Recenzije

CUBOT P20 vs. Huawei P20 Lite

Vinko Krištić ponedjeljak, 22. listopada 2018. u 02:34

Huawei P20 Lite i Cubot P20 dva su mobilna uređaja iz srednjeg cjenovnog segmenta sličnog imena, ali i specifikacija – saznajte koji od njih je bolji za vaše potrebe i zašto

Proteklog proljeća kineski proizvođač Huawei pustio je na tržište svoje modele P20, P20 Pro i P20 Lite koji su redom pobrali velike simpatije, a model P20 Pro EISA je proglasila i najboljim mobilnim telefonom u ovoj godini. U rujnu nam je iz tvrtke Se-Mark stigao mobilni uređaj naziva Cubot P20. Zaintrigiralo nas je zašto je Cubot svojem uređaju odlučio dati naziv P20 i postoji li kakva poveznica s Huaweijevim uređajima. Cubotov P20 prije svega obilježava vrlo povoljna cijena od samo 1.699 kn, stoga je neozbiljno uspoređivati ga s Huaweijevim flagship uređajima. Međutim, prema svojim specifikacijama, Cubotov model sličan je Huaweijevom modelu P20 Lite iz srednje cjenovne kategorije, koji je opet ipak nešto skuplji – 2.499 kn u istoj trgovini. Budući da si većina nas ne može priuštiti najnovije top modele, učinilo nam se zanimljivim usporediti navedena dva modela koji ciljaju na srednji cjenovni segment.

Huawei P20 Lite
Procesor HiSilicon Kirin 659, Cortex-A53, Octa-Core, 4x 2,53 GHz, 4x 1,7 GHz
GPU Mali T830 MP2
Zaslon 5,84” FHD+ 1080 x 2280
OS Android 8.0, EMUI 8.0
Memorija 4 GB / 64 GB (proširivo do 256 GB micro SD)
Kamera 16 + 2 MP f/2.2 stražnja, 16 MP prednja
Baterija 3000 mAh, 9V/2A brzo punjenje
Ostalo NFC, USB Type-C, Bluetooth, WiFi, Dual SIM, čitač otiska prsta, otključavanje prepoznavanjem lica, audiopriključak, FM radio
Dimenzije i masa 148,6 x 71,2 x 7,4 mm, 145 g
Jamstvo 2 godine
Cubot P20
Procesor MediaTek MT6750T, Octa-Core, 1,5 GHz
GPU Mali T860 MP2
Zaslon 6,18” FHD+ 1080 x 2246
OS Android 8.0, Original
Memorija 4 GB / 64 GB (proširivo do 128 GB micro SD)
Kamera 20 + 2 MP f/2.0 stražnja, 13 MP prednja
Baterija 4000 mAh, 5V/2A brzo punjenje
Ostalo Bluetooth, WiFi, Dual SIM, čitač otiska prsta, audiopriključak, FM radio
Dimenzije i masa 156,25 x 75,25 x 8,5 mm, 167 g
Jamstvo 2 godine

Dizajn

Cubot P20 ima nešto veće dimenzije od Huaweija P20 Lite. Razlika nije velika, no možda je odlučujuća da netko s manjim rukama odabere Huawei. Gledajući prednju stranu, odmah se primjećuje da oba uređaja njeguju sličan dizajn sa zaobljenim kutovima, a tu je i notch koji je kod Huaweijeva modela nešto uži. Raspored bočnih tipki i utora je identičan – tipke za kontrolu glasnoće i uključivanje su na desnoj strani, a utori za kartice na lijevoj. Stražnji poklopac izrađen je od plastike i neodvojiv je kod oba modela, no kod Huaweija je riječ o nešto kvalitetnijem materijalu, koji podsjeća na keramiku koju koriste skuplji Huaweijevi flagship uređaji. U sredini se nalazi čitač otiska prsta, a u gornjem lijevom kutu dvostruka kamera s LED bljeskalicom. Rub ekrana na Cubotovom je modelu nešto ispupčeniji, a Huawei liniju prijelaza s kućišta na ekran nastoji učiniti što manje zamjetnom. Zbog toga je nešto veća vjerojatnost da će prilikom pada prije stradati ekran na Cubotovom nego na Huaweijevom uređaju. No, to nismo testirali pa ovu procjenu ipak treba uzeti s rezervom. Budući da je dizajn oba uređaja podjednak, teško nekome možemo dati prednost.

