iFi Audio ZEN One Signature - Univerzalni pretvarač

Najnoviji član iFijeve ZEN Signature specijaliziran je za visokokvalitetnu digitalno-analognu konverziju zvučnih datoteka, koje može primati žičnim i bežičnim putem

Davor Šuštić utorak, 1. ožujka 2022. u 00:05
specifikacije
DAC Burr-Brown True Native (PCM 32-bit/384 kHz, DSD256, DXD 352,8/384 kHz, MQA)
Bluetooth čip Qualcomm QCC5100 (SBC, AAC, LDAC, LHDC/HWA, aptX, aptX HD, aptX LL, aptX Adaptive)
Ulazi USB, optički (TOSLINK), koaksijalni
Izlazi Nebalansirani RCA, balansirani 4,4-mm, S/PDIF
Dimenzije i masa 158 x 100 x 35 mm / 485 g
Jamstvo 2 godine

Hiperaktivni iFi Audio, našim čitateljima osobito drag zbog ZEN DAC-a, izvrsnog, a iznenađujuće povoljnog DAC-a s pojačalom za slušalice, proširio je svoju liniju ZEN još jednim uređajem. ZEN One Signature nastao je kombiniranjem digitalno-analognog konvertera iz ZEN DAC-a V2, koji smo vam u nedavnoj recenziji najtoplije preporučili, te Bluetooth sekcije tvrtkina uređaja ZEN Blue V2. Oduzeto mu je pojačalo za slušalice, kojim ZEN DAC V2 raspolaže, a dodana su dva digitalna ulaza – optički (TOSLINK) i koaksijalni.

Tako je u konačnici nastao, kako iFi Audio kaže, univerzalni digitalno-analogni konverter (DAC), koji jedinice i nule prima preko tri digitalna žična ulaza (uz spomenuta dva, tu je još i USB) i Bluetootha, a potom ih, kroz svoj analogni RCA ili 4,4-milimetarski balansirani izlaz, u formi analognog audiosignala, šalje na pojačanje.

Na tiskanu pločicu iFi je ugradio pomno odabrane elektroničke komponente. Ustroj analognog dijela uređaja posve je balansiran, što se u pravilu viđa u mnogo višim cjenovnim kategorijama
Na tiskanu pločicu iFi je ugradio pomno odabrane elektroničke komponente. Ustroj analognog dijela uređaja posve je balansiran, što se u pravilu viđa u mnogo višim cjenovnim kategorijama

ZEN One Signature može se povezati s bilo kojim stereo pojačalom ili AV receiverom, a izvor signala može biti vaš televizor, računalo, laptop, CD transport, mobitel, tablet, ili bilo koji drugi uređaj s digitalnim žičnim ili Bluetooth izlazom za zvuk. Kad su aktivni Bluetooth ili USB ulazi, iFijev uređaj svoj koaksijalni ulaz pretvara u digitalni izlaz, čime se otvaraju neke dodatne mogućnosti uparivanja s drugom opremom.

Boje znače kvalitetu

Izvana se ZEN One Signature gotovo ne razlikuje od drugih predstavnika linije ZEN. Elektronika je ugrađena u prepoznatljivo aluminijsko kućište, čiji su vanjski bridovi obojeni u tamnoplavu boju, kao kod drugih modela s oznakom Signature. Aluminijska prednja maska je tamnosiva i naglašeno brušena.

Osim tipke za uključenje, sprijeda nalazimo tipku za odabir ulaza (Bluetooth, S/PDIF i USB), dva okrugla ekrančića te tipku za njihovo isključenje, odnosno pokretanje Bluetooth uparivanja (dugi pritisak).

Središnji, veći ekran prikazuje iFijev logo te nas nekom od šest boja informira o vrsti ulaznog žičnog i bežičnog signala. Tako, primjerice, bijeli logo znači da DAC žično prima PCM signal, ili da bežično koristi Bluetooth kodek HWA (LHDC), a zeleni logo označava žični MQA signal, ili Bluetooth kodek aptX Adaptive. Boja manjeg displeja informira nas o razlučivosti signala – žuta za PCM signal sa sempliranjem od 44,1 ili 48 kHz, bijela za PCM signal s 88,2/96/176/192/352/384 kHz sempliranjem, cijan za DSD64/128 signal te crvena za DSD256 signal.

Kada koristimo USB ili Bluetooth ulaz, stražnji koaksijalni (S/PDIF) konektor funkcionira kao digitalni izlaz
Kada koristimo USB ili Bluetooth ulaz, stražnji koaksijalni (S/PDIF) konektor funkcionira kao digitalni izlaz

Uz tri spomenuta digitalna ulaza (USB, TOSLINK i koaksijalni) te dva analogna izlaza (nebalansirani RCA i balansirani 4,4-milimetarski), na pozadini ZEN One Signaturea nalaze se navoj priložene antene, namijenjene poboljšanju prijema Bluetooth signala, te konektor vanjskog napajanja, koje se također nalazi u kutiji s uređajem. U slučaju spajanja na računalo preko USB-a, korištenje vanjskog napajanja nije potrebno, jer energiju potrebnu za rad Zen One Signature u tom slučaju dobiva preko USB-a.

