Asus ProArt B550-CREATOR - Munjeviti Ryzen

Nova Asusova ploča iz serije ProArt donosi nam zanimljivu kombinaciju podrške za AMD-ove procesore Ryzen i integracije Thunderbolt 4 kontrolera

Denis Arunović petak, 14. svibnja 2021. u 18:54
specifikacije - asus proart b550-creator
Čipset AMD B550
Socket Socket AM4
Memorija 4 × DDR4, maks. 128 GB
PCIe konektori 2 × PCIe 4.0 x16 (CPU)
1 × PCIe 3.0 x16 (x4, čipset)
2 × PCIe 3.0 x1 (čipset)
SATA / M.2 / U.2 4 × SATA, RAID 0, 1, 10 (čipset)
1 × M.2 NVMe PCIe 4.0 x4
1 × M.2 NVMe PCIe 3.0 x4
Mreža 2 × 2,5 Gb/s Intel
Audio Realtek ALC S1220A
Stražnji konektori 1 × PS/2
2 × LAN (RJ45)
1 × HDMI 2.0
1 × DisplayPort In
2 × Thunderbolt 4
4 × USB 3.2 Gen2
2 × USB 2.0
5 × audio konektor
1 × SP/DIF out

Asusova serija proizvoda ProArt zamišljena je kao rješenje za korisnike koji računalo koriste za obradu fotografija i videa, stvaranje animacija, 3D modeliranje, dizajn proizvoda i druge slične poslove. U ponudi su ProArt laptopi, stolna računala, monitori i matične ploče. ProArt uređaje krasi specifičan minimalistički dizajn s kombinacijom crne i zlatne boje, izostanak RGB led osvjetljenja, odlična ponuda konektora te dodatna validacija koja uključuje provjeru kompatibilnosti s različitim uređajima i komponentama, te provjeru stabilnosti u zahtjevnim uvjetima (temperatura i vlaga).

B550-CREATOR najnovija je Asusova ploča iz obitelji ProArt i ujedno tek druga ovakva ploča. Naime, Asus osim spomenutog modela ima, odnosno, imao je u ponudi još i model Z490-CREATOR 10G namijenjen Intelovim procesorima. Novi model isporučuje se s skromnim setom dodatne opreme koji se sastoji od para crnih SATA kabela i kratkog DisplayPort kabela. Potonji je namijenjen povezivanju DisplayPort izlaza na diskretnoj grafičkoj kartici s DisplayPort ulazom kojeg nudi ploča. Naime, B550-CREATOR ima ugrađen Thunderbolt 4 kontroler, pa je s prespajanjem DP izlaza s grafičke kartice moguće na ploču spojiti monitor s Thunderbolt sučeljem. Naravno, na dva Thunderbolt 4 porta na stražnjoj pločici s konektorima možemo spojiti i bilo koji drugi kompatibilni uređaj.

Najbrži Thunderbolt

Thunderbolt 4 je 40-gigabitno sučelje i kao takav predstavlja najbrži vanjski port na modernim računalima. Podržava tuneliranje različitih protokola i u osnovi je najkorisniji u kontekstu laptopa koji se preko tog jednog porta može napajati te istovremeno spojiti na više različitih uređaja. Sukladno tome, korist od ovakvog porta na stolnom je računalu daleko manja, iako postoje specifični uređaji koji ga koriste (različiti uređaji za vanjsku pohranu podataka, uređaji za video produkciju, itd.). 

Osim para Thunderbolt 4 portova, još jedna zanimljivost koju ova ploča nudi jest par 2,5-gigabitnih Intelovih mrežnih kartica. Od klasičnih portova tu su četiri 10-gigabitna USB-a, dva USB-a 2.0, kombinirani PS/2, HDMI izlaz za integriranu grafiku APU-a, te pet analognih i jedan digitalni konektor zvučne kartice. Iza njih se nalazi Realtekov čip S1220A bez dodatnih DAC-ova ili pojačala za slušalice, što će reći da B550-CREATOR u ovom smislu ne nudi ništa osobito. To ne čudi budući da će korisnici kojima je bitna kvaliteta zvuka ionako priključiti vanjsku zvučnu karticu ili DAC.

