Recenzije

Cubot Quest Lite - Olakšani sportaš

Vinko Krištić nedjelja, 28. srpnja 2019. u 15:00

Nakon modela Cubot Quest, prvog tzv. sportskog pametnog telefona ovog proizvođača, a koji smo imali priliku nedavno testirati, u ruke nam je stigla i njegova “olakšana” inačica Quest Lite

Cubot Quest Lite
Ekran 5,0” HD 720 x 1280 IPS, Corning Gorilla Glass 5
Memorija 3 GB / 32 GB (proširivo micro SD karticom)
Procesor MediaTek Helio A22 MT6761, Quad-Core, 2,0 GHz
GPU PowerVR GE8300
OS Android 9.0, Original
Kamera 13 + 2 MP f/2.2 dual LED stražnja, 8 MP prednja
Baterija 3000 mAh, 5V/2A brzo punjenje
Navigacija GPS / A-GPS, GLONASS, geomagnetski senzor
Ostalo Certifikat IP68, USB Type-C, Bluetooth, WiFi 2.4G / 5G, Dual SIM – Dual 4G, čitač otiska prsta, otključavanje licem
Dimenzije i masa 151,96 x 74 x 10,4 mm, 194 g
Jamstvo 2 godine

Model Cubot Quest ugodno nas je iznenadio zato što po vrlo povoljnoj cijeni donosi pristojno složenu konfiguraciju u robusnom kućištu vrlo kompaktnog dizajna. Stoga smo se pitali što nam Lite verzija može ponuditi, a da i dalje bude u okviru pristojnih performansi te da s druge strane ponudi nižu cijenu od one koja je ionako već prilično niska.

Quest Lite nudi gotovo iste gabarite kao i njegov snažniji brat, no valja spomenuti sitnije razlike – nešto veća debljina, manja visina, prilično oštar stražnji rub uređaja, drugačije izvedeni hrapavi dijelovi u kutovima, te u ovom slučaju klasična tipka za uključivanje (Quest je imao tipku dizajniranu poput jednog od vijaka). I ovdje se s lijeve strane nalazi tzv. custom tipka. Malo nas je razočarao stariji 16:9 omjer ekrana i manja iskoristivost prednje površine (61%), no kvaliteta prikaza na 5-inčnom ekranu HD razlučivosti prilično je dobra čak i pri direktnom sunčevom osvjetljenju. Boje su zasićene, a kontrast vrlo dobar.

Iako ima debljinu od značajnih 10,4 mm, Quest Lite ne djeluje nimalo nezgrapno ni teško. Ima masu od 194 grama, što je izvrsno za smartfon robusnih mogućnosti i svidjet će se onima koji mobitel koriste u vanjskim i ekstremnijim uvjetima i pri sportskim aktivnostima – tada je svaki ekstra gram u džepu vrlo važan. Uređaj je vrlo dobro zaštićen sa svih strana – ima certifikat IP68 te je potpuno vodootporan, zaštićen od prašine, udaraca i oštećenja prilikom padova.

Quest Lite izgledom je vrlo sličan modelu Quest, ali se značajno hardverski razlikuju
Quest Lite izgledom je vrlo sličan modelu Quest, ali se značajno hardverski razlikuju

Usklađene performanse

Iako dizajnom dosta nalikuju jedan drugome, Quest i Quest Lite značajno se hardverski razlikuju. U Quest Lite modelu ipak ćete naći samo 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije te skromniji četverojezgreni procesor Helio A22 MT6761. Rezultat testa AnTuTu daje 67 tisuća bodova. Ipak, na uređaju dolazi novi Android 9.0 u originalnoj izvedbi izvrsnih mogućnosti te Quest Lite radi vrlo glatko i gotovo bez ikakva zastajkivanja. Zvuk koji dopire iz zvučnika je iznadprosječno snažan, no kako je zvučnik kao i kod Questa smješten na stražnjem dijelu, ostavite li uređaj na ravnoj plohi okrenut sa zaslonom prema gore, to će prilično smanjiti jačinu zvuka. Što se tiče kvalitete samog zvuka, pretanak je i nedostaje malo više basa.

Quest Lite aktivno smo koristili tijekom 10-ak dana, i nije bilo nikakvih problema u radu. Kao jednu od negativnosti istaknuli bismo nešto slabiju bateriju (3000 mAh) koja se prilično brzo prazni te ćete je morati svakako puniti jednom dnevno. Ipak, tu je 5V/2A punjač koji će uređaj napuniti izuzetno brzo. Sa sigurnosne strane, sve radi izvrsno – tu je stražnji čitač otiska prsta i funkcija otključavanja uređaja prepoznavanjem lica.

Izvrstan navigacijski sustav

Stražnja kamera daje fotografije prilično dobre kvalitete na danjem svjetlu, koje su oštre i živih zasićenih boja, a i fotografije u mraku prilično su dobre za uređaj ovog cjenovnog segmenta. Prednja kamera poslužit će svojoj svrsi, no kako nema autofokus, prilikom fotografiranja morate jednostavno pokušati više puta kako biste dobili ono što želite.

Quest Lite podržava više navigacijskih sustava – GPS, A-GPS, GLONASS te ima geomagnetski senzor. U praksi, prilikom leta u avionskom modu mogli smo bez problema pratiti lokaciju na karti, dok kod drugog uređaja to nije bilo moguće. Ipak, jedna od opcija koje nam nedostaju je NFC senzor koji služi za mobilna plaćanja umjesto kreditne kartice.

Sve u svemu, Quest Lite nije nimalo loš pametni telefon. Radi se o jednom od najpovoljnijih robusnih uređaja na tržištu, a svojim specifikacijama i radom neće vas razočarati. Ima manje nedostatke, kao što su vrijeme autonomije ili nedostatak NFC senzora, no za istaknutu cijenu dobit ćete zaista puno. S druge strane, ako su vam navedeni nedostaci bitni, savjetujemo da razmislite o nešto skupljem Cubot Questu.

DOJAM: Robusni smartfon kompaktnog dizajna i nešto skromnijih performansi, ali i vrlo popularne cijene

Cubot Quest Lite

  • čisti Android
  • dual 4G
  • certifikat IP68
  • otključavanje licem
  • solidna stražnja kamera
  • manja iskoristivost prednje površine
  • nema audiopriključak
  • nema NFC
  • baterija
Dizajn i finiš 9
Performanse 5
Baterija 6
Kamere 7
Ekran 7
UKUPNO 7
Cijena 1.199 kn Ustupio: Se-Mark