Lenovo ThinkPad T14s G3 - Stara škola u novom ruhu

Među poslovnim korisnicima, Lenovova linija poslovnih prijenosnika ThinkPad T dugi niz godina uživa legendarni status te je postala prvi, a mnogima i jedini, izbor, kada je riječ o laptopu kojem će povjeriti svoju računalnu svakodnevicu

Tibor Cecelja četvrtak, 29. prosinca 2022. u 06:00
specifikacije
Ekran 14" IPS (1.920x1.200, 60 Hz)
Procesor Intel Core i7-1260P (12 jezgri)
Grafička kartica Intel Iris Xe 96EU (integrirana)
Memorija 16 GB DDR5
SSD 512 GB NVMe PCIe 4.0
Masa 1,34 kg
Dimenzije 318 × 227 × 17,9 mm
Operacijski sustav Windows 10 Pro
Jamstvo 3 godine

Linija laptopa ThinkPad baš je ove godine navršila 30 godina postojanja, što je samo za sebe dokaz njezine kvalitete. Desetljeća su prošla, a ThinkPad nije mijenjao svoje temeljne odlike, te je upravo ta dosljednost ono što nastavlja privlačiti poslovne i ostale korisnike, kojima su pouzdanost i provjerena kvaliteta apsolutni prioriteti. Na konkretnom primjeru linije ThinkPad T, Lenovo ju je svakako modernizirao, no svi su njeni ključni aspekti zadržani, čime je dobiven odličan spoj modernog i klasičnog.

Maleni ventilacijski otvor svakako će olakšati održavanje unutrašnjosti uređaja čistom, no isto tako, ograničava performanse rashladnog sustava
Maleni ventilacijski otvor svakako će olakšati održavanje unutrašnjosti uređaja čistom, no isto tako, ograničava performanse rashladnog sustava

Za ozbiljne poslove

Jedan od velikih pluseva prijenosnika iz linije ThinkPad T, njihova je fleksibilnost, kada je riječ o hardverskim konfiguracijama. Gotovo svaki model dolazi u više hardverskih konfiguracija, koje zadovoljavaju potrebe onih manje zahtjevnih, kao i vrlo zahtjevnijih korisnika.

Testirani model T14s u svojoj trećoj generaciji na naše tržište dolazi s Intelovim procesorima Core i5 te i7 iz obitelji Alder Lake, dok je na drugim tržištima dostupan i s procesorima AMD Ryzen Pro, serije 6000. Testirana konfiguracija ujedno je i najjača dostupna na domaćem tržištu; dolazi s moćnim procesorom Core i7-1260P. Intelov snagator ima 12 fizičkih jezgri u 4+8 konfiguraciji – četiri jezgre visokih performansi i osam s visokom energetskom učinkovitosti. Jezgre visokih performansi također imaju podršku za Hyper-Threading, tako da je ukupni broj threadova 16, što će biti i više nego dovoljno ciljanoj publici. Nažalost, isti taj moćan procesor uparen je s neadekvatnim sustavom hlađenja, koji ima malen otvor usisa zraka te žrtvuje performanse u korist buke u radu. Tijekom testiranja u Cinebenchu R23, procesor je gotovo odmah dosegnuo temperaturu od gotovo 100 °C, koja do samog kraja desetminutnog testa nije pala ispod 94 °C. Buka uređaja pritom je bila prilično niska te smo se nadali da ćemo moći nekako povećati brzinu ventilatora, no ona je vezana za postavke performansi, tako da se ventilator ubrzava tek u Performance režimu rada, s kojim se povećavaju i radni taktovi, što nas vraća na problem koji pokušavamo riješiti.

Ako ste otprije upoznati s ThinkPadima T, tijekom rada na trećoj generaciji ThinkPada T14s osjećat ćete se kao kod kuće
Ako ste otprije upoznati s ThinkPadima T, tijekom rada na trećoj generaciji ThinkPada T14s osjećat ćete se kao kod kuće

Moramo istaknuti kako je ipak riječ o sintetičkom testu te pri uobičajenom radu radne temperature nisu ni blizu razine termalnog throttlinga. Svejedno, voljeli bismo da je Lenovo ugradio bolji sustav hlađenja, jer tada bi ThinkPad T14s G3 bio prikladniji za zadatke koji će ozbiljno nagaziti procesor, poput renderiranja videa.

Lenovo je u ThinkPad T14s G3 ugradio bateriju kapaciteta 57 Wh. Kako bismo testirali njezinu trajnost, koristili smo test autonomije PCMark Modern Office, u kojem je ThinkPad T14s u testiranoj, najsnažnijoj konfiguraciji, uz 50-postotnu svjetlinu ekrana, izdržao 7:04 h. U prijevodu, izdržat će prosječni radni dan, no na njegovom kraju, druženje s punjačem bit će neizbježno.

