JBL L52 Classic - Retro estetika susreće modernu tehnologiju

Najmanji i najjeftiniji zvučnici iz JBL-ove linije Classic dijele upečatljivu retro estetiku svoje braće, a donose ju u kompaktnom formatu, za koji se može naći mjesta u svakom dnevnom boravku

Davor Šuštić utorak, 1. ožujka 2022. u 00:05
specifikacije
Zvučničke jedinice 5,25" bas-srednjetonac od čiste pulpe, 0,75" visokotonac s kupolom od titana
Frekvencijski odaziv 47 Hz – 24 kHz
Osjetljivost/Impedancija 85 dB / 4 Ω
Potrebna snaga pojačala 10–75 W
Dimenzije i masa 330,2x196,6x216,2 mm, 5 kg (po zvučniku)

Ako ste u novije vrijeme imalo popratili veliki povratak retro zvučnika, ili posjetili bilo koji hi-fi sajam, gotovo sigurno ste naišli na JBL-ove zvučnike L100 Classic, koji su među najzaslužnijima za takav razvoj događaja. Iako izgledaju poput izvornika, inicijalno predstavljenog u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, ispod klasične vanjštine krije se moderna tehnologija izrade zvučničkih jedinica, skretnice, unutarnje geometrije i prigušenja zvučničkih kutija, i svega ostalog bitnog za reprodukciju zvuka. Na istom principu nastao je i kompaktniji model L82 Classic, koji je s trostazne izvedbe prešao na dvostaznu, te s monstruozne 12-inčne (300 mm) bas jedinice na 8-inčnu bas-srednjetonsku.

Na gornjem dijelu prednjice obaju zvučnika nalazi se potenciometar za fino ugađanje visokih frekvencija. Sprijeda su još i 0,75-inčni visokotonac, 5,25-inčna bas-srednjetonska jedinica te bas-refleksni otvor
Na gornjem dijelu prednjice obaju zvučnika nalazi se potenciometar za fino ugađanje visokih frekvencija. Sprijeda su još i 0,75-inčni visokotonac, 5,25-inčna bas-srednjetonska jedinica te bas-refleksni otvor

Zvučnici L52 Classic najmanji su član te porodice, a ujedno i daleko najjeftiniji. Dok će vas model L100 Classic olakšati za 31.500, a L82 Classic za 16.500 kuna, L52 Classic košta 7.600 kuna. To, naravno, još uvijek nije malo. Štoviše, raspolažete li takvim budžetom, možete birati između desetak odličnih pasivnih bookshelf zvučnika ozbiljnih proizvođača hi-fi opreme, kao i nekolicine vrlo zanimljivih kompaktnih samostojećih modela. S time na umu, JBL-ovi puleni definitivno se neće naći ni na jednoj listi zvučnika s najboljim omjerom uloženog i dobivenog. Publika za ove zvučnike istinski su ljubitelji retro dizajna, zagriženi poklonici JBL-a i tvrtkina neprocjenjivog doprinosa u svijetu dobrog zvuka, te svi oni koji su u potrazi za zvučnicima koji nisu toliko zainteresirani za audiofilsko pimplanje i hiperdetaljnost, već nastoje zvučati što zabavnije.

Orah i spužva

S vanjskim dimenzijama od 33x20x22 centimetara, zvučnici L52 Classic prirodno se uklapaju u prostorije od dvadesetak ili manje kvadrata. Poželjno ih je postaviti na stalke, ali neće vas kazniti ni u slučaju odlaganja na policu ili komodu, premda u tom slučaju trebate biti svjesni činjenice da ne izvlačite njihov maksimum. Zvučničke kutije načinjene su od furnira pravog oraha, a prednjica im je prekrivena prepoznatljivim mrežicama od spužve, zacijelo najupečatljivijim simbolom nekih od najpoznatijih zvučnika u JBL-ovoj povijesti. Mrežice (spužvice?) priložene su u kutiji, a dostupne su u diskretnoj crnoj te atraktivnoj plavoj i narančastoj boji. Za zvučničke kutije hvataju se pomoću plastičnih kopči.

Mrežica od spužve detalj je koji dijele svi zvučnici iz JBL-ove linije Classic, a riječ je o odavanju počasti čuvenom modelu L100
Mrežica od spužve detalj je koji dijele svi zvučnici iz JBL-ove linije Classic, a riječ je o odavanju počasti čuvenom modelu L100

Na prednjoj strani zvučnika nalaze se 0,75-inčna (19 mm) visokotonska jedinica s kupolom od titana te 5,25-inčna (133 mm) bas-srednjetonska jedinica, načinjena od čiste pulpe (vlaknasti materijal dobiven kemijskim ili mehaničkim odvajanjem celuloznih vlakana od drva). Sprijeda je i bas-refleksni otvor, promjera od oko pet centimetara. Iznad njega nalazi se pločica s nazivom modela i potenciometrom, pomoću kojeg otvaramo ili prigušujemo visoke frekvencije. Potenciometar neće automatski "kliknuti" u neutralni položaj (0 dB), ali on je jasno označen, stoga ga ne treba nabadati naslijepo.

