NOA Element N5 - Dovoljno da privuče pozornost

Noa je ovaj put imala cilj stvoriti uređaj elegantnog dizajna koji ne zastarijeva, uz prihvatljivu cijenu, u čemu je dobrim dijelom i uspjela...

Emanuel Đolo srijeda, 28. ožujka 2018. u 07:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 5,5" AMOLED (1.280 x 720, 267 PPI)
Memorija 32 GB + microSD / 3 GB RAM
Procesor Helio P10, 1,5 GHz
Kamere 16 + 13 MP / 5 MP
Baterija 5.000 mAh
Dimenzije i masa 154,5 x 75 x 7,9 mm, 175 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.699 kn

Trendovi koji danas vladaju tržištem mobitela ostavljaju malo mjesta za nove ideje i eksperimentiranje. Veliki zaslon, poželjno “od ruba do ruba”, metalna ili staklena izrada kućišta, senzor otiska prsta, tipke isključivo sa strane... Hangar18 je u slučaju modela Noa N5, namjerno, odlučio igrati na sigurno.

Metalno kućište brušenih rubova, plastične linije na pozadini gornjeg i donjeg ruba za nesmetani prolazak radiosignala, čista verzija Androida, bez nepotrebnih “presvlaka” sučelja, USB-C, 3.5 mm utor za slušalice – osnovne su karakteristike finiša ovog uređaja.

Od detalja koji nisu vidljivi na prvi pogled tu su 5.5” zaslon razlučivosti 1280*720 piksela, osmojezgreni procesor Helio P10 takta 1.5 GHz, 3 GB RAM memorije, 32 GB interne memorije (+ podrška za microSD kartice), mogućnost korištenja dvije nanoSIM kartice ili nanoSIM+microSD, DTS softver za kvalitetniji zvuk, dvije stražnje i jedna prednja kamera (16 MP/13 MP + 5 MP) s mogućnošću stvaranja “bokeh” fotografija, i dvije stvari koje iznenađuju: AMOLED zaslon i baterija veličine čak 5000 mAh. Sve to za 1699 kn.

Suvremeni prosjek

Uređaj pruža dosta čvrst osjećaj u ruci, nije sklizak, tipke sa strane pružaju jasan i ugodan feedback, nema škripanja ni savijanja.

Na prednjoj strani ispod ekrana imamo senzor otiska prsta, koji je i tipka Home, a između je tipki Back i Recents.

Svim trima tipkama moguće je i zamijeniti funkcije, a manji problem mogle bi biti tipke Back i Recents, koje nisu osvijetljene te ih je tako moguće ponekad promašiti. Za otključavanje uređaja dovoljno je pritisnuti tipku Home, a zaključati uređaj moguće je i dvostrukim “tapom” na radnu površinu, sve to bez korištenja tipke Power.

Na dnu uređaja su tipično – zvučnik, konektor USB-C, koji polako prodire i u jeftinije uređaje, i 3.5 mm priključak za slušalice, koji većina industrije izbacuje. Netko tko aktivno prati industriju smartfona vidjet će u Noi N5 nekoliko smartfona. Nokijin obrub kamere i cijela pozadina, plastične linije koje se uklapaju u dizajn, i senzor otiska prsta od OnePlusa 5, brušeni rubovi prema uzoru na HTC.

Softver je još jedna dobra strana ovog uređaja, čisti Android verzije 7.0, bez puno nepotrebnih aplikacija. Vrijedi spomenuti da su sve tvorničke aplikacije, umjesto standardno bijele pozadine, u ovom slučaju većinski crne, što dodatno pridonosi trajanju baterije jer je korišten AMOLED ekran. Moguće je podesiti i smanjivanje količine plave boje kako se približava vrijeme počinka, i tako smanjiti zamor očiju pomoću opcije BlueLight Defender. Ako želite da vaš uređaj spava kada spavate i vi – moguće je podesiti vrijeme automatskog gašenja i paljenja pod opcijama.

Bokeh na čudan način

Dvije kamere na poleđini često funkcioniraju tako da jedna fotografira dok druga zapisuje informacije o dubini. U ovom slučaju to nije tako, kamera jednostavno dodaje bokeh efekt oko sredine. Klikom na objekt moguće ga je premjestiti, pojačati ili smanjiti intenzitet – sve ručno. Fotografije su po danu solidne, no dinamički raspon zna kvariti doživljaj jer nekad zna “fulati” ekspoziciju pa tako dobijemo ili pretamnu ili presvijetlu fotografiju. Po noći su problem mutne fotografije i sporost okidača. Panorame su iznenađujuće dobro spojene. Video se snima u Full HD razlučivosti s, opet, lošijim dinamičkim rasponom i manjim framerateom kako se spušta noć.

Oprema donosi izgledom zanimljive slušalice, ali kvalitetom prosječne, a u paru s uređajem, zvuk je jednoličan, s pomalo prejakim visokim tonovima. Tu pomaže efekt DTS sound, čijim uključivanjem dobivamo nešto basa, a ako imate volje, moguće je i precizno podešavanje pomoću grafičkog ekvilajzera.

Umetanjem USB-C kabela u uređaj ne dobiva se dojam da je on najkvalitetniji, jer umjesto potvrdnog “klika”, konektor kao da struže utor svakim umetanjem – isto vrijedi i za konektor slušalica, iako u manjoj mjeri. Baterija je posebna priča – kako i ne bi bila kad u unutrašnjosti telefona leži 5000 mAh kapaciteta, čak 2000 mAh više od trenutačnih flagship uređaja. U kombinaciji s AMOLED ekranom, crnim sučeljem, nezahtjevnom razlučivosti i nerastrošnim procesorom – baterija će vam bez problema držati cijeli dan, ali i dva dana, ako se ne igrate ili previše ne visite na društvenim mrežama.

NOA Element N5

  • AMOLED ekran
  • Izrada
  • Čisti Android
  • Baterija
  • Crna tema kroz čitavo sučelje
  • Zvučnik
  • Kamera u noćnim uvjetima
  • Bokeh efekt koji to nije
Dizajn i finiš 8
Performanse 7
Baterija 9
Kamere 8
Ekran 8
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 1.699 kn Ustupio: Hangar18