Corsair 5000D Airflow - Nebrušeni dijamant

Model 5000D predstavlja veću varijantu Corsairovog kućišta 4000D koje smo nedavno isprobali, a s kojim Corsair cilja na postizanje optimalnog omjera mogućnosti i cijene. I premda su prema vanjskom dizajnu kućišta identična, 5000D je ambiciozniji s dodatnim mogućnostima

Denis Arunović četvrtak, 11. veljače 2021. u 06:00
specifikacije - corsair 5000d airflow
Form factor ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Broj utora 4 x 2,5”, 3 x 3,5”/2,5"
Broj utora - maksimalno 6 × 2,5", 3 × 3,5"/2,5"
Dimenzije 520 × 245 × 520 mm
Podržana napajanja ATX, do 225 mm
Podržane grafičke kartice Do 420 mm
Podržana CPU hlađenja visina do 170 mm
Ventilatori 2 x Corsair 120 mm PWM
Prednji konektori 2 × USB 3.2 Gen1, 1 × USB-C, TRRS 3,5 mm
Jamstvo 2 godine

Corsairov model 4000D u običnoj i varijanti Airflow u kontekstu gabarita tipično je kompaktno midi tower kućište, format koji je u posljednjih godina vrlo popularan zbog nestanka potrebe za ugradnjom optičkih pogona i sve manjom potrebom za ugradnjom čvrstih diskova. I dok će ovakav format zadovoljiti većinu korisnika, postoje i oni koji traže ipak malo veće gabarite kućišta. Dva glavna praktična razloga za to su veće mogućnosti ugradnje i optimizacije hlađenja, te veći kapacitet za ugradnju diskova ili SSD-ova. Corsair s modelom 5000D cilja na ovakve korisnike.

Kućište je dostupno i u bijelo-sivoj varijanti, s posve prozirnom staklenom bočnom stranicom
Kućište je dostupno i u bijelo-sivoj varijanti, s posve prozirnom staklenom bočnom stranicom

Dostupan je u tri osnovne varijante – običnoj, s punom prednjom i gornjom stranicom, Airflow, s perforiranom prednjicom i krovom, te iCUE sa staklenom izvedbom s čak četiri staklene stranice (prednjica, bokovi i krov). Svaka od ovih glavnih izvedbi dostupna je u crnoj ili bijelo-sivoj boji, što je zgodno za ljubitelje bijelih komponenti kakvih je danas na tržištu sve više. Valja napomenuti da se crna i bijela varijanta kućišta razlikuju i prema izvedbi staklene stranice – na crnom je ona zatamnjena (i to prilično), dok je na bijelom modelu posve prozirna. Nama je na test stigao model 5000D Airflow crne boje, koji od tri inačice nudi najbolje rashladne performanse.

Bogata dodatna oprema

Kućište se isporučuje s dosta neobičnom dodatnom opremom. Osim vijaka za montažu ploče, SSD-ova i dodatnih ventilatora, u pakiranju je čak 12 velikih čičak vezica za organizaciju kabela, te adapter za spajanje internog USB 3.2 Gen1 porta pod kutom od 90 stupnjeva. Iako neke ploče već nude zakrenuti USB 3.2 konektor, ovakav dodatak je svakako dobrodošao. Još jedna dodatna komponenta u pakiranju je alternativni pokrov za prednji dio tunela u kojem se nalazi napajanje, koji se koristi kada je kućište konfigurirano za maksimalne rashladne performanse. Dio pakiranja je i priručnik za uporabu, no Corsair je s njim podbacio jer je malen i štur. Zbog toga je korisnik prisiljen eksperimentirati s konfiguracijom i prilagodbom kućišta. Smatramo da je krajnje vrijeme da se Corsair u ovom pogledu ugleda na konkurenciju iz Fractal Designa koja sa svakim svojim proizvodom, a posebno s kućištima, isporučuje detaljne i raskošne upute.  

Model 5000D na prvi pogled izgleda samo kao veća varijanta modela 4000D, no u praksi kućište zapravo nudi veću funkcionalnost. U prvom redu tu je mogućnost montaže bočnih ventilatora ili  bočnog radijatora. Pogled na desnu bočnu stranicu kućišta otkriva da ona s prednje strane ima duguljaste otvore za ventilaciju, dok je modelu 4000D bočna stranica puna. Obje su bočne stranice na kućište pričvršćene na isti način – prednja strana se prvo umetne u odgovarajuće prihvate na kućištu, pa se potom stražnja strana, opremljena s klinova, pritisne na kućište kako bi klinovi sjeli u "čeljusti" na okviru kućišta. Dodatno, tu su po dva vijka ukrašena s žutim prstenovima, koje zavijamo u kućište, iako i bez njih stranice stoje na mjestu.

