iFi Audio GO Blu - Čudesna kutija šibica

Ovaj minijaturni uređaj na najbolji će mogući način vašim žičnim slušalicama dodati bežičnu povezivost, a također će se izvrsno snaći kao perolaki, ultraprenosivi USB DAC

Davor Šuštić utorak, 30. studenog 2021. u 06:00
Info
Bluetooth modul Qualcomm QCC5100 (SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL, aptX Adaptive, LHDC/HWA, LDAC)
DAC Cirrus Logic CS43131 (PCM do 24-bit/96 kHz)
Pojačalo 245 mW @ 32 Ω balansirani izlaz / 165 mW @ 32 Ω nebalansirani izlaz
Baterija 450 mAh
Ulazi USB-C
Izlazi 4,4-mm Pentaconn balansirani i 3,5-mm nebalansirani
Dimenzije i masa 55 x 34 x 13 mm / 26 g
Jamstvo 2 godine

S masom od 26 grama i vanjskim gabaritima kutije šibica, iFi Audio GO Blu jedan je od onih uređaja čija "snaga" dolazi iznutra, jer njegove mogućnosti dobrano nadilaze ono što biste očekivali dok ga premećete po rukama. Riječ je o prijenosnom DAC-u s ugrađenim pojačalom za slušalice, ali i Bluetooth modulom, koji mu drastično proširuje potencijalno područje primjene. Naime, GO Blu omogućuje nam da u njega utaknemo omiljene žične slušalice te ga tada povežemo s mobitelom, tabletom, laptopom, ili nekim četvrtim Bluetooth izvorom zvuka. Tako naše žične slušalice dobivaju mogućnost bežičnog muziciranja. U tom se scenariju izuzetno kompaktna vanjština iFijeva uređaja pokazuje kao prava blagodat, jer ga je zaista lako ubaciti u džep.

Kućište GO Blua manje je od kutije šibica, što njegovo prenošenje čini iznimno jednostavnim
Kućište GO Blua manje je od kutije šibica, što njegovo prenošenje čini iznimno jednostavnim

Opisani način rada implicira da GO Blu posjeduje ugrađenu bateriju. Kapacitet joj iznosi 450 mAh, što se u praksi pokazuje dostatnim za 8-10 sati glasnijeg slušanja. Preostali kapacitet baterije moguće je provjeriti u Bluetooth postavkama spojenog izvora zvuka, a okvirnu informaciju o njemu pruža nam i LED-ica na donjoj strani uređaja. Ako svijetli zeleno, raspolažemo s više od 60% baterije. Žuta boja govori nam kako se baterija nalazi između 10 i 60% kapaciteta, a crvena znači da je pala ispod 10%.

Naravno, konkretno vrijeme autonomije ovisit će (i) o odabranom Bluetooth kodeku, a time dolazimo do jednog od udarnih aduta ovog uređaja: podržan je apsolutno svaki Bluetooth kodek koji vam može pasti na pamet. Uz uobičajene kodeke SBC i AAC, tu su aptX, aptX HD, aptX Low Latency, aptX Adaptive, LHDC/HWA te LDAC. Drugim riječima, GO Blu nudi trenutačno najvišu dostupnu kvalitetu bežičnog prijenosa audiosignala – i to se u praksi itekako čuje. Podsjećamo, kodeci aptX HD i aptX Adaptive podržavaju razlučivost od 24-bit/48 kHz, a LHDC i LDAC to podižu na 24-bit/96 kHz, uz maksimalni bitrate od 900, odnosno 990 kbit/s. U slučaju da se u budućnosti pojave još napredniji Bluetooth kodeci, iFi obećava da će ih GO Blu uredno podržati, što u teoriji nije nemoguće, zato što mu je firmware nadogradiv.