► Pobjednik: neriješeno

Rub ekrana kod Cubota P20 (lijevo) nešto je ispupčeniji nego kod Huaweija P20 lite (desno)
Rub ekrana kod Cubota P20 (lijevo) nešto je ispupčeniji nego kod Huaweija P20 lite (desno)

Zaslon

I Cubot P20 i Huawei P20 Lite imaju novi moderni omjer ekrana 19:9. Oba uređaja imaju FHD+ razlučivost 1080 x 2280 piksela (kod Cubota ipak nešto kraćih 2246 piksela), no kako je Cubot nešto veći uređaj s dijagonalom 6,18” naspram Huaweijevih 5,84”, tako je i gustoća piksela na Huaweijevom uređaju nešto veća te iznosi 432 ppm naspram 403 ppm kod Cubota.

Usporedili smo i prikaz slike na zaslonu. Kod oba uređaja slika je vrlo dobre oštrine i svjetline, no Huawei ima nešto jači intenzitet boja. U svojim specifikacijama spominju tehnologiju koja omogućuje 96% NTSC prikaz. Čak je i prikaz pri danjem svjetlu, koji je izazov za većinu proizvođača, podjednako dobar na oba modela. Uz pojačanu svjetlinu zaslona, bez problema se i na suncu može gledati sadržaj zaslona.

► Pobjednik: neriješeno

Cubot P20 ima nešto veće dimenzije od Huaweija P20 Lite, no osnova dizajna je gotovo jednaka – od rasporeda tipki, do smještaja stražnje kamere i čitača otiska prsta
Cubot P20 ima nešto veće dimenzije od Huaweija P20 Lite, no osnova dizajna je gotovo jednaka – od rasporeda tipki, do smještaja stražnje kamere i čitača otiska prsta

Performanse

Iako oba uređaja dolaze s operacijskim sustavom Android 8.0 Oreo, kod Cubota se radi o potpuno “čistom” sustavu bez ikakvih dodataka, dok Huawei koristi svoj EMUI launcher s određenim programskim dodacima. Iako se ne vidi značajna razlika u brzini rada, ako ste novi korisnik Huaweija, moglo bi vam smetati što EMUI sve instalirane programe smješta na zaslon uređaja. Prema početnim postavkama, nema posebne središnje tipke koja će otvoriti sve aplikacije, već se sve aplikacije smještaju na početni zaslon. Klasičan red i središnju tipku s aplikacijama možete dobiti tek kada ručno prođete kroz postavke uređaja i pronađete navedenu opciju koja je prilično dobro skrivena.

Gledajući sirove specifikacije, oba uređaja imaju 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije i osmojezgreni procesor, no Huaweijev procesor je, prema papirima, ipak snažniji jer se radi o HiSilicon Kirin 659 koji ima Cortex A53 jezgre, no četiri jezgre rade na taktu od 2,36 GHz, a druge četiri na 1,7 GHz. S druge strane, Cubot P20 ima procesor MediaTek MT6750T koji radi na taktu od 1,5 GHz. Takvu razliku u opremi potvrđuje i AnTuTu test koji kod Huaweija broji ukupno 87.000, a kod Cubota 55.000 bodova. Ipak, to ne znači da će brzina i kvaliteta svakodnevnog rada biti drastično bolja na Huaweijevom uređaju.

► Pobjednik: Huawei P20 Lite

Kamera

Huaweijevi flagshipi P20 i P20 Pro ovogodišnji su hitovi na tržištu s izvrsnim kamerama koje koriste Leicine leće. No vrlo ugodno nas je iznenadila i kamera na slabijem P20 Lite modelu, iako ne koristi Leicinu tehnologiju. Fotografije daju prilično živopisne boje, no kod Cubota prevladavaju nešto tamnije nijanse. Stražnja dvostruka kamera kod Huaweija ima razlučivost 16 MP + 2 MP, uz F/2.2 otvor leće, a rezultat su fotografije s vrlo realnim bokeh efektom. Softverski je izvrsno riješeno izdvajanje prednjeg objekta iz pozadine, a greške se naziru tek kod vrlo tankih i nepravilnih oblika. Ipak, kako P20 Lite ima zaista nabrijane boje na zaslonu, fotografije na uređaju izgledaju savršeno, a krajnji rezultat mogao bi vas malo razočarati kad tu fotografiju prenesete na računalo.