Ispod mrežice, izvedene s atraktivnim krupnim trokutastim uzorkom koji krasi i ostale elemente kućišta, nalazi se fini filtar za prašinu. Ispod njega se nalazi nosač za tri 120-milimetarska ventilatora- Treba napomenuti da je u kombinaciji radijatorom moguće koristiti samo jedan set ventilatora, odnosno, oni mogu biti samo s jedne strane radijatora. U tvorničkoj konfiguraciji kućišta ovaj se nosač za ventilatore ne vidi, jer je preko njega postavljena ploča za skrivanje kabela. U slučaju da ga želimo iskoristiti, potrebno je presložiti kućište – pokrov za kabele izbaciti van i zamijeniti prednji dio pokrova komore u kojoj se nalazi napajanje.

Skriveni kabeli

Zanimljivo da je poleđina nosača matične ploče također pokrivena s metalnom pločom čija je uloga skrivanje kabela, ovaj put s desne bočne strane računala. Čini se da je model 5000 izvorno projektiran s fokusom na varijantu iCUE 5000X koja je ostakljena sa svih strana, jer je pokrov za kabele u ostalim varijantama nema osobitu svrhu. Iza ploče, koja je za kućište pričvršćena preko dvije šarke i otvara se poput vrata (moguće ih je posve skinuti), nalazi se vrlo izdašan prostor za uređivanje i organizaciju kabela, ali i neka iznenađenja – hub za spajanje do šest PWM ventilatora čija je brzina potom regulirana iz samo jednog signala s matične ploče, te modularni nosač za SSD ili 3,5-inčni čvrsti disk, montiran preko otvora na nosaču matične ploče koji inače služi za lakšu ugradnju hladnjaka na procesor. Na hub je potrebno spojiti SATA napajanje, te njega sâmog spojiti na konektor na matičnoj ploči, no lijepo je što su dva 120-milimetarska ventilatora koji stižu s kućištem na njega već spojena (što Fractal recimo ne radi sa sličnim sustavom na vlastitim kućištima).

Osim spomenutog modularnog nosača, 5000D nudi i tri 2,5-inčna nosača za SSD-ove koji su montirani paralelno s nosačem matične ploče, a tu je i kavez za dva 3,5-inčna (ili manja) diska na dnu kućišta, ispred napajanja. Isti je moguće pomaknuti naprijed u slučaju da imate veće napajanje, no u tom slučaju nije moguće koristiti bočni nosač za ventilator. Štoviše, čak i ako ne koristite ovaj nosač, u kombinaciji s duljim napajanjem kao što je naše, prostor ispred napajanja jako je zagušen s kabelima, tako da kavez dosta teško iskoristiti. Samim time, kućišta iz serije 5000 nisu optimalan izbor za korisnike koji imaju veći broj SATA SSD-ova ili čvrstih diskova. Dva od tri okomita nosača za SSD-ove moguće je ugraditi i vodoravno s prednje strane matične ploče, na tunel u kojem se nalazi napajanje.

Prostor za organizaciju kabela ima kanalice s rupama za umetanje čičak vezica iz dodatne opreme. Tri ovakve vezice već su tvornički montirane u glavnu kanalicu, iako treba napomenuti da ona postaje glavna tek ako se odlučimo koristiti bočni sustav hlađenja. U suprotnom je veće kabele moguće sakriti iza metalne letvice za skrivanje kabela koja je tvornički ugrađena povrh bočnog nosača za ventilatore. Napajanje se ugrađuje klasično, bočno, iako bi bilo bolje da postoji sustav za ubacivanje preko stražnje strane.

Konfiguracija hlađenja

Prednju stranu kućišta krasi odvojiva metalna rešetka s trokutastim uzorkom, a jednaku odvojivu rešetku nalazimo i na krovu kućišta. Ispod nje, s prednje strane, nalazi se nosač za tri 120-milimetarska ventilatora, a koji prima i do dva 140-milimetarska ventilatora. Jedan je 120-milimetarskio ventilator tvornički ugrađen u sredinu, tako da puše na grafičku karticu, a još je jedan isti ventilator smješten na stražnju stranu kućišta. Ako se sprijeda ugrađuje radijator vodenog hlađenja, podržana je instalacija samo jednog seta ventilatora. S druge strane, na gornji je nosač moguće ugraditi dva seta ventilatora (do tri 120 ili dva 140 mm) i tako postići bolje rashladne performanse. Zanimljivo je da se drugi set ventilatora ugrađuje s vanjske strane kućišta, s obzirom da je sâm nosač dosta spušten u odnosu vrh kućišta. U tom slučaju se ne može koristiti magnetski filtar za prašinu koji je postavljen s vanjske strane kućišta (između kućišta i zaštitne rešetke).