Deklarirani frekvencijski raspon zvučnika jest od 47 Hz do 24 kHz. Predaja frekvencija s bas-srednjetonske jedinice na titanijski visokotonac događa se pri 2,8 kHz, na koliko je namještena ugrađena skretnica. Impedancija im je 4 Ω, a osjetljivost 85 dB. Premda JBL preporučuje pojačalo od 10 do 75 W, savjetujemo da ciljate na gornji dio tog raspona, kako biste zvučnicima osigurali dovoljnu zalihu snage i mogućnost pogonjenja s autoritetom. Prilikom testiranja koristili smo Cambridge Audijevo pojačalo CXA60 (2x 60 W, klasa AB) i Rotelov model A14 Mk2 (2x 80 W, klasa AB) te su oba odradila sjajan posao s JBL-ovim zvučnicima L52 Classic.

Rođeni zabavljači

Što se tiče prostornog pozicioniranja, kompaktne dimenzije zvučnika i prednji bas-refleksni otvor dopustit će da ih približite zidu više od uobičajenog, premda preporučujemo da ipak ostavite barem tridesetak centimetara prostora, jer ćete tako postići izraženiju prostranost zvuka. Što se tiče zakrenutosti zvučnika prema poziciji s kojih ih slušate, najbolje je eksperimentirati. U našem smo prostoru najbolje rezultate postigli nakon blagog zakretanja zvučnika prema unutra, ali ako vam se zvuk doima još širim kad "gledaju" ravno, držite ih tako. Potenciometar za ugađanje visokih frekvencija, koji je ugrađen u oba zvučnika, također zahtijeva isprobavanje. Ovisno o tome kako vam se zvučnici ponašaju u prostoru, možda ćete osjećati potrebu odvrnuti ga u krajnji desni položaj, ili smanjiti ispod 0 dB, ako su vam visoke frekvencije suviše prodorne. U našem slučaju neutralni položaj bio je optimalan.

Zvučnici su dostupni sa spužvastim mrežicama u tri boje
Zvučnici su dostupni sa spužvastim mrežicama u tri boje

Poput većine drugih natprosječno kvalitetnih bookshelf zvučnika, JBL-ov model L52 Classic zvuči drastično šire i grandioznije no što bi se iz njegovih kompaktnih dimenzija dalo naslutiti. Našu testnu prostoriju, od nekakvih dvadesetak kvadrata, zvučnici su s lakoćom ispunili bogatim i ugodnim zvukom, čija veličina nije bila čujna samo po horizontali, već i u dubinu.

Akustički im potpis najtočnije možemo opisati kao zabavan i nimalo analitički. To je postignuto kombinacijom odmjerenog basa, odlično zastupljenih vokala i fino izbalansiranih visokih frekvencija, koje glazbi daju energiju, a bez stvaranja napora prilikom dugotrajnijeg slušanja. JBL je očito bio rasterećen nastojanja da zvučnici L52 Classic kirurški seciraju svaki detalj u pjesmama koje slušamo, iako iz toga ne treba zaključiti kako vam oni neće otkriti sve što biste trebali čuti. Više se referiramo na činjenicu kako vas L52 Classic neće kazniti kada kroz njih pustite zapis niže kvalitete, ili lošije produkcije.

Straga nalazimo samo par pozlaćenih zvučničkih terminala
Straga nalazimo samo par pozlaćenih zvučničkih terminala

S obzirom na 5,25-inčnu bas-srednjetonsku jedinicu, od basa bi bilo nerealno očekivati abnormalnu dubinu. Naglasak je stavljen na dobru definiciju i slojevitost dubokih frekvencija, čime se JBL-ovi zvučnici otvoreno nameću kao mnogo bolji izbor za rock i druge gitarske žanrove, nego modernu pop produkciju i elektroničku glazbu. Kako je takav pristup ugađanju basa svjesna odluka proizvođača, a ne tehničko ograničenje zvučnika, uvjerili smo se dodavanjem basa na oba testirana pojačala. Tada se, naime, pokazalo kako 5,25-inčna bas-srednjetonska jedinica glatko podnosi pojačanje dubokih frekvencija od nekoliko decibela, a bez pojave distorzija ili ekstremnog naprezanja membrane. S time na umu, ako vas moćan bas jako raduje, ili slušate moderne glazbene žanrove, sugeriramo da L52 Classic uparite s pojačalom koje nudi mogućnost podebljavanja niskih frekvencija, jer ćete tada dobiti zvuk s kojim ćete biti još zadovoljniji.

Spomenimo i da svoj zabavni karakter JBL-ovi zvučnici ne gube ni prilikom tišeg slušanja, što je još jedan znak zrelosti zvučnika.

U konačnici, JBL-ovi zvučnici L52 Classic doimaju se kao čvrsta osnova kvalitetnog hi-fi sustava za manje prostore. Za traženih 7.600 kuna svakako možete kupiti zvučnike koji će imati mesnatiji bas, ili veću sposobnost razotkrivanja najfinijih detalja, ali definitivno nećete pronaći model koji toliko uspješno povezuje modernu tehnologiju i prepoznatljivu, legendarnu retro estetiku.

JBL L52 Classic

  • Uvjerljive akustičke performanse
  • Zadržavaju karakter i prilikom tišeg slušanja
  • Prekrasan retro dizajn
  • Nezahtjevni u smislu pozicioniranja
  • Dobro reagiraju na ekvilizaciju
  • Broja i oštra konkurencija s obzirom na relativno visoku cijenu
Kvaliteta zvuka 8
Izrada 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 7.599 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Sigma Audio Koncept
Bug 352 ožujak 2022.