Recenzije

1MORE Stylish True Wireless - Najisplativije potpuno bežične slušalice na tržištu

Davor Šuštić srijeda, 22. svibnja 2019. u 06:00

Sa svojim prvim "istinski bežičnim" slušalicama 1MORE je baš sve odradio kako treba – udobnost, funkcionalnost, bežičnu povezivost i kvalitetu zvuka. Još važnije, cijena im je, s obzirom na sve što nude, vrlo razumna

SPECIFIKACIJE
Izvedba In-ear (True Wireless Stereo)
Zvučnički driver 1x dinamički (titanska dijafragma)
Povezivost Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX)
Jamstvo 2 godine

Bežične in-ear slušalice, dakle modeli koji se umeću u slušni kanal, mogu se načelno podijeliti na dva dizajna. Prvi i rašireniji naziva se neckband – to je onaj gdje su lijeva i desna slušalica međusobno povezane žicom, provedenom kroz "poluogrlicu", koju nosimo oko vrata (primjer). Drugi dizajn zove se True Wireless Stereo (TWS). Kod njega nema apsolutno nikakvih žica, jer slušalice ne komuniciraju bežično samo sa izvorom zvuka (mobitel, DAP, laptop ili neki četvrti uređaj), već i jedna s drugom. Daleko najpoznatije TWS slušalice su Appleove AirPods. Unatoč bizarno visokoj cijeni i tek osrednjoj kvaliteti zvuka, to su ujedno najprodavanije bežične slušalice na svijetu. Iskustvenom metodom smo se uvjerili u jednu pravilnost iz svijeta TWS slušalica: ili su skupe, ili su katastrofalno loše. 1MORE sa svojim prvim TWS modelom nastoji promijeniti tu paradigmu. Ne samo da nastoji, već i – uspijeva!

Prvaci isplativosti

Na vanjskoj strani plastičnog kućišta slušalica nalazi se LED-ica, koja nam svjetlošću daje informacije o radu slušalica (uparivanje, punjenje i slično)
Na vanjskoj strani plastičnog kućišta slušalica nalazi se LED-ica, koja nam svjetlošću daje informacije o radu slušalica (uparivanje, punjenje i slično)

Preporučena cijena 1MORE Stylish True Wireless In-Ear Headphonesa jest 89 eura, a s poštarinom bi vas trebale ispasti oko 100 eura (pripazite, tražite model s oznakom E1026BT-I, a ne E1026BT – ovaj drugi, petnaestak eura jeftiniji namijenjen je kineskom tržištu i ima lošiju elektroniku). Ako ne uspijete pronaći prodavača koji ih šalje u Hrvatsku, ne očajavajte – poslužite se servisom Mailboxde, koji će vam dati njemačku adresu za narudžbu slušalica (ili bilo kojeg drugog artikla s njemačkog Amazona, kad smo već kod toga) te vam ih nakon toga za nekoliko eura proslijediti na domaću adresu. Čak da vas nakon svega zajedno ispadnu koji euro više od stotice, još uvijek se radi o trenutačno najisplativijoj kupnji u svijetu "istinski bežičnih" slušalica.

Tome je tako jer 1MORE ništa nije prepustio slučaju. Premda nam je riječ "Stylish" u nazivu inicijalno stvorila blagu zabrinutost – bojali smo se da se ne radi o proizvodu koji više brine o estetici nego funkcionalnosti i kvaliteti zvuka – vrlo se brzo ispostavilo da je ona bila neopravdana. Zapravo, slušalice čak ne bismo nazvali osobito lijepima, prvenstveno jer su u vizualnom smislu vrlo kultivirane i poprilično "obične". Barem u testiranoj crnoj varijanti, inače jednoj od četiri dostupne. Ostale tri su zlatna, pastelno zelena i ružičasta.