Na prednjem dijelu gornje strane kućišta nalaze se prednji konektori – dva USB-a 3.2 Gen1, USB-C i TRRS konektor za slušalice (dakle kombinirani audio i mikrofon, kao na mobitelima). I ovdje je diskretno iskorištena žuta boja na plastičnim dijelovima USB konektora. S lijeve strane nalazi se četvrtasta veća tipka za uključivanje PC (svijetli bijelom bojom kada je PC uključen) dok se s desne strane nalazi manja tipka za resetiranje. Ledice za indikaciju rada diskova nema. Kućište podržava i vertikalnu ugradnju grafičkih kartica (maksimalne debljine 2,5×), s tim da riser za ovakvu montažu treba dokupiti.

Kao što možete vidjeti na priloženim fotkama, u kućište smo instalirali ATX ploču pune veličine, NZXT-jevo 240-milimetarsko AIO hlađenje, Radeon RX 6800 XT, dva SATA SSD-a i Seasonicovo napajanje nešto većih gabarita zbog čega smo iz kućišta izbacili dodatni kavez za diskove. Testiranje zagrijavanja proveli smo s aplikacijom OCCT, koja nudi mogućnost individualnog i paralelnog opterećivanja procesora (Ryzen 9 5900X) i grafičke kartice. Brzina ventilatora na hlađenju procesora bila je podešena na 50% maksimalne brzine, dok je hlađenje na grafičkoj radilo automatski. Radijator hlađenja postavljen je na krov i konfiguriran tako da izvlači zrak iz kućišta. Temperature i buku na razdaljini od 30-ak centimetara od prednje strane kućišta mjerili smo u dvije varijante – s ventilatorima kućišta na maksimalnoj brzini te na pola te brzine.

Rezultati - CPU maks. opterećenje
  Case FAN 50% Case FAN 100%
CPU 70,3 °C 70 °C
Buka 38,5 dBA 40,5 dBA
rezultati - gpu maks. opterećenje
  Case FAN 50% Case FAN 100%
GPU 74 °C 73 °C
Buka 40,5 dBA 42 dBA
rezultati - cpu + gpu maks. opterećenje
  Case FAN 50% Case FAN 100%
CPU 75 °C 74 °C
GPU 74 °C 73 °C
Buka 40,5 dBA 42 dBA

*testirano s Ryzen 9 5900X, Radeon RX 6800 XT, ambientalna temperatura 22 °C

Utjecaj više brzine tvornički ugrađenih ventilatora na temperature komponenti je minimalan, premda buka koje kućište generira solidno raste. Doduše, čak i ta maksimalna razina nije visoka kao kod nekih drugih kućiša. Problem je samo što u praksi kod većine korisnika to neće biti tako jer koji je smisao kupovine kućišta optimiziranog za protok zraka, ako su u njega ugrađena samo dva ventilatora.

Corsair 5000D AirFlow na prvi pogled izgleda kao dublja, viša i šira verzija modela 4000D AirFlow, no u praksi je riječ o kućištu koje puca na mnogo viši segment, što po dodatnim mogućnostima, što po cijeni. 5000D je naime gotovo dvostruko skuplji od svog manjeg brata (1.550 naprema 885 kuna) i u ovom smislu ulazi u cjenovni razred gdje se nalaze uspješnice kao što je Fractal Designov Define 7 TG (1.300 kn). Treba napomenuti kako je omjer cijena na domaćem tržištu malo specifičan. Vani, konkretno u Njemačkoj, Fractal Designovo kućište košta više od Corsairovog - 165 naprema 150 €. Samim time 5000D Airflow ima osjetno nižu isplativost ako se u trenutku pisanja ovih redaka kupuje lokalno nego vani. 

Nema ništa loše u evoluciji dizajna i mogućnosti uz paralelno povećanje cijene, no Corsair je s novim kućištem zapeo negdje na pola puta – dodatne mogućnosti u odnosu na 4000D ne opravdavaju tako velik skok u cijeni. Primjerice, da kućište dolazi s tri ventilatora, idealno s dva prednja 140-milimetarska, vrijednost za novac bila bi veća. Usprkos tome, vjerujemo da će 5000D Airflow pronaći svoje mjesto na stolu mnogih entuzijasta jer je riječ o velikom kućištu s odličnim rashladnim opcijama, a koje pri tom krasi i vrlo specifičan dizajn industrijskog štiha. 

Corsair 5000D Airflow

  • Odlične mogućnosti organizacije kabela
  • USB-C
  • Odličan sustav filtriranja prašine
  • Odlične mogućnosti ugradnje ventilatora i vodenog hlađenja
  • Bočno mjesto za ugradnju ventilatora/radijatora
  • Način montaže bočnih stranica i zaštitnih rešetki
  • Odlične rashladne performanse
  • Mogućnost vertikalne montaže grafičke kartice
  • Hub za PWM ventilatore
  • Dodatna oprema
  • Slabe upute za konfiguraciju
  • Samo dva ventilatora u pakiranju
  • Neočekivano visoka cijena
Izrada 9
Menadžment kabela 10
Hlađenje 9
Isplativost 6
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 1.550 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 340 ožujak 2021.