Right Mark Audio Analyzer - performanse zvučne kartice pri 24 bit / 48 kHz
Frekvencijski odziv (od 40 Hz do 15 kHz), dB +0,02, +0,01 Odličan
Razina šuma, dB (A) -91,2 Vrlo dobar
Dinamički raspon, dB (A) 92,1 Vrlo dobar
THD, % 0,00131 Odličan
THD + šum, dB (A) -84,4 Dobar
IMD + šum, % 0,00831 Vrlo dobar
Stereo crosstalk, dB -87,8 Odličan
IMD na 10 kHz, % 0,00754 Odličan
Ukupna ocjena   Vrlo dobar

Gornjim dijelom ploče dominira par većih crnih hladnjaka koji prekrivaju naponsku jedinicu procesora. Ona se sastoji od 14 50-amperskih DrMOS elemenata SiC639 kojima upravlja PWM kontroler smješten na poleđini ploče, što je inače dosta netipično rješenje. Od tih 14 faza, 12 ih napaja jezgre procesora, s tim da imamo, za Asus, klasičan pristup u kojem se po dvije faze u paraleli spajaju na PWM kontroler. Naponska se jedinica u praksi ponaša jako dobro, s maksimalnom temperaturom hladnjaka od 50 °C kada je testni Ryzen 9 5900X na tvorničkim postavkama, odnosno, 56 °C kada radi s uključenim PBO-om koji takt diže s 3,8 na 4,3 GHz.

Ploča nudi sedam konektora za spajanje ventilatora uz finu regulaciju dostupnu preko UEFI-ja. U gornjem dijelu ploče, tik do memorijskih utora, imamo i konektore za spajanje RGB traka, s tim da su još dva ovakva konektora na donjem rubu ploče. Ploča nema vlastito osvjetljenje izuzev četiri malene LED-ice za dijagnostiku grešaka pri bootanju. Od internih USB konektora na raspolaganju su nam dva USB-a 2.0, 5-gigabitni USB 3.2 te 5-gigabitni USB-C 3.2. Na donjem rubu je i konektor za spajanje temperaturne sonde, samo je šteta što senzor ne dolazi u sklopu dodatne opreme.

Ograničenja čipseta

Osim pristupačnije cijene, prednost čipseta B550 u odnosu na X570 je i to što ne treba aktivno hlađenje
Osim pristupačnije cijene, prednost čipseta B550 u odnosu na X570 je i to što ne treba aktivno hlađenje

Donjim dijelom ploče dominiraju hladnjak B550 čipseta te uglancani aluminijski hladnjaci M.2 SSD-ova. Oslanjanje na B550 čipset ima svoje prednosti i mane. Prednosti su niža cijena i činjenica da B550 ne treba aktivno hlađenje kao skuplji čipset. S druge strane, B550 nema PCIe 4.0 kontroler, pa su zbog toga samo primarna dva PCIe utora i primarni M.2 konektor posljednje, četvrte generacije. Osim dva spomenuta velika PCIe x16 utora, a koji mogu raditi u kombinaciji x16/x0 ili x8/x8, na raspolaganju su još dva PCIe 3.0 x1 utora i jedan PCIe 3.0 fizički x16, no interno x4. Treba naglasiti da svi ovi utori spojeni na kontroler u čipset dijele kanale s drugim uređajima. Veliki utor dijeli kanale s Thunderbolt 4 kontrolerom, dok dva manja dijele propusnost s drugim M.2 utorom. Samim time, nema ih baš smisla koristiti i na ploči su reda radi.

Mišljenja smo da je Asus trebao ipak odabrati X570 čipset koji nudi ne samo PCIe 4.0 kontroler veći i više PCIe kanala. U tom slučaju ovakvi manevri s dijeljenjem kanala ne bi bili potrebni, a korisnici bi na raspolaganju imali i više utora za spajanje M.2 SSD-ova. Razlika u cijeni čipseta u kontekstu ovakvog specijaliziranog hardvera ionako nije neki faktor, pa zapravo jedino ostaje to aktivno hlađenje koje smeta određenom broju korisnika.  

B550-CREATOR vrlo je specifična matična ploča koju možemo preporučiti isključivo korisnicima koji imaju potrebu za korištenjem sučelja Thunderbolt. Iako postoje i neke druge ploče za Ryzene s podrškom za Thunderbolt, ovo je prva koja podržava najnoviju, četvrtu inačicu sučelja, pa se samim time nameće i kao najbolji izbor ako vam je ovakva funkcionalna esencijalna za sklapanje radnog računala.

Asus ProArt B550-CREATOR

  • Vrlo dobar naponski modul
  • Hladnjaci na svim M.2 utorima
  • Pasivno hlađen čipset
  • Integrirana zaštitna pločica za konektore
  • Thunderbolt 4
  • Dvije 2,5-gigabitne mrežne kartice
  • Dobra ponuda konektore za ventilatore
  • Moćan UEFI
  • Sekundarni PCIe konektori praktički neiskoristivi
  • Nema Wi Fi
Dodatne mogućnosti 8
Ponuda konektora 8
VRM i hlađenje 9
Performanse 9
Cijena 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 250 € (Alza.de) Prikaži sve cijene Ustupio: Asus
Bug 343 lipanj 2021.