Baterija kutijice ima kapacitet od 410 mAh i dostatna je da četiri puta posve napuni slušalice. Podržava brzo punjenje, stoga nakon samo 15 minuta na punjaču daje tri sata autonomije
Baterija kutijice ima kapacitet od 410 mAh i dostatna je da četiri puta posve napuni slušalice. Podržava brzo punjenje, stoga nakon samo 15 minuta na punjaču daje tri sata autonomije

Pritom u navedene boje nisu obojana samo plastična kućišta slušalica, već i čvrsta kutijica s kojom se slušalice isporučuju. Dotična se koristi za spremanje i sigurno prenošenje slušalica, ali također i kao mobilni punjač. Svaka slušalica u sebi posjeduje bateriju kapaciteta 55 mAh, a u kutijici se nalazi baterija od 410 mAh, dostatna za četiri potpuna punjenja slušalica. Trajanje baterije u slušalicama izravno ovisi o glasnoći slušanja. Pri višim glasnoćama, postizali smo između četiri i pol i pet sati autonomije. To samo po sebi ne zvuči odviše impresivno, ali trajnost baterije ovih slušalica valja promatrati u širem kontekstu. Kad god ih nećete koristiti, držat ćete ih u njihovoj kutijici, a tada će im se baterija puniti. Zahvaljujući ovakvom pristupu (kojeg se, da se razumijemo, 1MORE nije prvi dosjetio – brojni konkurenti koriste slično rješenje), stanje baterije slušalica prestaje biti nešto o čemu se u svakodnevnoj upotrebi razmišlja. Čitavu priču dodatno uljepšava činjenica da kutijica podržava brzo punjenje. Nakon svega 15 minuta provedenih na punjaču, njena će baterija dobiti dovoljno energije da slušalice napuni za tri sata sviranja. Naravno, ako se često nalazite u situaciji da slušalice koristite više od pet sati u komadu, tada biste sreću ipak trebali potražiti s nekim drugim bežičnim modelom – najvjerojatnije naglavnim, budući da upravo oni imaju najveće baterije i najdulju autonomiju.

Bežičnost bez greške

U paketu ćete dobiti ukupno četiri veličine umetaka za uši i tri para kukica. Za maksimalne akustičke performanse, esencijalno je da pronađete optimalnu veličinu umetaka – moraju vam u potpunosti popuniti slušni kanal, bez da budu neudobni
U paketu ćete dobiti ukupno četiri veličine umetaka za uši i tri para kukica. Za maksimalne akustičke performanse, esencijalno je da pronađete optimalnu veličinu umetaka – moraju vam u potpunosti popuniti slušni kanal, bez da budu neudobni

Slušalice se za svoja mjesta u kutijici fiksiraju pomoću magnetskih konektora, čime se osigurava da se prilikom prenošenja ne pomiču. Kad ih odvojimo od konektora – dakle, kad ih izvadimo iz kutijice – automatski se uključuju, uparuju jedna s drugom i spajaju s mobitelom. Sve zajedno traje otprilike tri sekunde i odvija se bez ikakve interakcije s korisničke strane. 1MORE je u slušalice implementirao Qualcommov čip CSR 3020, kojeg tvrtka smatra najboljim Bluetooth čipom na tržištu. No nisu ga ostavili takvim kakav stiže iz tvornice, već je nekoliko mjeseci utrošeno na modificiranje firmwarea, kako bi se osigurala potpuno glatka bežična povezivost. Trud im se isplatio, jer se prilikom jednomjesečnog testiranja nijednom nismo zatekli u situaciji da se slušalice ne uspijevaju povezati, bilo međusobno, bilo s mobitelom. Čak ni kad smo ih namjerno pokušavali zbuniti, isključenjem jedne slušalice, ubacivanjem jedne slušalice u kutijicu (to ju također isključuje) i sličnim metodama. Čim bi se isključena slušalica vratila u život, automatski bi se povezala s aktivnom i nastavila s reprodukcijom zvuka, kao da se ništa nije dogodilo.

Zanimljivo je i da 1MORE nije unaprijed odredio koja će slušalica biti "Master", a koja "Slave", već se ta odluka donosi "u letu", ovisno o nekolicini parametara. Primjerice, ako jedna slušalica ima 30% više baterije od druge, ona će automatski postati Master. Ako se trenutačni Master isključi (primjerice, izgubite jednu slušalicu), Slave automatski počinje tražiti Mastera i nakon jedne minute sam postaje Master. Ovime je otvorena mogućnost da koristite samo jednu slušalicu, u slučaju da želite da vam jedno uho ostane slobodno, ali i nešto potencijalno još korisnije – izgubite li ili uništite jednu slušalicu, jednostavno ćete naručiti zamjensku te će se ona glatko upariti s postojećom slušalicom.

