NAD C338 - Dobrodošli u budućnost

Iza klasičnog izgleda ovog integriranog pojačala s DAC-om krije se mnogo naprednih tehnologija, uključujući ugrađeni Chromecast

Aron Paulić srijeda, 8. studenog 2017. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Forma/izvedba Stereo pojačalo s DAC-om
Jamstvo 2 godine

NAD je poznat ljubiteljima dobrog zvuka prije svega po sjajnim pojačalima pristupačne cijene. Klasičan izgled NAD-ovih pojačala, još od modela 3020, proizvedenog sredinom sedamdesetih, nije se mnogo mijenjao, pa tako izgleda i NAD C338, jedno od najnovijih pojačala u njihovoj ponudi. Osnovne kontrole i LED ekran zazivaju duh osamdesetih, a tek tri stršeće antene sa stražnje strane daju naslutiti da su nastupila neka nova vremena. Svaka od tri antene ima zasebnu funkciju – jedna hvata Bluetooth, druga 2,4-gigahercni Wi-Fi, a treća 5-gigahercni. Osim tih triju antena, stražnja strana sadrži dva TOSLINK optička ulaza, dva digitalna koaksijalna ulaza te tri cinch (RCA) ulaza. Osim tih fizičkih ulaza, spajanje je moguće već navedenim Bluetoothom (s podržanim kodekom aptX) i Wi-Fi-jem preko UPnP-a.

Pomalo je neobična odluka projektanata da izostave žični Ethernet priključak, a također bi dobro došao i USB konektor za vanjski disk ili NAS. Razumijemo da velika većina korisnika neće imati potrebu za time, ali ponekad je zaista najjednostavnije rješenje žicom ukopčati uređaj u router i na njega “zakačiti” USB disk. Probali smo Wi-Fi na 2,4 i na 5 GHz, i na dvije testne mreže sve je radilo bez problema, tako da primjedbu o pomanjkanju konektora shvatite uvjetno. Skuplji modeli (C368 i C388) iz ove serije NAD Classic imaju dva utora za dodatne kartice, koje se mogu dokupiti. Jedna od njih je i BluOS kartica koja, osim hvaljenog BluOS-a, ima i Ethernet te dva USB-a.

Stražnja strana – mnoštvo analognih, digitalnih i bežičnih “ulaza”
Stražnja strana – mnoštvo analognih, digitalnih i bežičnih “ulaza”

Osvrnimo se malo i na standardne audioulaze. Sukladno trendu povratka popularnosti gramofona, jedan od RCA ulaza ima ugrađeno gramofonsko pretpojačalo (za MM zvučnice), a druga dva su univerzalna, iako na njima stoje neobične oznake “TV” i “Streaming”. Za optičke i digitalne ulaze nisu imali inspiracije pa samo nose oznake “Opt” i “Coaxial”. Također je zbunjujuće to što su svi bežični izvori svedeni pod jednu oznaku “BT/WiFi”.

Nas je najviše zanimao integrirani Chromecast audioprijemnik. U NAD-u tvrde da je C338 prvo hi-fi pojačalo s ugrađenim Chromecastom. Softver je, naravno, potpuno isti kao i na originalnom Googleovom uređaju, tako da je namještanje bilo gotovo u nekoliko trenutaka. Dakle, bežičnih opcija ima zaista mnogo: Chromecast preko Wi-Fija, UPnP preko Wi-Fija i Bluetooth. Kako C338 podržava aptX kodek preko Bluetootha, sve tri nabrojane varijante omogućuju prijenos zapisa visoke razlučivosti.

Aplikacija NAD Remote – za rukovanje i podešavanje
Aplikacija NAD Remote – za rukovanje i podešavanje

Kako je to već uobičajeno, NAD nudi mobilne aplikacije za upravljanje pojačalima, pa tako i ovim C338. Jednostavno sučelje daje osnovne funkcije poput glasnoće i izbora ulaza te namještanje postavki automatskog prebačaja u stanje mirovanja.

Za svaki slučaj, tu je i klasični daljinski upravljač. Elementarne funkcije raspoređene su u malenom komadu plastike koji će se kod svakog neurednijeg audiofila brzo zagubiti. Iako dobro dođe prilikom, recimo, stišavanja zvuka, odabir izvora (“Source”) nezgodan je jer su oznake na displeju uređaja prilično male, a daljinski koristimo, naravno, s udaljenosti.

Samo pojačalo snage izgrađeno je u D klasi, s dodatnom NAD-ovom Hybrid Digital inovacijom, koja bi trebala anulirati nedostatke pojačala D klase, poput visokih izobličenja pri vršnoj snazi. NAD navodi manje od 0,03% harmonijske distorzije i kontinuiranu izlaznu snagu veću od 50 W po kanalu, a osjetljivost na impedanciju zvučnika daleko je manja nego kod “obične” D klase.

Sve u svemu, ovo pojačalo s ugrađenim DAC-om i Chromecastom vjesnik je trenda koji će sve više zahvaćati predstavnike klasične hi-fi produkcije. Uzimajući dobre strane oba svijeta, ovaj uređaj može zadovoljiti mnoge ljubitelje dobrog zvuka i naprednih tehnologija.

NAD C338

  • Digitalni ulazi
  • Phono MM ulaz
  • Integrirani Chromecast
  • Kvaliteta zvuka
  • Zaslon
  • Plastičan daljinski upravljač
  • Nema Ethernet
Izrada 8
Performanse 9
Povezivost 9
UKUPNO 9
Cijena 5.299 kn Ustupio: Sigma Audio Koncept