Epson Ecotank L7180 - Niski troškovi velikog formata

Seriju pisača Ecotank Epson je još prije nekog vremena razgranao i u smjeru A3 formata. Najnoviji model L7180 donosi iznimno povoljnu cijenu otiska na velikom formatu studijima i uredima koji rade mnogo probnih ispisa

Davor Šuštić srijeda, 3. travnja 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Tip Višefunkcijski fotopisač u boji A3
Razlučivost 5.760 x 1.440 tpi
Brzina (ISO standard, za A4), 13/10 str./min. (mono/kolor)
Sučelje USB, WiFi, Ethernet
Cijena tinte 154 kn pigmentni crni (140 ml), 104 kn spremnik svake druge boje (70 ml)
Trajanje spremnika 8.000 stranica (1.900 fotografija) pigmentni crni, 5.000 stranica (1.900 fotografija) svi ostali
Jamstvo 1 godina

Spoj Epsonove implementacije sustava CIS (continuous ink supply) i formata A3, logična su kombinacija, s obzirom na to da pisače ovog formata upotrebljavaju uglavnom korisnici kojima su potrebne veće količine ispisa – a potrošnja tinte na dvostruko većem listu papira praktički je dvostruko veća.

L7180 najnoviji je predstavnik A3 pisača Ecotank koji donosi neka poboljšanja, no nije se odmaknuo previše od osnovne formule: ponuditi otisak po što nižoj cijeni. Bočice tinte uključene u pakiranju dovoljne su za ispis 8.000 crnih i 5.000 A4 stranica u boji, odnosno za 1.500 fotografija formata 10x15 centimetara.

Moguć je izravan ispis sa SD kartica i USB memorija
Moguć je izravan ispis sa SD kartica i USB memorija

Budući da je riječ o fotopisaču, osim klasične tri boje i pigmentne crne, koristi i fotocrnu boju (inače, radi većeg broja otisaka pigmentnu crnu dobit ćete u bočici od 140 ml; ostale četiri tinte dolaze u upola manjim bočicama). Zahvaljujući takvom ispisnom mehanizmu, kvaliteta otiska na odgovarajućim vrstama papira zaista je izvrsna, iako će za one najzahtjevnije profesionalne korisnike pisači s 8 ili više boja i dalje biti bolji izbor. Prosječan korisnik razliku u odnosu na njih zasigurno neće uočiti, ali razliku u odnosu na obični uredski tintni pisač mogao bi zamijetiti. Prednost kvalitete otiska, naravno, gubi se kad je riječ o uredskim dokumentima na običnom papiru, iako ovaj model i tu daje sasvim solidne rezultate.

Pisač je umjereno brz, uz 13 crnih stranica po minuti te 10 stranica u boji po minuti (riječ je o A4 formatu, prepolovite brojke za A3) te 5,5 odnosno 4,5 A4 stranica po minuti kada koristite ugrađenu jedinicu za automatski obostrani ispis. Fotke formata 10x15 centimetara izlaze za nešto manje od pola minute, ovisno o podešenoj kvaliteti. Na ispis fotografije formata A3 možete čekati i do nekoliko minuta, ovisno o njenoj razlučivosti.

Fotocrna upotpunjuje set tinti kod ovog modela
Fotocrna upotpunjuje set tinti kod ovog modela

Osim spomenutog automatskog dupleksera, pisač je opremljen utorima za USB stickove i SD kartice s kojih možete ispisivati, Ethernetom, WiFijem i WiFi Directom (omogućuje ispis s mobilnih uređaja uz odgovarajuću Epsonovu besplatnu aplikaciju) i… ničim više. Popis opreme tu staje, i iako priznajemo da nismo očekivali dodatne ladice ili automatski obostrani ulagač na skeneru, jer ipak nije riječ o uredskom pisaču, malo je neozbiljno na uređaju cijene gotovo 6.000 kuna držati maleni LCD ekran bez dodirnih mogućnosti.

Uz uređaj također ne dolazi bogznakakav softver, no još više mu zamjeramo to što – za razliku od modela L3150, koji je namijenjen kućnim i uredskim korisnicima, i koji smo istovremeno imali na testu – stranica za preuzimanje kod modela L7180 nudi samo driver, a ne i sve ostale programe koji dolaze u paketu. Kako bi stvari bile gore, na raspolaganju su vam dva drivera, i nije jasno koji biste trebali preuzeti (mi smo probali višu verziju, i ona je radila). Zamjerke o lošem automatskom podešavanju WiFi veze stoje i kod ovog modela, uz napomenu da ovdje možete upisivati lozinku i preko kontrolne ploče, što nikome ne bismo poželjeli.

Srećom, tu je adapter za ispis na optičke medije! Ne šalimo se – Epson je posljednji od proizvođača pisača koji u svojoj ponudi i dalje drži ovaj arhaični komad opreme.

Ovim zamjerkama unatoč, L7180 mogao bi se itekako svidjeti uredima i studijima koji ispisuju mnogo crteža ili probnih otisaka u boji i treba im pisač većeg formata. Cijenu otiska teško mu je nadmašiti.

Epson L7180

  • Cijena otiska
  • Jednostavnost upotrebe
  • Poboljšani sustav spremnika
  • Visoka inicijalna cijena
  • Loša oprema i arhaični detalji, prije svega u softveru
Brzina ispisa 8
Cijena ispisa 10
Dodatne mogućnosti 5
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 5.950 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Epson