Ovo definitivno nije ultrabook, no profil je svejedno prilično elegantan te uređaj ne djeluje glomazno
Ovo definitivno nije ultrabook, no profil je svejedno prilično elegantan te uređaj ne djeluje glomazno

Dobri, stari ThinkPad

Iako je ThinkPad T14s G3 itekako moderniziran, već je na prvi pogled vrlo očito kako se radi o ThinkPadu iz linije T. Dizajn mu za današnje pojmove ne djeluje osobito moderno, no za poslovne korisnike, to će zapravo biti golemi plus, jer im za korištenje novog laptopa nije potrebna prilagodba, već mogu brzo nastaviti s radom. Za sve one koji žele moderniji dizajn, Lenovo nudi pregršt drugih modela, uključujući neke unutar obitelji ThinkPad.

Kad je riječ o funkcionalnosti, priča se nastavlja u revijalnom tonu; tipkovnica ima odlično odmjeren balans taktilnosti i duljine hoda, raspored joj je vrlo logičan i lako pregledan, a touchpad je precizan i dovoljno velik za lagodno korištenje. TrackPoint (navigacijski joystick na sredini tipkovnice), naravno, prisutan je kao alternativa touchpadu i funkcionira dobro kao i uvijek, što ne čudi, jer je upravo TrackPoint jedan od razloga zašto brojni korisnici vole i kupuju isključivo ThinkPade.

Rezultati testiranja  
Cinebench R23  
Multi-Core 8.530
Single-Core 1.648
PCMark 10  
Extended Score 5.130
Essentials 10.331
Productivity 6.834
Digital Content Creation 6.130
Gaming 4.335
V-Ray Benchmark 5.0  
vsamples 7.061
Baterija  
PCMark 10 Modern Office 7 h 4 min

Slike i zvukovi

ThinkPad T14s G3 opremljen je 14-inčnim IPS panelom, s omjerom stranica od 16:10 i razlučivosti 1.920x1.200 piksela. Krenimo od pozitivnog: svjetlina je natprosječno visoka i kut gledanja vrlo je širok, što olakšava korištenje u raznim svjetlosnim uvjetima. Kada je riječ o samoj kvaliteti prikaza, ona ne obara s nogu, prije svega zbog niske zasićenosti boja. Planirate li na tom laptopu izvoditi zadatke koji zahtijevaju visoku preciznost prikaza, nedostajat će vam postotne pokrivenosti ključnih prostora boja. Uz kalibraciju, zasigurno je moguće ekran ThinkPada T14s dovesti na prihvatljivu razinu za rad, poput uređivanja fotografija.

Zvučnici su na odličnom položaju, iznad tipkovnice, te imaju impresivnu čistoću zvuka, no zvučna slika u potpunosti je lišena niskih i nižih srednjih tonova. Za potrebe poslovnih korisnika, poput videopoziva, ti će zvučnici odlično poslužiti, a multimedija im definitivno nije jaka strana. Lenovo je napravio dobar posao pri izboru ekrana i zvučnika za ciljanu publiku, iako bismo po ovoj cijeni voljeli nešto svestranije komponente.

Lenovo ThinkPad T14s G3 pravi je mali vremeplov, podsjetnik na to zašto je linija ThinkPad T toliko voljena te zašto joj se vjerni korisnici iznova vraćaju. U narednoj generaciji očekujemo poboljšanja na polju hlađenja, što je osobito bitno kod najsnažnijih konfiguracijskih varijanti, poput testirane. Želite li niže radne temperature i dugotrajniju bateriju, istražite druge varijante tog uređaja, kao i ostale nove ThinkPade T.


Materijali i kvaliteta izrade - Egzotičan i čvrst

Ako ste ikad koristili, ili barem držali, laptop ThinkPad T, znate da je riječ o izrazito robusnim uređajima, čija konstrukcija djeluje kao da bi mogla preživjeti nebrojene padove i udarce. No, robusnost nije lako postići u današnje vrijeme – vrijeme u kojem dominiraju perolaki prijenosnici, koji nerijetko žrtvuju čvrstoću s ciljem skidanja svakog suvišnog grama. Što kada bismo mogli imati oboje, robusnu konstrukciju i nisku masu? Lenovo je uspio postići upravo to, tako da njihov ThinkPad T14s G3 ima robusno kućište, koje djeluje kao da bi moglo preživjeti pad s drugog kata, a čitav uređaj istodobno teži samo 1,34 kilograma. Kako bi postigao ono o čemu drugi proizvođači samo sanjaju, Lenovo je morao koristiti egzotičnije materijale od onih na koje smo navikli kod klasičnih prijenosnika. Prvi od tih materijala je magnezij, vrlo lagani metal, koji ovom modelu daje vrlo visoku čvrstoću, a drugi je CRP, odnosno polimer ojačan ugljičnim vlaknima, koji ima odličan balans čvrstoće i elastičnosti, uz vrlo nisku masu. Tako se to radi!


Lenovo ThinkPad T14s G3

  • Performanse
  • Kvaliteta izrade
  • Tipkovnica
  • Jedinstvene značajke
  • Trogodišnje jamstvo
  • Cijena
  • Termalne performanse najsnažnije konfiguracijske varijante
Cijena 2.522 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Lenovo Exclusive Store
Bug 362 siječanj 2023.