eShark ESL-HS4 Taiko - Taiko se to radi

Udoban, dobro opremljen i uvjerljivih performansi, novi član premium brenda tvrtke White Shark, zaokružen je gejmerski headset koji se jednako rado druži s PC-jem i konzolama

Daniel Lučić ponedjeljak, 25. svibnja 2020. u 07:00
Specifikacije
Izvdeba Zatvoreni, over-ear
Driveri / Otpor 53 mm, 64 Ω
Vrsta priključka 3,5 mm TRRS (1 m), USB (1,2 m)
Dodaci 3,5 mm TRS splitter, čvrsta torbica za prenošenje
Masa 268 g (bez kabela)
Jamstvo 2 godine

S preporučenom maloprodajnom cijenom od 499 kn, ESL-HS4 Taiko najskuplji je uređaj u ponudi White Sharkova premium brenda eShark. Istodobno, ovo je i tvrtkin najbogatije opremljen uređaj toga tipa. Radi se o relativno velikom, zatvorenom headsetu, razmjerno pitoma dizajna, bez napadnih detalja, kojim dominira crna boja. Njegov je okvir načinjen od metala, a slušalice od čvrste plastike s matiranim finišem, koji pod prstima djeluje vrlo dobro. Headset ne krcka i ne pucketa kad ga neprirodno savijamo, pa je sasvim sigurno da bi izdržao prenošenje u ruksaku čak i da proizvođač u paket nije uključio vrlo korisnu čvrstu putnu torbicu.

Slušalice ovog headseta dovoljno su velike da u potpunosti obujme čak i velike uši. Na njihovoj se unutrašnjoj strani nalaze vrlo meki jastučići od spužve, presvučeni umjetnom kožom. Ta kombinacija osigurava solidnu pasivnu izolaciju zvuka prema unutra i van, a iako bismo očekivali suprotno, ne uzrokuje dodatno zagrijavanje prostora oko ušiju čak ni prilikom dugog korištenja. Na gornjem nosaču headseta također se nalazi spužva obložena umjetnom kožom. Iako mu je masa 268 grama, headset je na glavi udoban i lako ga je dugo nositi bez prestanka, a jedina zamjerka na udobnost ide na mrvicu snažniji pritisak na područje ispod uha, no to će predstavljati manji problem samo onima s velikim glavama. Slušalice su oslobođene bilo kakvih kontrola, a na lijevoj se može pronaći tek utor za odvojivi mikrofon. 

Headset se s računalom može povezati analogno pomoću 3,5-milimetarskog TRRS konektora, s priloženim TRS splitterom, ili preko priložene USB zvučne kartice. Glasnoću u analognom načinu rada možemo kontrolirati na in-line upravljaču, koji ima i prekidač za utišavanje mikrofona. Ako koristimo priloženu USB zvučnu karticu, zvukom upravljamo izravno na njoj. Tu se nalaze tipke za digitalno podešavanje glasnoće te tipke za utišavanje mikrofona i instantno utišavanje zvuka (mute). Nažalost, iako zvučna kartica nudi virtualni višekanalni zvuk, nije ga moguće aktivirati pritiskom na fizičko dugme, već je potrebno otići u sistemske kontrole zvuka, zato što zvučna radi na principu plug & playa i nema vlastiti upravljački softver.

U slušalicama Taika nalaze se 53-milimetarski driveri koji proizvode dobar i zaokružen zvuk. Niski su tonovi bogati i jasni, bez neželjena repa, a srednji su iznimno čisti pa omogućuju lako pozicioniranje koraka ili izvora pucnjeva u igrama. Taiko iznenađujuće dobro prikazuje udaljenost zvuka, posebno straga, s čime se mnogi headsetovi često muče. Headset se dobro ponaša s našim uobičajenim DAC-om i vlastitom USB karticom, no virtualni surround ne preporučujemo koristiti jer je horizontalno i vertikalno pozicioniranje mnogo preciznije u klasičnom stereo načinu rada. Tako se barem pokazalo u Battlefieldu i Insurgency: Sandstormu.

Priloženi mikrofon dobre je kvalitete. Hvata topao i jasan zvuk, uz tek nešto malo jeke, koju je teško objasniti, i vrlo malo visokog šuma u pasivnom stanju. Za ćaskanje s prijateljima i videopozive poslužit će više nego dobro, a za ozbiljnije ga zadatke ionako vjerojatno ne biste koristili.

EShark Taiko odličan je headset koji doista odskače od ostatka tvrtkine ponude, no malo se čime ističe među ostalim uređajima slične cijene. Ipak, stoji im uz rame, pa o Taiku slobodno razmislite ako tražite kvalitetan zatvoreni headset ovog cjenovnog ranga.

eShark ESL-HS4 Taiko

  • Kvaliteta zvuka
  • Svestranost
  • Dodatna oprema
  • Udobnost
  • Nema tipku za uključivanje/isključivanje surrounda
  • Lagano pritišće područje ispod ušiju na velikoj glavi
Zvuk 9
Udobnost 8
Mikrofon 8
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 499 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Šmit Electronic
Bug 331 lipanj 2020.