Čelični kotačić omogućuje preciznu regulaciju glasnoće zvuka. Središnji dio načinjen je od aluminija i može se pritisnuti kao tipka, kako bismo upravljali pjesmama i aktivirali glasovnog asistenta
Čelični kotačić omogućuje preciznu regulaciju glasnoće zvuka. Središnji dio načinjen je od aluminija i može se pritisnuti kao tipka, kako bismo upravljali pjesmama i aktivirali glasovnog asistenta

Baterija GO Blua puni se preko USB-C konektora na njegovoj donjoj strani. Taj port dublira kao ulaz za zvuk, stoga se iFijev uređaj može povezati s računalom preko USB kabela i funkcionirati kao perolaki, ultraprenosivi USB DAC s integriranim pojačalom za slušalice. Za takav način rada stanje baterije je nevažno, jer energiju potrebnu za rad GO Blu dobiva preko USB-a. U "žičnom" načinu rada uređaj podržava PCM audiodatoteke kvalitete do 24-bit/96 kHz i predstavlja drastičnu nadogradnju izlaza za slušalice bilo kojeg stolnog ili prijenosnog računala.

Najbolji u klasi

Bez obzira koristi li se žično ili bežično, iFi Audio GO Blu zvuči impresivno, neusporedivo bolje od ijednog drugog sličnog uređaja, s kojim smo se u prošlosti susreli. Osim što raspolaže pozamašnom zalihom snage, dovoljnom za uspješno pogonjenje ozbiljnijih hi-fi slušalica, kao što je Sennheiserov model HD 660 S, oduševio nas je čvrstoćom i sveprisutnom čistoćom zvuka. GO Blu ima agilan i živahan karakter, nalik svim ostalim iFijevim recentnijim uređajima, kao što su vrhunski ZEN DAC V2, hip-dac, pa čak i višestruko skuplji Neo iDSD.

U svojem prepoznatljivom stilu, iFi Audio u službenim materijalima nudi iscrpno objašnjenje visokih performansi GO Blua. Ključ je, ističu, u podjeli njegove elektronike na tri jedinstvena dijela – Bluetooth, digitalno-analogni konverter i pojačalo – te finoj optimizaciji svakog od tih dijelova zasebno. Takav pristup dijametralno je suprotan od tradicionalnog, gdje se naglasak stavlja na integraciju svih tih elemenata u isti SoC.

Za posao bežičnog prijenosa i dekodiranja signala zadužen je Qualcommov četverojezgreni Bluetooth 5.1 čip QCC5100, čiju smo podršku za sve postojeće audiokodeke već istaknuli, stoga još samo vrijedi spomenuti kako on može zapamtiti do osam Bluetooth uređaja. Primljene jedinice i nule tada putuju u Cirrus Logicov 32-bitni DAC CS43131, opremljen digitalnim filtrom za uklanjanje potencijalnih smetnji i vremensko usklađivanje signala, gdje bivaju konvertirane u analogni oblik. Analogni signal u konačnici se dijeli na dvije balansirane mono "grane" te svaki kanal biva pojačan za sebe. Pojačalo prepoznaje impedanciju spojenih slušalica te automatski prilagođava vlastiti izlazni gain, u rasponu od ±6 dB. Formalno su podržane slušalice impedancije do 600 Ω, a konkretna izlazna snaga pojačala iznosi 165 mW (2,8 V) na 3,5-milimetarskom nebalansiranom izlazu, te 245 mW (5,6 V) na balansiranom 4,4-milimetarskom Pentaconn izlazu – oboje pri 32 Ω.

Više basa, više širine

Oba spomenuta konektora nalaze se na gornjoj strani GO Blua, gdje je još i malena LED-ica, čija nas boja informira o aktivnim filtrima. Dostupni filtri su XBass i XSpace. XBass pojačava duboke frekvencije u analognoj domeni te daje odlične rezultate. Zvuk dobiva dodatnu punoću i udarnost, a pritom ne dolazi ni do kakve tutnjave ili remećenja srednjih frekvencija. U slučaju da niste posve zadovoljni basom vaših slušalica, XBass pomoći će vam da ga poboljšate na prirodan i sasvim nenapadan način. XSpace služi analognom procesiranju audiosignala, s ciljem proširenja zvučne pozornice, što može biti zgodno kada koristimo zatvorene slušalice sa skučenijom akustičkom prezentacijom.

