Dynaudio Emit 20 - Dostojan nasljednik

Iako je pred njima bio težak posao zamjene izvrsnog modela Emit M20, zvučnici Emit 20 uspjeli su nas impresionirati svojim akustičkim sposobnostima

Davor Šuštić petak, 29. travnja 2022. u 05:00
specifikacije
Zvučničke jedinice 7" bas-srednjetonac od magnezij silikatnog polimera, 1,1" Cerotar visokotonac
Frekvencijski odaziv 53 Hz – 25 kHz
Osjetljivost/Impedancija 86 dB / 6 Ω
Dimenzije i masa 370x205,1x324,5 mm, 10,32 kg

Dynaudijevi bookshelf zvučnici Emit M10 i M20 ubrajali su se među najbolje izbore u svojim cjenovnim kategorijama, ali to čuvenog danskog proizvođača nije spriječilo u predstavljanju njihovih nasljednika. Novo izdanje Emita M10 jednostavno je nazvano Emit 10, a Emit M20 ustupio je mjesto Emitu 20, modelu s kojim smo čitavu veljaču i veći dio ožujka proveli mnogo ugodnih trenutaka. Usput budi rečeno, izuzev tih bookshelfova, osvježena linija Emit sadrži još i dva samostojeća zvučnika (Emit 30 i Emit 50) te jedan centralni (Emit 25C).

Izuzev sličnog imena i činjenice kako se radi o većem od dva bookshelfa unutar linije, Emit 20 nema velikih dodirnih točaka sa svojim prethodnikom. Promijenjeno je sve, počevši od vanjskog dizajna, preko veličine i izvedbe zvučničkih jedinica, do skretnice, koja je pomaknuta na 3.800 Hz, umjesto 2.600 Hz, gdje se nalazila kod Emita M20. Masa zvučnika porasla je čitava tri kilograma te se jezičac na vagi sada zaustavlja na respektabilnih 10,32 kg. Nije se promijenila jedino osjetljivost zvučnika – ona i dalje iznosi 86 dB.

Gornji rub zvučnika nakošen je, čime se razbija njihov "kutijasti" dizajn
Gornji rub zvučnika nakošen je, čime se razbija njihov "kutijasti" dizajn

Emit 20, kažimo to odmah, iziskuje sposobno pojačalo, koje će iz njega znati izvući maksimum. Sugeriramo pojačalo od barem 60 "zdravih" vata po kanalu; prilikom testiranja odlične smo rezultate postigli s modelima kao što su Cambridge Audio CXA60 (60 W, klasa AB) te Rotel A14 Mk2 (80 W, klasa AB), kojim ćemo se detaljnije pozabaviti nekom drugom zgodom.

Odmjereniji dizajn

Kad je riječ o dizajnu, Emit 20 izgleda mnogo običnije od svojeg prethodnika. Kada se skinu priložene crne mrežice, koje se za zvučnike učvršćuju magnetski, prednjicom im dominira 7-inčna (180 mm) bas-srednjetonska dinamička jedinica, načinjena od magnezij silikatnog polimera, materijala koji Dynaudio desetljećima koristi za izradu svojih woofera. Iznad nje je 1,1-inčna (28 mm) Cerotar visokotonska jedinica. Riječ je o visokotoncu s mekanom kupolom i takozvanom Hexis unutarnjom kupolom, izravno preuzetom iz tvrtkine linije Evoke. Kako bismo vam stvari stavili u perspektivu, kažimo da zvučnici Evoke 20 koštaju oko 16.500 kuna, dakle više su nego dvostruko skuplji od Emita 20. Prema navodima proizvođača, spomenuta Hexis unutarnja kupola zadužena je za bolje upravljanje protokom zraka kroz visokotonac Cerotar, s ciljem zaglađivanja frekvencijskog odziva u gornjem dijelu spektra. Naravno, Dynaudio navodi i druge odlike svojeg dizajna visokotonca, poput pažljivo optimiziranog protoka zraka u stražnjoj komori, kojim se umanjuju neželjene rezonancije u prostoru iza membrane. Za bas-srednjetonsku jedinicu ističu kako koristi aluminijsku titrajnu zavojnicu, dodatno omotanu bakrom, kao i dva sloja feritnih magneta – sve to s ciljem veće kontrole nad gibanjem 180-milimetarske membrane.

Dynaudio nudi Emit 20 u tri finiša: crnom, bijelom i boje oraha
Dynaudio nudi Emit 20 u tri finiša: crnom, bijelom i boje oraha

Uz par zvučničkih terminala, na pozadini zvučnika nalazi se bas-refleksni otvor, promjera od oko šest centimetara. Izlaz mu ima kružne izreze, čija je svrha smanjenje turbulencija zraka koji tuda biva istisnut iz zvučničkih kutija. Sa zvučnicima se isporučuju spužvice za popunjavanje bas-refleksnih otvora, koje bi vam mogle biti korisne u slučaju da ih ne možete dovoljno odmaknuti od zida. Naravno, bilo bi bolje da ih ne morate koristiti, odnosno da prije kupnje Emita 20 budete sigurni da se radi o prikladnom izboru za vašu prostoriju.

