Corsair K60 PRO TKL - Kompaktnija i ubrzana

Skraćena verzija popularnog modela tipkovnice dobila je responzivnije optičke prekidače

Borna Pleše petak, 30. prosinca 2022. u 05:00
SPECIFIKACIJE
Izvedba Mehanička (Corsair OPX)
Pozadinsko osvjetljenje RGB
Vrsta priključka USB 3.0
Kabel 1 m
Dimenzije 359 x 136 x 36 mm
Jamstvo 2 godine
Dojam Čvrsta i lako prenosiva tipkovnica, koja zahvaljujući brzim prekidačima, briljira u igrama

Već je gotovo postalo pravilo da će svaki popularniji model tipkovnice vremenom dobiti i svoje kompaktnije izdanje. To se pravilo potvrdilo i za Corsairov model K60, čiju smo tenkeyless varijantu dobili u ruke u kompletu s neuobičajenim mehaničkim prekidačima. Jednostavnost je glavna značajka tog modela, što je vidljivo već pri prvom dodiru. Tipkovnica i odvojiv kabel zauzimaju malo mjesta čak i u originalnom pakiranju, stoga neće biti teško naći mjesto za njih na bilo kojem stolu, a prema potrebi, ni u ruksaku.

Jednostavan dizajn govori u prilog praktičnosti tipkovnice. Lako će se uklopiti u bilo koji ambijent
Jednostavan dizajn govori u prilog praktičnosti tipkovnice. Lako će se uklopiti u bilo koji ambijent

Corsair većinu svojih tipkovnica proizvodi u crnoj ili tamnosivoj boji, od čega ne odudara ni K60 PRO TKL. Takav dizajn vrlo je suzdržan i neće plijeniti pozornost, ali to ne znači da nije oku ugodan. Kvaliteta izrade najviše pridonosi tome; nema klimavih tipki, a svi su rubovi čisti i blago zaobljeni. Diskretna izvedba znači da će se tipkovnica lako uklopiti u većinu prostora i dobro pristajati uredu ili PC-ju namijenjenom prije svega za razonodu. Jedina ergonomska primjedba odnosi se na visinu nagiba, koji bi nekima mogao biti premalen, čak i kada se tipkovnica podigne na nožice.

Corsairovi OPX prekidači aktiviraju se nakon samo jednog milimetra pritiska, ali sila od 45 grama, koju je potrebno primijeniti, znači da slučajne aktivacije neće biti toliki problem
Corsairovi OPX prekidači aktiviraju se nakon samo jednog milimetra pritiska, ali sila od 45 grama, koju je potrebno primijeniti, znači da slučajne aktivacije neće biti toliki problem

Ova skraćena verzija tipkovnice učinkovito koristi vlastitu kvadraturu. Vrlo je malo neiskorištenog prostora, pa su joj ukupne dimenzije relativno male, a da ne izgleda natrpano. Nažalost, nije se našlo mjesta za dedicirane tipke s posebnim funkcionalnostima ili za makroe. Moguće je reprogramirati tipke u aplikaciji iCUE, no upravo zbog nedostatka dodatnih tipki, nužno je prenamijeniti postojeću funkciju ili odrediti kombinaciju tipki. U aplikaciji je moguće i namjestiti RGB rasvjetu na velik broj uzoraka i boja te onesposobiti neke tipke i kombinacije, koje bi mogle ometati u radu ili prilikom igranja.

Optika pod prstima

Takozvani "optički" mehanički prekidači relativno su noviji dodatak uobičajenoj klasifikaciji boja koje je popularizirao njemački Cherry. Corsairovi optički prekidači OPX nude iznimno brzu aktivaciju tipki; pritisak tipke registrira se nakon samo jednog milimetra. To omogućuje iznimno brzu reakciju tipke i reaktivaciju prilikom ponavljanja pritisaka. To je idealno ponašanje u igrama koje zahtijevaju ekstremnu brzinu, ali manje je poželjno prilikom unosa teksta. Brza aktivacija povećava mogućnost slučajnih pritisaka i tipfelera, a nedostatak bilo kakvog taktilnog ili zvučnog podražaja znači da je teško znati gdje se aktivacija točno nalazi. Za aktivaciju tipke potrebno je primijeniti 45 grama sile, što smanjuje količinu slučajnih pritisaka, ali neće ih nužno potpuno eliminirati, barem dok se ne naviknete na lakoću okidanja prekidača Corsair OPX. Izdržljivost tipki za dulje korištenje trebala bi biti neupitna, jer su prekidači certificirani za 150 milijuna pritisaka, što bi trebalo biti dovoljno za godine intenzivnog korištenja.

Brušeni aluminij na površini ploče olakšat će održavanje, kao i podignuti prekidači, koji se lako čiste
Brušeni aluminij na površini ploče olakšat će održavanje, kao i podignuti prekidači, koji se lako čiste

Komunikacija s računalom trenutačna je, zahvaljujući frekvenciji uzorkovanja USB porta od čak 8.000 Hz, tako da nema brige za bilo kakvo kašnjenje reakcije između prsta i stroja.

Ovaj model tipkovnice mogli bismo usporediti s malim sportskim automobilom. Nema svestranost i pregršt funkcionalnosti modela pune veličine, i u nekim se situacijama čini kao preosjetljiv uređaj, ali u situacijama kada tempo diktira adrenalin, doista se pokazuje u najboljem svijetlu. Prenosivost i praktičnost veliki su plusevi, ako ne trebate puno više od osnovnih funkcija, ali ne možemo vas okrivljavati ako za traženih 150 eura ipak očekujete neku dodatnu opremu. Ako vam je tipkovnica prije svega alat za igru i trebate najresponzivnije performanse, K60 PRO TKL vrlo je dobar izbor, ali možda nije optimalan izbor za "običnije" načine korištenja.

 

Corsair K60 PRO TKL

  • Praktična i kvalitetna izrada
  • Dobri mehanički prekidači
  • Ograničena prilagodljivost nagiba
  • Visoka cijena za tipkovnicu tenkeyless formata
Izrada 9
Mogućnosti 7
Isplativost 5
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 150 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 362 siječanj 2023.