Fractal Design Lumen S36 RGB - Samo za ljubitelje najvećih

Golemo vodeno hlađenje, slobodno možemo reći predimenzionirano za većinu korisnika i njihovih potreba i mogućnosti, ali izuzetno učinkovito i moćno. Ako imate kućište u koje ga možete staviti, naše preporuke

Drago Galić petak, 1. srpnja 2022. u 00:00
specifikacije
Podržani procesori Intel: LGA 1700/1150/1151/1155/1156/1200 LGA 1366/2011/2011-3/2066
AMD: AM4/FM2+/FM2/ FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2
Dimenzije radijatora 392 x 120 x 27 mm (s ventilatorom 392 x 119.6 x 54 mm)
Duljina crijeva 400 mm
Specifikacije pumpe Do 4.000 okretaja, keramički ležajevi
Ventilatori 3* Aspect 12 RGB PWM do 2.000 okretaja
Jamstvo 5 godina

Iskreno rečeno, ne pada nam na pamet taj procesor i taj overclocker kojemu treba baš tolika radijatorska rešetka kao na Lumenu S36RGB i tri 12-centimetarska ventilatora koji s nje odvode toplinu, jer vjerujemo da postoje i kompaktnija hlađenja, koja su dovoljno dobra za normalan rad, ali ako spadate među one kojima "dovoljno" zvuči kao "Good enough for government work", ili možda radite u supervreloj saharskoj pustinji, pa je svaki celzijevac izvučen s glave procesora bitan, onda je ovo hlađenje za vas. Izuzetno moćan komad opreme, koji hladi onako kako biste očekivali od nekoga njegovih dimenzija

"Lumen, 36 centimetara…"

Ima onaj internetski mem o (navodnom) imenu nečijeg Wi-Fija u zgradi "Radovan 30cm", a Fractal Logic to dovodi na novu razinu, stavivši 36 u ime proizvoda. Naime, kako je ovaj hladnjak predviđen za tri 12-centimetarska ventilatora, tako i ime odražava duljinu aktivnog dijela radijatora. Međutim, ukupna duljina je punih 392 mm. To je već ozbiljna duljina. U slučaju ovog "radovana", možemo slobodno reći da vam treba veća "kištra" od uobičajenih da ga u nju smjestite, odnosno, za većinu kućišta radi se o prevelikom hladnjaku. Ako imate ono koje ga može primiti, kao naše testno, onda je ova puhalica vjerojatno najbolji izbor za one željne uništavanja celzijevaca.

Ono gdje biste mogli imati problema, ako imate i volje i prostora, jest šuma kabela koja dolazi u paketu s tim hladnjakom, i činjenica da je ARGB osvjetljenje kompatibilno samo s nekim matičnim pločama (u našem slučaju ne, s Asusovom matičnom pločom Z690 Maximus Formula na kojoj smo testirali – No lights for you! – rekao bi Soup Nazi iz Seinfelda). Prilažemo fotografije proizvođača, ipak, da vidite kako to izgleda kad vam se matična i hladnjak slažu.

I ovo vodeno hlađenje podržava praktički sve procesore, AMD-ove i Intelove, koje je trenutačno realno zateći na tržištu i u pogonu, pa tako od AMD-ovih utora to su AM4/FM2+/FM2/ FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2, a od Intelovih LGA 1700/1150/1151/1155/1156/1200 LGA 1366/2011/2011-3/2066.

Usput, nosač za LGA1700 u našem smo slučaju dobili kao vanjski dodatak u vrećici prilijepljenoj za kutiju, a ako imate starije pakiranje bez tog adaptera a treba vam, kontaktirajte Fractal Logicovu podršku da vam ga pošalju.

Da se vratimo na kabele – dok je samo stavljanje nosača (bracket) i spajanje rashladne glave (koja se lako rotira, ovisno o potrebi i smještaju hladnjaka unutar kućišta) bilo "pljuga" (usput, dolazi s unaprijed nanesenom termopastom na bakrenu podlogu), bili smo iznenađeni količinom kabela koje je trebalo pospajati, i količinom konektora koje je trebalo međusobno prikopčati.

Naime, iz svakog ventilatora, od njih tri, vire po dva kabela, svaki s po dva konektora. Naime, sva tri ventilatora računalu se predstavljaju kao jedan, a da bi to bilo tako, serijski se spajaju jedan na drugi, gdje onda po jedan krajnji konektor ostaje prazan, lijevi ili desni i muški ili ženski, kako vam odgovara, odnosno s koje se strane na matičnoj nalazi odgovarajući konektor za CPU ventilator. Isto vrijedi i za ARGB konektore, a tome treba dodati i kabel koji ide iz rashladne glave na ARGB konektor (muški) zadnjeg ventilatora u lancu, dok zadnji ARGB konektor ide na ARGB izvod na matičnoj. K tome, iz samog radijatora izlazi kabel napajanja pumpe. Ukratko, ako i imate kućište s izvodima za kabliranje sa stražnje strane montažne ploče, morat ćete se pomučiti da organizirate sve kabele tako da znate koji je s kojim spojen, i da ga provedete tako da ne narušava estetičnost vidljive strane kućišta.

Kontroler Cooler Masterova hlađenja PL240FLUX, također testiranog u ovom broju, u koji idu ARGB i ventilatorske žice, i onda odatle on komunicira s matičnom pločom, neusporedivo je praktičnije rješenje, posebno za tako "složen slučaj" kao Fractal Logicov s tri ventilatora.

Testno računalo na kojem su vršena mjerenja bazirano je na Procesoru Intel Core i7-12900K, ploča je Asus Z690 Maximus Formula, a kućište je Fractal Design Meshify 2
Testno računalo na kojem su vršena mjerenja bazirano je na Procesoru Intel Core i7-12900K, ploča je Asus Z690 Maximus Formula, a kućište je Fractal Design Meshify 2

Hlađenje

Ono gdje ovaj rashladni div dolazi na svoje, jest hlađenje. Iako su nominalno instalirani ventilatori manje protočnosti od onih na Cooler Masteru (72,37 CFM naprama Fractalovih 56 CFM) – ovaj mrga ima ih tri komada i zaista gura taj vrući zrak od radijatora. Toliko da se, posebno za toplog dana i pod putnim 100-postotnim opterećenjem svih jezgri Core i12 procesora, osjeti koliko to sve zajedno neugodno grije.

Zauzvrat, temperature procesora osjetno su niže nego one Cooler Mastera, ali nešto je i bučniji.

Zaključak

S36 monstrum je od hladnjaka i vrhunski odvodi toplinu s procesora. Oprema koja se dobiva u kutiji zadovoljava sve moguće postojeće konfiguracije, AMD-ove ili Intelove, na koje taj hladnjak možete instalirati. Usput, za one koji ne padaju na LED-ice, postoji varijanta Fractal Logica S36, koja je bez LED-ica na ventilatorima (ima ih, doduše, samo na rashladnoj glavi) i nešto jeftinija, a prema svemu ostalome identična S36 RGB. Kako god odaberete, međutim, nećete pogriješiti – radi se o vrhunskom proizvodu.

Fractal Design Lumen S36 RGB

  • Performanse
  • Podržani procesorski utori
  • Kvaliteta izrade
  • Kvaliteta materijala
  • Cijena
  • Kabeli
  • Nešto bučniji od PL240
  • Nije kompatibilan sa svim ARGB izvodima
Cijena 145 eura (ComputerUniverse.net) Prikaži sve cijene Ustupio: Fractal Design
Bug 356-357 srpanj/kolovoz 2022.