Plastično kućište ima mekanu i iznimno ugodnu završnu obradu. Zašto nije u cijelosti od metala? Kako ne bi stvaralo probleme prilikom bežičnog prijenosa audiosignala
Plastično kućište ima mekanu i iznimno ugodnu završnu obradu. Zašto nije u cijelosti od metala? Kako ne bi stvaralo probleme prilikom bežičnog prijenosa audiosignala

GO Blu omogućuje nam da uključimo samo XBass (LED-ica svijetli žuto), samo XSpace (boja LED-ice je cijan), oboje (LED-ica je bijela), ili ništa (LED-ica isključena). Između svih tih opcija prebacujemo se pomoću tipke smještene ispod kotačića za glasnoću. Cijan i bijelu boju LED-ice letimičnim je pogledom teško razlikovati – voljeli bismo da je iFi odabrao neku različitiju kombinaciju boja.

Kotačić za glasnoću, koji iFi naziva ChronoDial, načinjen je od čelika te je površinski obrađen legurom kobalta, bakra i berilija. Prilikom okretanja proizvodi zadovoljavajući, ali nenapadni "klik", te je izrazito precizan. Njegov središnji, aluminijski dio može se pritisnuti kao tipka, te tako upravljamo glazbom na spojenom mobitelu. Jedan klik ju pauzira, dvostruki klik prebacuje nas na sljedeću pjesmu, trostruki vraća na prethodnu, a pritiskom i držanjem aktiviramo glasovnog asistenta.

Ima i mikrofon

Posljednja tipka smještena je na stražnji brid GO Blua. Dotična služi uključenju i isključenju uređaja, a pritisnemo li ju dvaput, ženski glas će nas u slušalicama informirati o trenutačno aktivnom Bluetooth kodeku.

Zbog zaista kompaktnih gabarita, kućište uređaja izuzetno je čvrsto. Jedna stranica prekrivena mu je aluminijskom pločicom boje bakra, a sve ostale su plastične i omotane materijalom koji se pod prstima doima poput mekane gume. Plastika je korištena zbog vrlo praktičnog razloga: za poboljšanje prijema bežičnog signala, koji bi, u slučaju da je kućište uređaja metalno, bio znatno degradiran.

U majušnoj i perolakoj utrobi, GO Blu krije prilično ozbiljan hardver
U majušnoj i perolakoj utrobi, GO Blu krije prilično ozbiljan hardver

Kako bi zadržao mogućnost telefoniranja i glasovnog upravljanja, bez obzira na vrstu i konkretan model spojenih slušalica, iFijev mališan, uz sve dosad navedeno, nudi i MEMS mikrofon. Mikrofon je ugrađen na donju stranu uređaja, pored USB-C konektora. Kvaliteta mu je posve dostatna za to što je predviđen. Štoviše, kako je opremljen tehnologijom blokiranja pozadinske buke, uredno smo ga koristili bez podizanja GO Blua s radne površine. Naravno, kad iFijev uređaj držite u džepu, tada ga je ipak potrebno izvaditi i primaknuti ustima. Poslušajte uzorak snimljen mikrofonom iFi GO Blua.

Korisnika koji svoje žične slušalice žele pretvoriti u bežične vjerojatno nema osobito mnogo, ali ako se ubrajate među njih, teško ćete pronaći uređaj koji taj posao obavlja bolje nego GO Blu. Međutim, iFijev mališan preporuku zaslužuje čak i ako ga promatramo samo kao lako prenosivi USB DAC, pomoću kojeg ćete drastično poboljšati akustičke performanse svojeg laptopa i osposobiti ga za kvalitetno pogonjenje slušalica svih kategorija.

iFi Audio GO Blu

  • Izvrsna kvaliteta zvuka
  • Podržani svi Bluetooth kodeci
  • Mogućnost žičnog (USB) načina rada
  • Izuzetno kompaktni gabariti
  • Visoka kvaliteta izrade
  • Precizan kotačić za glasnoću
  • Solidna zaliha snage
  • Podržava balansirane i nebalansirane slušalice
  • Kvalitetno analogno pojačanje basa (XBass)
  • Ugrađeni mikrofon
  • Možete proći jeftinije ako želite samo kvalitetan prijenosni USB DAC (iFi Audio hip-dac, primjerice), premda on neće biti toliko kompaktan
Kvaliteta zvuka 10
Mogućnosti 10
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.590 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audiocinema Art
Bug 349 prosinac 2021.