FiiO X5 3rd Gen - Treća inkarnacija za titulu

Razvojem mobitela samostalni glazbeni playeri pomalo su pali u drugi plan, ali potreba hi-fijaša za zvukom boljim od onoga što ga može ponuditi prosječan smartfonovski D/A konverter potakla je izradu prilično ozbiljnih uređaja za visokokvalitetnu reprodukciju zvuka

Aron Paulić srijeda, 15. studenog 2017. u 06:00
specifikacije
Forma /  izvedba DAP
Platforma Android 5.1
DAC 2x AKM AK4490ERN

Tvrtka FiiO jedno je od poznatijih imena na polju mobilnih glazbenih svirača, osobito poznata po uvijek dobrom omjeru cijene i kvalitete. Njihov X5 u trećoj inkarnaciji je ove godine ponio EISA titulu mobilnog playera godine. Red je stoga da mu posvetimo malo pažnje. Radi se o prijenosnom playeru sa Android OS-om i čak dva DAC-a, sposobnom da izvodi gotovo sve formate digitalnih zvučnih zapisa, uključujući i DSD-ove. Za razliku od dizajna prethodnih modela, koji su njegovali izgled prvotnog iPoda, s velikim kontrolnim kotačem i manjim ekranom, X5 3rd Gen ima touchscreen preko gotovo cijele prednje površine, a kontrole su smještene sa lijeve strane. Među kontrolama se ističe metalizirani kotačić glasnoće, a uz njega su i kontrole za upravljanje glazbom. Uređaj je poprilično deblji od sadašnjih mobitela, a i masa od 186 grama nije baš prikladna za joggiranje. Sama izrada i te dimenzije daju do znanja da je ovo ipak uređaj namijenjen za ozbiljniju upotrebu.

FiiOv prilagođeni Android OS 5.1 ima dva načina rada. Standardni način rada je uobičajeni Android, sa svim funkcijama, uključujući i, naravno, Play Store, dok  takozvani "Pure Music Mode" ima samo kontrole potrebne za rukovanje glazbom. Ovaj pristup nam se jako svidio - većinu vremena proveli smo u "Pure" načinu, ali se FiiO može iskoristiti i za sve druge namjene, poput bilo kojeg uređaja s Androidom. Osim, naravno, čiste telefonije - GSM modula nema, stoga nećete moći nazvati baku i reći joj koliko ste oduševljeni kvalitetom zvuka. Dobra strana ovog pristupa je i mogućnost instaliranja drugih glazbenih aplikacija, pogotovo streaming servisa poput Deezera, Google Play Musica i ostalih.

Multifunkcionalnost ovog uređaja ističe se i raznim načinima korištenja. S njegove donje strane smještena su čak tri linijska izlaza, 3,5-milimetarski izlaz za slušalice, 2,5-milimetarski izlaz za balansirane slušalice te još jedan linijski 3,5-milimetarski izlaz za pojačalo, koji po potrebi može biti analogni ili digitalni sa 3,5-mm/coax adapterom, koji se dobiva uz uređaj. U sredini, između ovih priključaka, smjestio se i Micro-USB port za napajanje i spajanje sa računalom.

Kontrole u „Pure Music Modu“ – osnovno, ali pregledno
Kontrole u „Pure Music Modu“ – osnovno, ali pregledno

Time je omogućeno da FiiO X5 3rd Gen radi u tri načina rada. Prvo imamo potpuno samostalni rad, u kojem je on i player i DAC i pojačalo za slušalice, a koristi se kao izvor zvuka za hi-fi pojačalo i zvučnike. Drugi je pak način da ga USB-om spojimo na računalo te ga prebacimo u "USB DAC" način rada, pri čemu će PC biti izvor zvuka, a FiiO će biti "samo" DAC i pojačalo za slušalice - dakle, u osnovi postaje kvalitetna eksterna zvučna kartica.  Treći način rada je da se FiiO koaksijalcem spoji na vanjski DAC, te da bude samo player, a digitalno-analognu pretvorbu radi vanjski DAC. Usput, FiiO ima ugrađen i Bluetooth s podrškom za kodek aptX te, naravno Wi-Fi, tako da povezivost nije ostala samo na žicama.

Ovakva svestranost zaista je rijetka, jer FiiO može poslužiti za gotovo sve primjene, može biti i prijenosni player i „srce“ kućnog sistema. Svestranost je pojačana i time što ima čak dva utora za microSD kartice do 256 GB, što znači dodatnih 512 GB glazbe, uz onu koja se pohrani na ugrađenih 32 GB memorije. Kada je u mreži, može preko DLNA pristupiti drugim mrežnim izvorima zvuka.

Kvaliteta zvuka je, kao što i priliči specifikacijama, izvanredna. U rangu je sa dobrim linijskim DAC-ovima iste ili čak i veće cijene, dok kod prijenosnih playera do sada nismo čuli takvu kvalitetu. Naravno, sve to ima odraza na cijenim koja nije mala. Ako ovaj uređaj promatrate kao zgodnu igračku, tada vam se može činiti da nema smisla izdvajati tolike novce, ali ako uzmete u obzir da je to ozbiljna hi-fi sprava i uz to vrlo svestrana, cijena je upravo onakva koliko vrijedi.

FiiO X5 3rd Gen

  • Kvaliteta zvuka
  • Svestranost
  • Podržani formati
  • Čitljivost nekih naslova u "Pure Music" modu
Izrada 8
Zvuk 9
Mogućnosti 9
UKUPNO 9
Cijena 3.990 kn Ustupio: HD-INFO