Ajazz Geek AK33 (Blue Switches, No Backlight) - Još jedna jeftina mehanika

Nastavili smo potragu (čitaj: čekanje) za mehaničkim tipkovnicama s cijenom ispod granice carinjenja i došli do modela koji je na tržištu već nekoliko godina te je vrlo popularan u krugovima korisnika s kobrom na novčaniku

Mario Baksa utorak, 2. listopada 2018. u 06:00
Ajazz Geek AK33 (Blue Switches, No Backlight)
Tip prekidača Mehanički (taktilni, klon Cherry MX Blue)
Raspored ANSI, 82 tipke
Kabel USB, 1,6 m (odvojivi, Micro-USB)
Dimenzije 310,5 x 120 x 36,8 mm
Masa 515 g
Jamstvo 1 godina (upitno ostvarivo)

S obzirom na to da je prilično jeftina Metoova mehanička tipkovnica, koju smo na ovom mjestu opisivali prije nekoliko mjeseci, ispala sasvim solidna za traženu cijenu, odlučili smo ponovno iskušati sreću s jeftinim kineskim modelima “s dna kace”. Izbor je ovaj put pao na još jedan tenkeyless model – Ajazz Geek AK33, konkretno izvedbu bez pozadinskog osvjetljenja, s plavim mehaničkim prekidačima. Ako ste čitali prethodni tekst, možda će vam naziv modela zvučati poznato – to je isti onaj model koji smo pokušali naručiti i prije (doduše, pokušali smo naručiti model s RGB pozadinskim osvjetljenjem), samo što nas je tada prodavač pokušao prevariti, odnosno ukrasti novac. Više detalja o toj pustolovini potražite u Bugu 303.

Na prekidačima piše AJAZZ, iako izgledaju jednako Zorrovim, kakvi su prije bili ugrađivani u ovu tipkovnicu
Na prekidačima piše AJAZZ, iako izgledaju jednako Zorrovim, kakvi su prije bili ugrađivani u ovu tipkovnicu

U Ajazzovom modelu AK33 pronašli smo prekidače s njihovim logom, iako izgledaju praktički jednako Zorrovim prekidačima kakvi su se prije ugrađivali u Ajazzove tipkovnice pa je moguće da su i ovo Zorrovi prekidači, samo s Ajazzovim brandom.

Čiji god prekidači bili, vjerojatno vas više zanima kakvi su. Sudeći prema reakcijama korisnika na Internetu, prekidači im se na ovoj tipkovnici uglavnom sviđaju (barem kad na njima piše Zorro), no moramo primijetiti da se dosta razlikuju od prekidača u Metoovoj tipkovnici. Primjećujemo razliku u nizu kriterija, počevši od zvuka, koji ima klik izraženije metalnog, uhu manje ugodnog tona. Kad čujete zvuk te dvije tipkovnice jedne pored druge, zvuk prekidača na Metoovoj prema Ajazzovoj mogao bi se opisati kao gotovo milozvučan – dublji, čišći i ljepše rezonira u kućištu tipkovnice.

Tipkovnica već sama za sebe ima za tipično korištenje dovoljan nagib, a ako nekome to nije dovoljno, tu su i nožice
Tipkovnica već sama za sebe ima za tipično korištenje dovoljan nagib, a ako nekome to nije dovoljno, tu su i nožice

Ajazzovi prekidači su tvrđi i manje glatko klize (pokretni dio ostvaruje jače trenje s kućištem prekidača), iako se tipke čine stabilnijima. Ipak, prema ugodnosti tipkanja, stavili bismo ih iza onih bezimenih u Metoovoj tipkovnici. Tipke su ujedno drugačije profilirane – redovi bliže sredini tipkovnice niži su nego na Metoovoj tikovnici. Možda će to nekome više odgovarati, no kod vašeg autora to je rezultiralo neudobnijim i sporijim tipkanjem, jer se bilo nemoguće otarasiti dojma da je tipkovnica skučena.

Font na tipkama kod AK33 je klasičan, no pitanje je koliko će oznake dugo trajati – kapice nisu proizvedene dvostrukim ubrizgavanjem plastike kao kod Metoova modela, što znači da oznake na njima neće biti vječne, a već se nakon samo nekoliko tjedana korištenja čini da oznake na nekim tipkama bivaju načete zubom vremena.

Četkica i alat za skidanje kapica korisni su dodaci. Kapice su napravljene od deblje plastike nego Metoove, ali nisu izrađene tehnikom dvostrukog ubrizgavanja plastike. Tipka Esc dosta je šira nego na drugim tipkovnicama – nemamo ništa protiv
Četkica i alat za skidanje kapica korisni su dodaci. Kapice su napravljene od deblje plastike nego Metoove, ali nisu izrađene tehnikom dvostrukog ubrizgavanja plastike. Tipka Esc dosta je šira nego na drugim tipkovnicama – nemamo ništa protiv

S rasporedom tipki se eksperimentiralo. Ajazz se usudio povećati širinu kursorskih tipki za četvrtinu, valjda radi ugodnijeg igranja, no moramo se zapitati – tko se još igra na kursorima? Osim toga, kako smo navikli na standardni razmak između tipki, prirodno nam dolazi da lijevi i desni kursor ne pritišćemo baš po sredini, ili, pak, razmičemo prste malo više od uobičajenog.

Mini USB konektor smješten je pri lijevom rubu tipkovnice
Mini USB konektor smješten je pri lijevom rubu tipkovnice

Dvije tipke su izostale (Menu i Scroll Lock), a do dvije (Print Screen i Pause) dolazi se u kombinaciji s tipkom Fn. Smještaj tipke Fn je problematičan. Umjesto da su je stavili uz donji rub tipkovnice, smještena je uz gornji desni rub, a to za posljedicu ima da za aktiviranje multimedijalnih funkcija treba koristiti dvije ruke. Naime, multimedijalne funkcije također su smještene uz gornji rub tipkovnice, ali idu od F1 nadalje pa biste za aktiviranje jednom rukom morali malim prstom pritisnuti tipku Fn, a potom palcem pritisnuti F-tipku sa željenom multimedijalnom funkcijom. Vrlo loše rješenje. Tipkovnica se reklamira kao anti-ghosting, a u praksi ima samo 2KRO, odnosno zajamčeno je da će moći registrirati istovremeni pritisak najmanje dvije tipke. U normalnom radu nismo imali problema s blokiranjem tipki, odnosno tipkovnica registrira sve tipkovničke kratice koje inače koristimo.

S tipkovnicom dolazi četkica za brisanje prašine i plastični alat za skidanje kapica. Dostupna je u izvedbi s plavim i crnim prekidačima, u crnoj i bijeloj boji, bez pozadinskog osvjetljenja, s jednobojnim i s RGB pozadinskim osvjetljenjem, a u GearBestovoj trgovini donedavno je bila dostupna je i s ISO rasporedom tipki (veliki Enter, mali lijevi Shift), doduše za višu cijenu.

Ajazz Geek AK33 (Blue Switches, No Backlight)

  • Cijena
  • Kompaktne dimenzije
  • Metalna gornja ploča
  • Prekidači bi trebali biti malo glađi
  • Zvuk pritiska tipki
  • Smještaj tipke Fn
  • 2-key rollover
  • Otisak oznaka na kapicama
  • Glossy donja površina
Izrada 5
Softver 1
Mogućnosti 5
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 5
Cijena 150-180 kn Ustupio: AliExpress