Corsair Sabre RGB Pro - Najbrži od najbržih

Corsairov novi igraći miš opremljen je moćnim optičkim senzorom i tehnologijom koja rješava probleme s latencijom, zahvaljujući polling rateu od čak 8.000 Hz

Daniel Lučić petak, 18. lipnja 2021. u 06:00
Specifikacije
Tip senzora Optički (PMW3392, 16.000 DPI)
Dimenzije 129x70x43 mm
Masa 74 g (bez kabela)
Broj tipki 6
Vrsta priključka USB
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 2 godine

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o Corsairovoj tipkovnici K70 RGB TKL, prvom uređaju opremljenom tehnologijom AXON, koju smo imali prilike osobno isprobati. Ta je tehnologija, barem na papiru, riješila problem latencije zahvaljujući visokom polling rateu i vrlo brzom keyscan rateu. Da je tvrtka odlučila prigrliti low latency igranje dokazuje novi igraći miš Sabre RGB Pro.

Iako na prvu tako ne izgleda, Sabre RGB Pro vrlo je lagan miš, a zahvaljujući maloj masi i fleksibilnom kvalitetnom kabelu, djeluje sasvim slobodno i poletno na podlozi
Iako na prvu tako ne izgleda, Sabre RGB Pro vrlo je lagan miš, a zahvaljujući maloj masi i fleksibilnom kvalitetnom kabelu, djeluje sasvim slobodno i poletno na podlozi

Corsair Sabre RGB Pro relativno je velik igraći miš, namijenjen dešnjacima. Njegovo glomazno tijelo prilagođeno je igračima koji na miševe oslanjaju čitav dlan, no zbog iznenađujuće male mase, lako ga je podizati vršcima prstiju. Miš teži svega 74 grama bez kabela, što u kombinaciji s izvrsnim mekim opletenim kabelom osigurava maksimalan osjećaj slobode prilikom korištenja. Kućište miša nije osobito uzbudljivo. Načinjeno je od kombinacije mat i sjajne plastike, s tri osvijetljena elementa – amblem na leđima miša, rubovima kotačića i indikatoru odabranog profila na lijevom boku. Miš nema gumirane ni hrapave bočne stranice, no zbog male mase ne klizi iz prstiju čak ni u najkaotičnijim i najnapetijim trenucima. Na donjoj strani miša nalaze se četiri teflonske nožice, koje osiguravaju ugodno klizanje miša po podlozi.

Kućište miša relativno je veliko i neće odgovarati svima, no ako imate veće šake, ovaj ćete miš moći ugodno koristiti svim načinima držanja
Kućište miša relativno je veliko i neće odgovarati svima, no ako imate veće šake, ovaj ćete miš moći ugodno koristiti svim načinima držanja

Osim tri uobičajene tipke, na mišu se nalazi jedna dodatna tipka ispod kotačića, te dvije bočne tipke na lijevoj strani. Bočnim tipkama tvornički su dodijeljene uobičajene funkcije – naprijed i natrag – a tipkom smještenom ispod kotačića mijenjamo osjetljivost senzora. Svim tipkama na mišu funkcije možemo mijenjati u Corsairovom moćnom softveru iCue, gdje osim toga, možemo definirati boju i uzorak osvjetljenja, postavljati korisničke profile i mijenjati hardverske postavke te kalibrirati senzor prema podlozi koju koristimo.

U unutrašnjosti miša nalazi se PixArtov optički senzor PMW3392, posebno kalibriran prema Corsairovim zahtjevima. Senzor ima maksimalnu razlučivost od 18.000 DPI, a sposoban je pratiti brzine do 450 IPS, odnosno 11,43 m/s. Jasno, te je brzine u stvarnim uvjetima nemoguće postići, no vrijedi spomenuti kako ni za vrijeme igre, ni za vrijeme testiranja MouseTesterom miš nije pokazao probleme s praćenjem pomaka. Slično vrijedi i za preciznost postavljenih razlučivosti senzora, koje su u najgorem slučaju odstupale otprilike 5% za vrijednostima u driveru, što je sasvim prihvatljivo. Senzor se ponaša dobro u svim uvjetima, a iako testovi pokazuju minimalne znakove zaglađivanja i jitteringa, oni se u praksi ne primjećuju.

Sabre RGB Pro, spomenuli smo i ranije, opremljen je tehnologijom AXON, koja mu omogućuje da s računalom komunicira do 8.000 puta u sekundi. Zahvaljujući takvom polling rateu, miš uklanja probleme s latencijom. Barem u teoriji, jer 8.000 Hz nije optimalno za svakoga. Prije svega, oni koji žele koristiti tako visoki polling rate moraju imati vrlo sposoban CPU (minimalno 6 fizičkih jezgri). U suprotnom, stvar ne radi onako kako je zamišljeno. Čak i kad su hardverski uvjeti ispunjeni, ovakav uzorak osvježavanja bit će koristan samo na visokim razlučivostima senzora, što većini igrača, naviknutih na 800 ili nešto više DPI, neće odgovarati. Stabilnost osvježavanja na manje od 1.600 DPI vrlo je loša, pa iako volimo tehnološki napredak, većini preporučujemo da se zadrže na standardnih 1.000 DPI, gdje miš ima gotovo savršenu vezu s računalom.

