NOA Element N10 - Globalno priznat

Aktualni top model koprivničke marke mobitela osvojio je najcjenjenije međunarodno priznanje za izvrsnost elektroničkih uređaja, i to u kategoriji Best Buy - evo zašto...

Dragan Petric utorak, 18. rujna 2018. u 06:00
Osnovne specifikacije uređaja NOA Element N10
Ekran 6,18", 2.246 x 1.080
Memorija 4 GB RAM / 64 GB + MicroSD
Procesor MediaTek MT6762/WT
Kamere 16 + 16 MP straga, 16 MP sprijeda
Dimenzije i masa 153 x 72 x 7,9 mm, 160 g
Cijena 2.599 kn

Telefoni čiji ekrani imaju čuveni “notch”, u ovih su godinu dana, od kada smo tu pojavu prvi puta vidjeli na iPhoneu X, preplavili tržište. “Zubac” na gornjem rubu ekrana postao je, zapravo, istovremeno nositelj i negativne i pozitivne konotacije za uređaje koji ga imaju – s jedne strane ukazuje na neoriginalnost, a s druge simbolizira kvalitetu, a u posljednje vrijeme čak i višu klasu od one koju bi sugerirala cijena uređaja.

Sve to vrijedi i za aktualni top model koprivničke marke. NOA Element N10 doista nalikuje doslovce desecima uređaja ovog cjenovnog razreda, kojima prednja strana izgleda praktički identično – ponajviše zbog ekrana koji je prekriva gotovo u cijelosti – uz “notch” na vrhu, ali isto vrijedi i za onu afirmativnu sugestiju takvog dizajna, pa uređaj doista odiše natprosječnom kvalitetom i iznimno primamljivim omjerom ponuđenog za cijenu.

Štoviše, u ovoj cjenovnoj kategoriji ovaj telefon po svoj prilici trenutačno nudi i najviše, uzmu li se u obzir čimbenici poput Premium jamstva koje vam pokriva i lomove za koje ste sami krivi ili jedinstveni featurei kakav je, recimo, oversampling okinutih fotki na razlučivost od 96 megapiksela. Utoliko, ne iznenađuje što je i međunarodni žiri EISA-e odlučio ovom telefonu dodijeliti nagradu u kategoriji Best Buy smartfona.

Keramika

NOA Element N10 dolazi u keramičkom kućištu s magnezijskom šasijom, što je ergonomski kudikamo bolji izbor od aluminija, s obzirom na to da manje klizi u ruci i omogućuje manju masu aparata. Tako je, uz dijagonalu od 6,18 inča i bateriju kapaciteta 3.600 mAh, proizvođač uspio srezati masu aparata na samo 160 grama. Uz debljinu od 7,9 milimetara, ovom smartfonu tako, kad je to u pitanju, konkuriraju tek rijetki suparnici. Smještaj dugmadi je uobičajen, a njihov hod možda tek mrvicu pregrub, što je sićušni kompromis kakav ne šteti sveukupnom dobrom dojmu koji ostavlja kućište.

Ono što je, ipak, malo veći kompromis – koji je ipak teže probaviti – jest nedostatak 3,5-milimetarskog audiopriključka na ovom telefonu. Istina je da aparat dolazi s USB-C slušalicama i DTS certificiranim zvukom, što strogo digitalni izlaz čini smislenijim, no u paketu nećete pronaći adapter na 3,5-mm priključak, s kojim mnogi drugi telefoni koji nemaju analogni audioizlaz, ipak dolaze.

Ako vam je, pak, kvaliteta ekrana važnija od praktičnosti slušanja glazbe na mobitelu, NOA Element N10 itekako će vam se svidjeti. Ekran je uvjerljivo najbolji u odnosu na sve prijašnje modele ovog proizvođača, uključujući i onaj na modelu N7, koji ima jači čipset. Ovaj put je tu puno veća razlučivost od 2.246 x 1.080 piksela, što kreira trendovski omjer stranica 19:9, ali i drastično bolje pozadinsko osvjetljenje koje osigurava veću postojanost kontrasta, pa je telefon vrlo upotrebljiv čak i pri izravnoj izloženosti sunčevoj svjetlosti. Responzivnost bi, s druge strane, mogla biti nešto veća, no to je ponovno jedan od onih sitnijih kompromisa koje valja prihvatiti u ukupno dobrom dojmu koji zajednički nude sve karakteristike ekrana.

Čipset i kamera

Ekipa iz Koprivnice se, iznenađujuće, nije odlučila na najjači čipset do sada, već onaj za nijansu manje snažan od onog korištenog u modelu N7. Razlog je, dakako, očuvanje što je moguće niže cijene, a tu odluku valja naglasiti kao dobru, s obzirom na to da fluidnost telefona njome nije kompromitirana. Uz 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije, proširive hibridnim utorom za MicroSD ili drugi SIM, NOA Element N10 nudi vrlo pristojnu brzinu, koja ne pada aktiviranjem više aplikacija u nizu, čak i kada pokrećemo zahtjevnije igre. Utoliko su, uz odabrani MediaTekov procesor, očuvane uredne performanse uređaja, ali i prihvatljiva cijena, pa i autonomija baterije koja je dovoljna da budete sigurni kako aparat neće pokleknuti potkraj dugog dana, kada ste ga koristili intenzivnije no što je uobičajeno.

Kada je riječ o kameri, NOA se u potpunosti oslanja na Sony. Straga je opremljena dvama 16-megapikselnim senzorima, a sprijeda jednim, također 16-megapikselnim, a spomenuti softverski oversampling nešto je što nećete lako pronaći među mobitelima drugih proizvođača. Ovo svojevrsno “HDR-anje” fotografija stvara datoteke od 20-ak megabajta, koje, uz razlučivost do čak 96 megapiksela, u takvom setupu nude puno detalja po danu i reducirani šum po noći. Jasno je da fotografije nisu na razini konkurentskih flagshipa, ali svakako su među najboljima u ovom cjenovnom razredu, pa će kupac i u tom segmentu imati osjećaj da je dobio veliku vrijednost za svoj novac.

Sukus je jasan – N10 je dobro osmišljena kombinacija komponenti koja je osigurala stvaranje atraktivne ponude za razuman novac, pojačavajući osjećaj sigurne kupnje jedinstvenim tipom jamstva. Ovakvim promišljeno napravljenim telefonima NOA si doista otvara odličnu perspektivu i za međunarodne uspjehe.

NOA Element N10

  • Finiš
  • Premium jamstvo
  • Kamere
  • Omjer cijene i dobivenog
  • Ekran
  • Nema 3,5-mm audiopriključak
  • Slabiji model N7 ima jači čipset
Dizajn i finiš 9
Performanse 6
Baterija 8
Kamere 9
Ekran 7
UKUPNO 8
Cijena 2.599 kn Ustupio: H18 Megastore