Bokeh efekt na fotografijama s Huaweija P20 Lite (lijevo) puno je vjerniji od onog s Cubota P20 (desno)
Bokeh efekt na fotografijama s Huaweija P20 Lite (lijevo) puno je vjerniji od onog s Cubota P20 (desno)

S druge strane, stražnja kamera na uređaju Cubot P20 ima razlučivost 20 MP + 2 MP, uz otvor leće F/2.0, no razočarao nas je bokeh efekt koji se u ovom slučaju ne može doslovno tako niti nazvati. Sve funkcionira tako da ručno odaberete objekt, širinu područja koje je u fokusu, i stupanj zamućenja područja izvan fokusa.

Prednja kamera također daje bolji rezultat na Huaweiju. Fotografija je oštrija, uz više detalja i intenzivnije boje. No oba uređaja imaju opciju uljepšavanja portreta i izglađivanja bora pa će selfiji izgledati i više nego pristojno.

► Pobjednik: Huawei P20 Lite

Prednja kamera na Huaweiju P20 Lite (lijevo) također daje bolje rezultate od one na Cubotu P20 (desno)
Prednja kamera na Huaweiju P20 Lite (lijevo) također daje bolje rezultate od one na Cubotu P20 (desno)

Baterija

Ono u čemu je Cubot P20 jači, svakako je baterija. Iako Huawei ima vrlo dobro riješenu optimizaciju potrošnje baterije, ipak se ovdje radi o kapacitetu od “samo” 3000 mAh, naspram 4000 mAh kod Cubota, no Cubot je taj kapacitet platio nešto većom debljinom uređaja. Ipak, najveći potrošač resursa svakako je zaslon te preporučujemo u oba slučaja svjetlinu zaslona držati na automatskim postavkama prilagođavanja okolini. To će značajno produžiti vrijeme autonomije. Uz prosječno korištenje, Huawei P20 Lite trebat ćete nadopunjavati nakon 1-2 dana, a korisnici uređaja Cubot P20 to će morati činiti nakon 2-3 dana. Iako oba uređaja imaju brzo punjenje, kod Huaweija je riječ o superbrzom punjenju na punjaču specifikacija 9V/2A, koji će već za pola sata dati preko 50% kapaciteta baterije. Cubot radi na punjaču 5V/2A i punjenje je ovdje ipak nešto sporije.

S jedne strane, oduševilo nas je to što Huawei P20 Lite ima USP Type-C konektor te smo blijedo bacili pogled na klasični micro USB koji koristi Cubot P20. Iako većini korisnika micro USB neće smetati, ako ste do sada koristili Type-C priključak, nećete se poželjeti vratiti na staro.

► Pobjednik: Cubot P20

Huawei P20 Lite (gore) koristi USB Type-C priključak za punjenje i prijenos podataka, dok Cubot P20 (dolje) koristi stariji micro USB priključak
Huawei P20 Lite (gore) koristi USB Type-C priključak za punjenje i prijenos podataka, dok Cubot P20 (dolje) koristi stariji micro USB priključak

Sigurnost

Već smo spomenuli da oba uređaja dolaze sa stražnjim čitačem otiska prsta. Ne možemo se požaliti na učinak nijednog od njih. Tehnologija otključavanja dosta je napredovala, i gotovo da nema nikakva čekanja niti ponovnih pokušaja. Ipak, Huawei je pobjednik u sigurnosti radi jedne dodatne opcije, a to je otključavanje prepoznavanjem lica. Huawei je razvio tehnologiju koja koristi prednju kameru kako bi prepoznala lice vlasnika i instantno otključala uređaj. Algoritam prepoznavanja je toliko dobar da mu nije bitno nosite li naočale ili ne. Nismo isprobavali puštanje brade. No, ipak, opcija je gotovo potpuno beskorisna u uvjetima vrlo slabog osvjetljenja.

