog naziva M2 Ultra i M2 Extreme, koji će imati 24 i 48 CPU jezgri, odnosno 76 i 152 GPU jezgri, uz do čak 256 GB RAM-a.

Gurman je u najnovijem izdanju svog Power On biltena otkrio i koju konfiguraciju nadolazećeg Mac Pro računala Apple trenutno testira.

„Mogu podijeliti jednu konfiguraciju Mac Pro računala u aktivnom testiranju unutar Applea: 24 CPU jezgre (16P+8E), 76 GPU jezgri i 192 GB RAM-a. To je računalo pogonjeno macOS Ventura 13.3 sustavom. Inače, Ventura 13.0, prva verzija novog macOS-a, izlazi ovog ponedjeljka“, rekao je Gurman.

Trenutno nije poznato kada će Apple predstaviti novi Mac Pro, no nagađa se da bi se to moglo dogoditi već sljedeće godine.