Denon PMA-60 i PMA-30 - Dvije varijante za dvije potrebe

Dva modela Denonove dizajnerske linije pojačala dijele isti dizajn s prethodnikom, PMA-50, a razlika je u – USB DAC ulazu

Aron Paulić utorak, 21. kolovoza 2018. u 06:00
SPECIFIKACIJE
  Denon PMA-60 Denon PMA-30
Pojačalo 2x 25 W 8 Ω, 2x50 W 4 Ω 2x 25 W 8 Ω, 2x 40 W 4 Ω
Ulazi 2x TOSLINK, 1x coax, 1x AUX činč, 1x USB, Bluetooth aptX LL 2x TOSLINK, 1x coax, 1x AUX činč, Bluetooth aptX LL
Dimenzije i masa 200 x 238 x 90 mm, 2,5 kg 200 x 238 x 90 mm, 2,5 kg
Jamstvo 2 godine 2 godine

Prije otprilike godinu dana predstavili smo Denon PMA-50, pojačalo s ugrađenim digitalno-analognim konverterom (DAC-om). No, Denon se prije nekoliko mjeseci odlučio za osvježenje tog modela, razlučivši ga u dva nasljednika. Oba dijele potpuno isto kućište kao kod prethodnika, a i većinu karakteristika. PMA-60 pravi je nasljednik “pedesetice”, od koje ga razlikuje samo nova verzija DAC čipa, a PMA-30 model nešto je manje izlazne snage (40 W pri 4 Ω, naspram 50 W kod modela 60 i 50) i bez USB DAC ulaza.

Denon tu seriju naziva “lifestyle”, a tako se i doima, s kombinacijom brušenog aluminija zlatne nijanse i crne mat-piano plastike. Prednjom stranom dominira regulator glasnoće, a ostatak površine zauzimaju ugodan OLED displej, dugme za uključivanje i izlaz za slušalice te to za “veliku bananu”, odnosno klasični 6,3 mm ulaz. Za sve “sitne” slušalice koje uvijek nađemo po ladicama, bit će potreban 3,5-na-6,3 mm adapter. Uz to, na prednjici su još i tipka Bluetooth te ona za izbor izvora zvuka.

PMA-60 odlikuje se velikim brojem ulaza. Tu su dva optička TOSLINK ulaza, jedan digitalni koaksijalac, analogni RCA ulaz te već spomenuti USB DAC ulaz. Bežična konekcija moguća je preko Bluetooth aptX Low Latency kodeka, a za jednostavnost spajanja tu je NFC.

Uz klasični izlaz za zvučnike, tu je i “pre-out” izlaz na koji se može spojiti subwoofer ili se, pak, može koristiti za spajanje na neko drugo izlazno pojačalo. PMA-30 ima jednaku postavku konektora, osim što mu nedostaje USB DAC. Upravo je taj ulaz kod PMA-60 osuvremenjen novim DAC-om koji podržava do 384 kHz/32-bit PCM signal, a kod optičkih ulaza on je ostao na 192k Hz/24-bita.

Glavna razlika između modela PMA-60 i PMA-30 jest to što potonji ne nudi USB povezivost. Ako ga želite koristiti s računalom, morat ćete koristiti optički izlaz na vašoj zvučnoj kartici kao transport
Glavna razlika između modela PMA-60 i PMA-30 jest to što potonji ne nudi USB povezivost. Ako ga želite koristiti s računalom, morat ćete koristiti optički izlaz na vašoj zvučnoj kartici kao transport

Uz oba modela dolazi vrlo lijep i funkcionalan daljinski upravljač, napravljen upravo za ovu seriju Denon, što se vidi prema upotrebi brušenog aluminija i mat crne plastike. Uz većinu uređaja ove cjenovne kategorije navikli smo vidjeti generičke plastičnjake. Neke funkcije moguće je podesiti samo daljinskim upravljačem, poput jačine izlaza za slušalice u tri moda, kako bi se omogućila podjednaka glasnoća zvuka sa slušalicama različitih impedancija. Također, jedino se daljinskim može upravljati balansom te podešavanjem basova i visokih frekvencija, a tu je i “direktni” način rada, koji preskače te kontrole, ako želite zvuk bez ikakva dodatnog procesiranja. Spomenimo da na daljinskome postoji i cijela sekcija za upravljanje Denon DCD-50 CD playerom.

Isprobali smo različite kombinacije spajanja ulaza, i najviše smo bili impresionirani poboljšanjem USB DAC ulaza u odnosu na prethodni PMA-50 model. Iako u Denonu navode samo da je ugrađena nova generacija procesora Alpha DAC, poznati FLAC zapisi zvučali su nam puno prostornije nego što se sjećamo kod PMA-50. Bluetooth konekcija preko aptX kodeka bila je stabilna i vrlo upotrebljiva za “gotovo hi-fi” dojam. Također, dojmio nas se dobro izveden izlazni sklop za slušalice. Probali smo ga s nekoliko zatvorenih i otvoreni over-ear slušalica, i iz svih je izvukao najbolje što može. Spomenimo da ovi Denoni nisu milostivi prema slušalicama niske kvalitete, kod kojih su se isticale njihove mane, poput prenaglašenih visokih tonova koji postaju neugodno reski. Ti uređaji zaslužuju kvalitetne slušalice.

Samo izlazno pojačalo kod oba nam je modela zvučalo istovjetno, a i specifikacije su im iste, osim nešto niže izlazne snage kod PMA-30. Slušali smo ih sa 8-omskim zvučnicima, ali u srednje velikoj prostoriji niti u jednom trenutku nije uzmanjkalo snage. Tradicionalni proizvođači prigrlili su D klasu pojačala, i iz nje izvlače vrlo dobre rezultate, a iskorištavaju prednosti poput niske potrošnje energije i malih dimenzija.

Denon je na tom polju jedan od predvodnika, a kada se uzme u obzir ugodan dizajn i prihvatljiva cijena, ovi modeli svakako su vrijedni razmatranja.

Denon PMA-60

  • Kvaliteta zvuka
  • Kvaliteta izrade
  • DAC
  • Premalo snage za velike prostore
Izrada 10
Performanse 9
Povezivost 9
UKUPNO 9
Cijena 3.600 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art

Denon PMA-30

  • Kvaliteta izrade
  • Izgled
  • Cijena
  • Nema USB sučelje
Izrada 10
Performanse 8
Povezivost 7
UKUPNO 8
Cijena 2.390 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art