Ulazi se prebacuju pomoću tipke na prednjoj strani uređaja. Krajnja desna tipka namijenjena je pokretanju Bluetooth uparivanja i isključenju dvaju kružnih ekrana, a oni bojom naznačuju vrstu i kvalitetu audiosignala
Ulazi se prebacuju pomoću tipke na prednjoj strani uređaja. Krajnja desna tipka namijenjena je pokretanju Bluetooth uparivanja i isključenju dvaju kružnih ekrana, a oni bojom naznačuju vrstu i kvalitetu audiosignala

Budući da se neka vrsta digitalno-analognog konvertera nalazi u svakom uređaju koji proizvodi zvuk, prosječnog kupca nije lako uvjeriti kako bi trebao izdvojiti nezanemariv novac za specijalizirani uređaj tog tipa. ZEN One Signature na polju akustike stoga ništa ne prepušta slučaju. Digitalno-analognu konverziju audiosignala obavlja Burr-Brownov čip s True Native arhitekturom, koncipiranom oko premise da se signal prema pojačalu šalje posve nepromijenjen (bit-perfect), za što će poglavito mariti vlasnici glazbenih korekcija u formatu DSD. Vrlo je zanimljivo da iFi u čitavom analognom stupnju svojeg DAC-a koristi balansirani dizajn, što je poprilični raritet u ovoj cjenovnoj kategoriji.

Najzad, iFi ističe kako je poboljšao kvarcni oscilator, kako bi dodatno umanjio mogućnost pojave digitalnog šuma. Maksimalna razlučivost PCM zapisa, s kojima ZEN One Signature zna raditi, jest 32-bit/384 kHz (preko USB ulaza). Podržani su i svi tipovi DXD i DSD zapisa (do DSD256). Najzad, ZEN One Signature je punokrvni MQA dekoder, što znači da se kontroverzni MQA i MQA Studio zapisi, dostupni preko Tidala, u cijelosti "obrađuju" unutar iFijeva uređaja, bez posredovanja softvera. To je omogućeno zahvaljujući prelasku na 16-jezgreni XMOS mikrokontroler, isti kakav iFi Audio koristi na ZEN DAC-u V2, ali i na uređajima više kategorije, kao što su izvrsni NEO iDSD i iDSD Diablo.

Sveobuhvatna podrška

Za reprodukciju zvuka preko Bluetootha brine se Qualcommov Bluetooth 5.1 čip QCC5100, koji podržava apsolutno sve relevantne kodeke: SBC, AAC, LDAC, LHDC, aptX, aptX LL, aptX HD i aptX Adaptive. Kodeci aptX HD i aptX Adaptive nude stopu sempliranja od 48 kHz, a LDAC i LHDC podižu ju na 96 kHz. S time na umu, ZEN One Signature pripremljen je za najkvalitetniju reprodukciju zvuka preko Bluetootha, koja je u ovom trenutku moguća.

Firmware uređaja nadogradiv je preko USB konekcije s računalom, stoga je ostavljen prostor za uvođenje podrške za buduće, još naprednije, Bluetooth kodeke. Ukupno je preko Bluetootha moguće povezati do osam uređaja, no ne istodobno – glazbu može reproducirati samo onaj koji je trenutačno spojen.

Od četiri priložena dodatka, dva se vizualno ne uklapaju s estetikom uređaja: bijela Bluetooth antena i plavi USB kabel
Od četiri priložena dodatka, dva se vizualno ne uklapaju s estetikom uređaja: bijela Bluetooth antena i plavi USB kabel

Ako se ubrajate među "malo drugačije" ljubitelje dobrog zvuka, zanimat će vas i kako je na tiskanu pločicu ZEN One Signaturea iFi zalemio Panasonicove OS-CON, ELNA Silmic II i TDK C0G kondenzatore, Vishay MELF otpornike te Taiyo Yuden i Murata zavojnice. Nemate pojma što išta od toga znači? Kratka verzija – to je dobro.

Kvaliteti izrade i akustici ZEN One Signaturea nema se što zamjeriti. Riječ je o moćnom DAC-u, koji sve svoje zadatke obavlja besprijekorno. Ne sviđaju nam se tek neki detalji, poput potpunog vizualnog nesklada kućišta uređaja i priložene bijele Bluetooth antene, ili nakaradnog, plavog USB kabela.

Sa svime tim na umu, ZEN One Signature odličan je predstavnik kategorije uređaja koji vašem kućnom glazbenom sustavu donose visokokvalitetnu pretvorbu digitalnog audiosignala u analogni, kako za žičnu, tako i za bežičnu reprodukciju glazbe. Iako se ne radi o dodatku koji će biti zanimljiv širokim masama, ako se ubrajate među korisnike koji traže baš takav uređaj, ZEN One Signature neće vas razočarati.

iFi Audio ZEN One Signature

  • Izvrsne žične i bežične performanse
  • Balansirani dizajn analognog dijela
  • Kvaliteta izrade
  • Podržani svi relevantni Bluetooth kodeci
  • Balansirani i nebalansirani analogni izlaz
  • Kratak, krut i u plavo obojen USB kabel (srećom, može se zamijeniti)
  • Bijela Bluetooth antena vizualno se ne uklapa s ostatkom uređaja
Kvaliteta zvuka 10
Kvaliteta izrade 9
Dodatne mogućnosti 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 2.790 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art
Bug 352 ožujak 2022.