Miš nema gumene ni perforirane bočne stranice, no pod prstima je stabilan, zahvaljujući prije svega maloj masi
Miš nema gumene ni perforirane bočne stranice, no pod prstima je stabilan, zahvaljujući prije svega maloj masi

Rezultati testiranja MouseTesterom

Za testiranje miševa koristimo softver MouseTester. Taj nam softver omogućuje da pronađemo eventualne nedostatke u komunikaciji miša s računalom zbog kojih bismo mogli imati problema u igrama. Fokusiramo se na očitavanje brzih pomaka, stabilnost veze s računalom i potencijalne probleme u preciznosti koji se manifestiraju kroz jittering i umjetno poravnavanje kursora.

Rezultate testiranja miša Corsair Sabre RGB Pro pogledajte ispod.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost veze miša s računalom. U idealnom slučaju, linija će na svim postavkama biti ravna. Eventualne nepravilnosti negativno utječu na odaziv i smanjuju pouzdanost miša.

Corsair Sabre RGB Pro na svim uobičajenim frekvencijama ostvaruje vrlo dobre rezultate, a na osvježavanju od 500 Hz i gotovo savršene. Slično se ne može reći za frekvencije više od 4.000 Hz, gdje grafikon prikazuje velika i česta odstupanja. Ovo nije nužno znak da miš tada ne radi dobro. Da nismo gledali grafikone ovo u standardnom radu ne bismo primijetili, pa je za pretpostaviti da miš signal češće šalje samo onda kad je potrebno, a sve kako ne bi suviše opteretio sistem.

Grafikon iznad prikazuje stabilnost praćenja brzih pokreta i maksimalnu brzinu koju senzor može registrirati. U idealnom slučaju prikazana linija bit će bez velikih nepravilnosti. Suvremeni senzori najčešće mogu prepoznati brzine mnogo više od onih koje mogu ostvariti obični smrtnici poput nas, koji u svojim testiranjima rijetko prelazimo vrijednost od 3,5 m/s. 

Iz priloženih grafikona razvidno je da senzor nema većih problema s praćenjem brzih pomaka. Minimalne nepravilnosti vidljive na grafikonu imaju neobičan uzorak kakav ne viđamo često. Isti uzorak zabilježen je na svim testiranim brzinama, no dobra je vijest kako se nikakve nepravilnosti ne mogu primijetiti za vrijeme uobičajenog rada. Miš nas je dobro služio u sporim i brzim igrama.

Slično brzini, moderni senzori sposobni su pratiti mnogo veća ubrzanja od onih koje može ostvariti ljudska ruka. U idealnom slučaju, graf iznad prikazuje pravilnu uspravnu liniju bez neočekivanih prekida.

Očekivano s obzirom na kvalitetu senzora, testovi ubrzanja s Corsairom Sabre RGB Pro prolaze bez zabilježenih problema.

Takozvani Paint Test omogućuje nam da provjerimo prisutnost jitteringa i saznamo koristi li miš umjetno zaglađivanje pokreta. Ove dvije stvari, kad su prisutne, negativno utječu na preciznost, što posebno smeta za vrijeme igranja strateških i pucačkih igara u kojima precizni i brzi pomaci imaju najveću vrijednost. Jittering se manifestira kroz izrazito nepravilne i grbave linije, dok se smoothing prepoznaje po savršeno ravnim linijama koje djeluju kao da smo ih crtali uz pomoć ravnala.

Sabre RGB Pro u ovom testu djeluje dobro. Iako na svim postavkama pokazuje manje tragove smoothinga i jitteringa, oni do izražaja dolaze tek na višim razlučivostima senzora kakve malo tko koristi.

Zaključak

Corsair Sabre RGB Pro u maloprodaji košta 60 eura. To ga ne čini super skupim, ali ni odveć jeftinim. Smjestio se taman u sredinu ponude, a takve je i dojmove ostavio za vrijeme testiranja. Ovo je dobar miš za igrače koji žele najmoderniju tehnologiju i imaju nešto veće šape.

Corsair Sabre RGB Pro

  • Kvaliteta izrade
  • Odličan kabel
  • Najnovija tehnologija
  • Moćan driver
  • Masa
  • Veliko kućište neće odgovarati svakome
Izrada 9
Ergonomija 8
Performanse 8
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 60 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair
Bug 344-345 srpanj/kolovoz 2021.