Kako to utvrditi? Dobro polazište su Dynaudijeve vlastite smjernice o preporučenom pozicioniranju zvučnika, koje kažu kako bi između zvučnika trebalo biti između dva i četiri metra razmaka te da ih treba odmaknuti barem pola metara od svih zidova. Testiranje je pokazalo da te preporuke valja shvatiti ozbiljno. Dok zvučnik nismo odmaknuli od zida na šezdesetak centimetara, stražnji bas-refleksni portovi stvarali su monstruozan i nekontroliran bas, što se tek donekle moglo umanjiti umetanjem spužvi. No nakon odmaka, Dynaudijeve zvjerke su prodisale i pokazale sasvim drugo lice. Dojma smo kako o zvučnicima Emit 20 vrijedi razmatrati za postavljanje u prostorije od dvadesetak ili više kvadrata. Za sobe od 15 ili manje kvadrata, mnogo će prikladniji biti model Emit 10, na čijoj je prednjici pitomija 5,5-inčna (140 mm) bas-srednjetonska jedinica.

Također ih obavezno treba postaviti na stalke. Odlaganje na komodu ispod televizora loša je ideja, jer su za takvo što jednostavno preveliki, a i u tom slučaju nije moguće izvesti spomenuto nužno odmicanje od zida.

Zvuk nadilazi gabarite

Dobro je biti upoznat s tehničkim značajkama zvučnika, ali budimo realni – tu smo kako bismo komentirali akustičke performanse Dynaudijevih zvučnika Emit 20. S cijenom od 7.220 kuna, Dynaudio ih pozicionira u nagužvanu kategoriju "do 1.000 eura", gdje obitavaju brojni ozbiljni bookshelf zvučnici, kao što su Fyne Audio F500, Monitor Audio Silver 100 i JBL L52 Classic – navodimo samo one koje smo recenzirali, a ima ih mnogo više. Naravno, odlični bookshelfovi dostupni su i za manje svote, a potencijalni kupci Emita 20 neće moći ignorirati ni KEF LS50 Meta, unatoč tome što je skuplji 1.800 kuna.

Zaštitne mrežice dobivaju se u kutiji, a za zvučnike se fiksiraju magnetski, zbog čega oni na svojoj prednjici nemaju vidljivih vijaka
Zaštitne mrežice dobivaju se u kutiji, a za zvučnike se fiksiraju magnetski, zbog čega oni na svojoj prednjici nemaju vidljivih vijaka

Kako biste u toj šumi modela trebali odabrati baš njih, Dynaudijevi zvučnici Emit 20 pokušat će vas uvjeriti zaista moćnim i grandioznim zvukom, koji će vas tjerati na višesatne slušalačke sesije, u kojima ćete pjesme puštati da odsviraju od početka do kraja, jer će vas zanimati kako zvuči svaki njihov dio. Zapravo, preciznije bi bilo kazati da zvučnici Emit 20 uspijevaju skrenuti pozornost sa "slušanja opreme" – bolest s kojom se prije ili kasnije susretne svaki ljubitelj visokokvalitetnog zvuka – te ju preusmjeriti na slušanje same glazbe. Premda se nipošto ne radi o jeftinim zvučnicima, dužni smo istaknuti kako se u smislu sirovih performansi Dynaudijevi puleni mogu nositi (i) s osjetno skupljim bookshelfovima.

Zabava počinje već u najdonjem dijelu frekvencijskog spektra, koji Emit 20 reproducira čvrsto, energično i mesnato. Na trenutke smo ostajali zadivljeni dubinama do kojih ovi zvučnici sežu, osobito u pjesmama sa sintetiziranim basom, kakvim moderno producirana glazba obiluje. S popriličnom sigurnošću možemo ustvrditi kako većina vlasnika Emita 20 neće osjećati potrebu za dodavanjem subwoofera, što je za dvosistemske bookshelf zvučnike pozamašan uspjeh.

Instalacija zvučnika na stalke, odmicanje na barem pola metra od zidova i korištenje kvalitetnog pojačala, nužni su za izvlačenje maksimalnih performansi
Instalacija zvučnika na stalke, odmicanje na barem pola metra od zidova i korištenje kvalitetnog pojačala, nužni su za izvlačenje maksimalnih performansi

Prilikom osluškivanja visokih frekvencija postaje jasno da Dynaudijevi navodi o zaglađenom visokotoncu nisu pusta tehnička tlapnja. Gornji dio spektra ni prilikom vrlo glasnog slušanja ne biva prodoran ili hrapav, a istodobno sadrži dovoljno detalja i sonične energije za uspješno održavanje cjelokupnog živahnog karaktera Emita 20.

Sredina frekvencijskog spektra, prostor gdje obitavaju mnogi vokali i instrumenti, naglašena je. Time je postignuto da moćan bas ne prekriva pjevanje, ali i da se jasno čuju kojekakve suptilnije finese koje izvode svirači. Pojačano vokalno područje također odlično funkcionira kad se zvučnici Emit 20 koriste za gledanje filmova, zato što dijalog redovito ostaje razumljiv, čak i kad energični bas skida žbuku sa zidova.

Dynaudijevi zvučnici Emit 20 zorno ilustriraju kako moderni bookshelfovi mogu zvučati moćnije i veće od brojnih podnih zvučnika slične cijene. S obzirom na spomenute njihove odlike, doimaju se kao jedan od najboljih izbora u kategoriji do 1.000 eura, uz dva preduvjeta: da imate adekvatan prostor i pojačalo. Onome tko zadovolji ta dva uvjeta, Emit 20 bez ikakve će sumnje svakodnevno izmamljivati osmijeh na lice.

Dynaudio Emit 20

  • Odlična kvaliteta zvuka
  • Uvjerljiva izrada
  • Magnetske zaštitne mrežice
  • Nešto zahtjevniji u smislu pozicioniranja (traže barem pola metra prostora sa svih strana)
Cijena 7.220 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sonus Art
Bug 354 svibanj 2022.