Same slušalice isporučuju se s ukupno četiri različite veličine silikonskih umetaka za uši te tri polukružne "kukice", koje ih dodatno učvršćuju za udubinu u unutarnjem dijelu uha, iznad slušnog kanala. Stabilno stoje u ušima, čak i bez spomenutih kukica, a također su i vrlo udobne.

Upravljanje tipkama i glasom

Obje slušalice opremljene su preciznom fizičkom tipkom, koja se koristi za prebacivanje pjesama, odgovaranje na pozive i aktivaciju glasovnog asistenta
Obje slušalice opremljene su preciznom fizičkom tipkom, koja se koristi za prebacivanje pjesama, odgovaranje na pozive i aktivaciju glasovnog asistenta

Na obje slušalice nalazi se višefunkcijska fizička tipka. Jedan pritisak pauzira ili pušta pjesmu odnosno odgovara na nadolazeći telefonski poziv. Da bismo poziv odbili, tipku je potrebno držati. Dvostruki pritisak tipke prebacuje nas na sljedeću pjesmu, a trostruki na prethodnu (ili početak trenutačne). Kad je glazba pauzirana, dvostruki pritisak tipke na lijevoj slušalici aktivirat će glasovnog asistenta (Apple Siri, Google Assistant, Samsung Bixby…). Siri se može aktivirati i standardnom glasovnom naredbom "Hey Siri", bez obzira svira li glazba ili ne. Premda neke konkurentske slušalice koriste "modernije" senzorske kontrole, fizičke tipke su nam se u praksi pokazale odličnima. Osim što su precizne, nismo morali brinuti da ćemo slučajno prebaciti pjesmu ili zaustaviti glazbu, primjerice kad bismo htjeli gurnuti slušalicu dublje u uho.

Kažimo i da ugrađeni mikrofoni bez pogovora obavljaju posao prenošenja glasa asistentima ili sugovornicima. Nakon više od stotine obavljenih telefonski poziva, apsolutno nitko nam se nije požalio na kvalitetu mikrofona, niti je "posumnjao" da ne pričamo izravno u mobitel.

Osim u crnoj, slušalice i kutijice za prenošenje i punjenje dostupne su u zlatnoj, ružičastoj i pastelno zelenoj boji
Osim u crnoj, slušalice i kutijice za prenošenje i punjenje dostupne su u zlatnoj, ružičastoj i pastelno zelenoj boji

U smislu akustičkih performansi Stylish True Wireless In-Ear Headphonesa, 1MORE je očito ciljao na zadovoljavanje najširih masa te im je podario moćan i dubok bas, zadovoljavajuće prisutne i detaljne vokale te blago povučene visoke frekvencije. Time je dobiven topao, izrazito neumarajući i vrlo zabavan zvuk. Premda ga ne bismo nazvali "hi-fijaškim", prvenstveno jer bi za takvo što trebao biti još detaljniji, te čak ni najboljim kojeg 1MORE nudi kod svojih bežičnih slušalica, smatramo ga odlično pogođenim za ono čemu su ove slušalice prvenstveno namijenjene – svakodnevno nošenje na gradskim ulicama, u javnom prijevozu i na sličnim mjestima, gdje ionako ne tražite audiofilske performanse, niti bi od njih imali koristi.

1MORE Stylish True Wireless In-Ear Headphones

  • Besprijekorna bežična povezivost
  • Zabavan zvuk s moćnim basom
  • Praktična kutijica s integriranom baterijom za punjenje slušalica (24 sata autonomije)
  • Brzo punjenje (15 minuta za 3 sata sviranja)
  • Zanimljiva implementacija Master/Slave koncepta
  • Udobnost i stabilnost u ušima
  • Praktične tipke
  • Dobri mikrofoni
  • Odličan omjer mogućnosti i cijene
  • Preferirali bismo USB-C umjesto Micro-USB porta na kutijici za prenošenje i punjenje
Kvaliteta zvuka 8
Izrada 8
Udobnost 10
UKUPNI DOJAM 10
Cijena 89 eura (Amazon.de) Prikaži sve cijene Ustupio: 1MORE