Prestigio TwinScreen 16 - Monitor za u ruksak

Ako vam svakodnevica podrazumijeva istodobni rad u većem broju aplikacija, prisiljeni ste koristiti laptop i često ste na terenu, Prestigiov prijenosni monitor mogao bi vam pojednostaviti život

Davor Šuštić utorak, 30. studenog 2021. u 06:00
Info
Ekran 15,6" / 1.920x1.080 / 60 Hz
Tip matrice IPS
Kontrast/Svjetlina 700:1 / 270 cd/m2
Kutovi gledanja (hor./vert.) 170° / 170°
Konektori Mini-HDMI, 2x USB-C, Micro-USB
Jamstvo 2 godine

Prestigio TwinScreen 16 15,6-inčni je prijenosni monitor, opremljen IPS panelom Full HD razlučivosti (1.920x1.080). Ideja tog uređaja nije da vas zadivi kvalitetom prikaza i omogući vam profesionalnu obradu fotografija i videa na terenu, već da se spoji s prijenosnikom i posluži kao priručni sekundarni ekran, za lakši istodobni rad u većem broju aplikacija. Također, može se pokazati praktičnim za razne druge situacije, gdje bi perolaki monitor mogao biti koristan, poput terenskog servisiranja računala. U skladu s takvim načinom korištenja, formirana je i cijena ovog uređaja. On košta 1.400 kuna, pa može ući u sferu "korisnih dodataka" za skuplje laptope.

S obzirom na ciljanu primjenu, dva bismo aspekta ovog monitora nazvali najvažnijima: oštrinu prikaza te širinu kutova gledanja. Nativna razlučivost od 1.920x1.080 točaka, razvučena na 15,6 inča, rezultira gustoćom piksela od 141 PPI, stoga Prestigiov monitor isporučuje prilično oštru sliku. Kako se radi o IPS panelu, dobri su i kutovi gledanja – 170° u horizontalnom i vertikalnom smjeru, stoga ne dolazi do značajnije promjene doživljaja boja kada TwinScreen 16 postavimo lijevo ili desno od laptopa.

Svi konektori nalaze se na lijevom boku monitora
Svi konektori nalaze se na lijevom boku monitora

Drugi aspekti prikaza ovog prijenosnog monitora vrlo su neimpresivni. Maksimalna svjetlina seže do nekakvih 180 cd/m2, što je dovoljno za rad na zatvorenom, ali postaje premalo za korištenje na mjestima s intenzivnijom ambijentalnom rasvjetom. Interpretacija boja dostatna je za prikaz tablica, internetskog preglednika i povremeni video na YouTubeu, ali o stvarima poput preciznosti boja, ispravnom balansu bijele boje i pravilno stupnjevanim tonskim prijelazima, nema govora. Bez obzira na to što radili u postavkama monitora, boje će uvijek biti prehladne, nedovoljno raskošne (deklarirana pokrivenost sRGB prostora boja iznosi svega 45%) i dolazit će do gubitka detalja, osobito u vrlo svijetlim dijelovima kadra. Najbolje postavke dobili smo kada smo u OSD-u, kojem se pristupa pomoću tipki u donjem lijevom uglu okvira ekrana, postavili Backlight na 100, Brightness na 70 i Temperature na 7500. Ponavljamo, time se ne dobiva tehnički "ispravan" prikaz, već slika koja izgleda osjetno bolje od tvorničke. Tvorničke postavke neobično su loše – zbog nepoznatog razloga, odabrana je ekstremno visoka temperatura boja, stoga je slika "iz kutije" upadljivo plavičasta.

Kao prijenosni monitor, Prestigio TwinScreen 16 snalazi se vrlo dobro. Dimenzije mu iznose svega 358 x 225 x 7 milimetara, a masa 670 grama. Tanki rubovi ekrana skladno se uklapaju pored modernih laptopa, baš kao i njegova metalna poleđina. Sviđa nam se priložena futrola, koja štiti ekran prilikom prenošenja, a istodobno dublira kao njegovo postolje. Ovisno o tome u koji "utor" na donjem dijelu futrole prislonimo monitor, ekranu možemo dati dva različita nagiba. U oba slučaja na futroli još uvijek ima mjesta za gornji dio kućišta kompaktne tipkovnice, stoga se TwinScreen 16 može upariti i s kakvim Mini PC-jem. Monitor se za futrolu fiksira pomoću dva vijka. U donjem desnom uglu nalazi se rupa, u koju možemo gurnuti bilo kakvu olovku te ju iskoristiti kao improvizirani oslonac za monitor, u slučaju da nam njegova futrola nije pri ruci.

Najbolje od sebe TwinScreen 16 daje kad se upari s laptopom
Najbolje od sebe TwinScreen 16 daje kad se upari s laptopom

Svi konektori TwinScreena 16 smješteni su na lijevi bok. Tu nalazimo Mini-HDMI ulaz, Micro-USB ulaz (za periferije) te dva USB-C konektora. Jedan se koristi za napajanje monitora, a drugi za povezivanje s uređajima koji podržavaju prijenos slike preko USB-C sučelja. Naravno, taj drugi USB-C konektor također može poslužiti za napajanje monitora, kao i za prijenos zvuka te uredan rad periferija, spojenih na spomenuti Micro-USB ulaz. Za priručnu reprodukciju zvuka mogu vam poslužiti 1-vatni zvučnici ugrađeni u stražnju stranu monitora, koji se kvalitetom svrstavaju u kategoriju "da se nađe".

U paketu s monitorom dobivaju se Mini-HDMI-HDMI kabel, Mini-DisplayPort-HDMI adapter, dvostrani USB-C kabel, USB-C/USB Type-A kabel te 10-vatni adapter za napajanje, nalik onima za mobitele. Kabeli su duljine jednog metra, pa je i iz tog detalja očito kako Prestigio ovaj monitor primarno vidi u paru s laptopima i mobilnim uređajima.

Prestigio TwinScreen 16

  • Kompaktni gabariti
  • Mala masa
  • Praktična futrola
  • Dva USB-C konektora
  • Oštrina prikaza
  • Priloženi svi potrebni kabeli
  • Ispodprosječni prikaz boja
  • Maksimalna svjetlina ograničava rad na otvorenom
Cijena 1.399 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Links
Bug 349 prosinac 2021.