Musk gradi najmoćnije AI superračunalo sa 100.000 Nvidia čipova

Najavljeno Muskovo giga računalo trebalo bi pokretati sljedeću generaciju xAI-jevog chatbota Grok

Mladen Smrekar ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 17:17
Nvidijini H100 GPU-ovi, poznati po svojim iznimnim performansama u rješavanju složenih AI zadataka, postali su vrlo tražena i teško dobavljiva roba 📷 Nvidia
Nvidijini H100 GPU-ovi, poznati po svojim iznimnim performansama u rješavanju složenih AI zadataka, postali su vrlo tražena i teško dobavljiva roba Nvidia

Tvrtka xAIstartup za umjetnu inteligenciju koji je pokrenuo Elon Musk, navodno kreće u ambiciozan pothvat izrade jednog od najmoćnijih svjetskih superračunala. Kako bi došao do tog cilja, xAI će surađivati s Oracleom, istaknutim dobavljačem poslovnog softvera i infrastrukture u oblaku. Ovo partnerstvo trebalo bi osigurati bitne resurse i stručnost kako bi se ubrzao razvoj AI projekta.

Giga računalo

Suradnja s Oracleom dio je xAI-jevog šireg plana za uspostavu projekta nazvanog "Gigafactory of Compute". Ova inicijativa slijedi nakon uspješnog kruga financiranja, tijekom kojeg je xAI osigurao šest milijardi dolara ulaganja.

Predloženo "giga računalo" sastojalo bi se od golemog sklopa Nvidijinih H100 procesorskih jedinica koji predstavljaju industrijski standard za čipove AI podatkovnih centara.

Grok nadmašuje svoje konkurente u novom RealWorldQA benchmarku koji mjeri razumijevanje prostora u stvarnom svijetu
Grok nadmašuje svoje konkurente u novom RealWorldQA benchmarku koji mjeri razumijevanje prostora u stvarnom svijetu

Musk predviđa da će ovaj stroj biti najmanje četiri puta veći od najvećih postojećih GPU klastera. Nvidijini H100 GPU-ovi, poznati po svojim iznimnim performansama u rješavanju složenih AI zadataka, postali su vrlo tražena i teško dobavljiva roba. 

Grok dostupan i u Europi

Musk je na netom završenoj VivaTech 2024 konferenciji u Parizu istaknuo kako očekuje da bi xAI-a do kraja godine mogao parirati liderima AI industrije kao što su OpenAI, Microsoft i Google DeepMind. A do kraja sljedeće godine, nada se Musk, AI sustavi poput xAI-jevog chatbota Grok mogli nadmašiti ljudske sposobnosti u raznim zadacima.

Grok se još uvijek nalazi u ranim fazama razvoja, a trebao bi izrasti u moćan jezični model temeljen na dubokom učenju i optimiziran za prirodne razgovore, generiranje kreativnog sadržaja i druge zadatke širokog spektra koji se obavljaju uz pomoć prirodnog jezika. Nedavno je xAI lansirao Grok na europsko tržište i tako proširio njegovu dostupnost izvan Sjedinjenih Američkih Država.