► Pobjednik: Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite je od svoje snažnije braće (P20 i P20 Pro) preuzeo funkciju otključavanja uređaja prepoznavanjem lica vlasnika
Huawei P20 Lite je od svoje snažnije braće (P20 i P20 Pro) preuzeo funkciju otključavanja uređaja prepoznavanjem lica vlasnika

Poslovna uporaba

Ako koristite ili planirate koristiti mobilno plaćanje, Huawei P20 Lite ipak će vam biti ispred Cubota P20. Razlog leži u NFC senzoru koji vam je nužan za plaćanje mobitelom, a koji Cubotov model, nažalost, nema.

Oba uređaja koja su nam stigla na test su Dual SIM – Dual Standby modeli, iako Huawei P20 Lite u određenim varijantama dolazi i s jednim SIM utorom. Uređaji koriste nano SIM kartice, a jedan utor možete koristiti prema odabiru za drugu SIM karticu ili za micro SD karticu za proširenje interne memorije. Dakle, ako posjedujete privatni i poslovni broj, oba možete smjestiti u jedan telefon, s time da samo jednu SIM karticu možete koristiti za podatkovni promet, i to uz 4G brzinu.

► Pobjednik: Huawei P20 Lite

Beskontaktno plaćanje već je među nama, stoga je dobro imati uređaj koji podržava takvu opciju tj. posjeduje NFC senzor
Beskontaktno plaćanje već je među nama, stoga je dobro imati uređaj koji podržava takvu opciju tj. posjeduje NFC senzor

Zaključak

Huawei P20 Lite i Cubot P20 mogli bismo bez imalo dvojbe smjestiti u best buy segment. Na tržištu postoji mnoštvo uređaja sličnih karakteristika poput navedenog dvojca, i ako tražite favorita za sebe, uglavnom će odlučivati nijanse ili vaš osobni stav prema određenoj marki. Iako smo uspoređivali dva modela koji u imenu nose istu oznaku, već prema samoj razlici u cijeni vidljivo je da će Huawei ipak imati nešto snažnije adute i dodatne opcije. Osnovne prednosti Cubota P20 su baterija većeg kapaciteta i “čisti” Android, neopterećen bloatwareom, a u većini drugih karakteristika uređaji su podjednaki, ili je Huawei odnio laganu pobjedu. Tražite li smartfon koji ćete u budućnost koristiti za mobilna plaćanja, Huawei se uz NFC senzor nameće kao logičan zaključak. S druge strane, ako vam NFC nije bitan, tu je cjenovna razlika od 700 kn. Oba uređaja imaju zaokruženu priču, a pitanje je isplati li se izdvojiti tih 700 kn više kako biste dobili Huawei P20 Lite, uređaj koji je u većini karakteristika malo bolji, ili vam je sasvim dovoljno ono što će ponuditi njegov imenjak Cubot P20.

Huawei P20 Lite

 • Pristojna kamera za ovaj segment
 • Otključavanje prepoznavanjem lica
 • NFC
 • Živi prikaz boja
 • Stariji EMUI s dosta dodatnog softvera
 • Baterija prosječnog kapaciteta
Dizajn i finiš 8
Performanse 7
Baterija 7
Kamere 9
Ekran 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 2499 Ustupio: Se-Mark

Dojam: Izvrsno usklađen i kompaktan uređaj s ponekom sitnom manom, zadovoljit će i poslovne korisnike

Cubot P20

 • Baterija visokog kapaciteta
 • Čisti Android
 • Slabiji procesor
 • Nema USB Type-C
 • Nema NFC
 • Prosječna kamera
Dizajn i finiš 8
Performanse 6
Baterija 9
Kamere 6
Ekran 8
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1799 Ustupio: Se-Mark

Dojam: Uređaj koji nudi vrlo dobru vrijednost za svoju cijenu, no za bolju ocjenu nedostaje mu nekoliko bitnijih opcija