Rampage Bright RM-61 - Hrabar iskorak u novom pravcu

Nakon što je domaćim igračima ponudio miševe, tipkovnice i headsetove, turski Rampage prelazi na ambiciozniji hardver – monitore za igranje

Davor Šuštić četvrtak, 18. srpnja 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Ekran 24” zakrivljen (1800R) / 1.920x1.080 (16:9) / 144 Hz (AMD FreeSync)
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje VA / W-LED
Kontrast/Svjetlina 3.000:1 / 250 cd/m2
Vrijeme odziva 1 ms (GtG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178° / 178°
Konektori DisplayPort 1.2, HDMI, DVI, 3,5 mm izlaz za slušalice
Jamstvo 2 godine

Rampage Bright RM-61 24-inčni je Full HD monitor za igranje, koji kupce nastoji privući 144-hercnom frekvencijom osvježavanja, podrškom za adaptivnu sinkronizaciju pomoću AMD FreeSynca (funkcionira i na GeForceovima GTX 1000 i RTX 2000), zakrivljenošću i cijenom manjom od 2.000 kuna – 1.850 kuna, da budemo posve precizni. Ovo posljednje, doduše, danas više nije osobito impresivno, zato što se monitori sličnih specifikacija mogu pronaći već za 1.500 kuna. Međutim, uz nekoliko časnih izuzetaka, uglavnom se radi o modelima s TN panelom, a Rampage Bright RM-61 raspolaže VA matricom. Taj podatak se, iz nepoznatog razloga, nigdje ne navodi, čak ni na službenoj stranici uređaja, gdje biste pretpostavili da će biti jako istaknut jer monitoru automatski daje bolji prikaz od onoga kakav nude konkurenti s TN panelima, kao i neusporedivo šire kutove gledanja. S Brightom RM-61 ispred sebe, nećete morati paziti kako sjedite zato što promjena položaja glave ne rezultira promjenom doživljaja kontrasta i boja na rubovima ekrana.

Vanjština monitora prilično je kultivirana. Na jednostavno, plastično postolje, koje na radnoj površini ne iziskuje osobito mnogo mjesta, oslanja se 24-inčni panel, straga oklopljen plastičnim kućištem, a sprijeda okružen umjereno debelim okvirom. Kako to kod jeftinijih monitora redovito biva, postolje i nosač ne omogućuju nijedan vid namještanja položaja ekrana, izuzev naginjanja. Nažalost, nema ni mogućnosti instalacije na zidni ili stolni nosač jer su VESA navoji posve izostali. Monitor nećete moći posve priljubiti uza zid, jer konektori ne “gledaju” prema dolje, već su postavljeni horizontalno. Radi se o ulazima DisplayPort, HDMI i DVI, a pored njih još nalazimo 3,5-milimetarski audioizlaz i priključak vanjskog napajanja.

Od zakrivljenosti panela nema nikakve praktične koristi – 24-inčna dijagonala premalena je da bi se postigao efekt “okruženosti” ekranom
Od zakrivljenosti panela nema nikakve praktične koristi – 24-inčna dijagonala premalena je da bi se postigao efekt “okruženosti” ekranom

Kvaliteta prikaza je, s obzirom na cijenu monitora, vrlo dobra. Kolorimetar je pokazao 100-postotnu pokrivenost sRGB prostora boja, kao i 84% pokrivenosti za Adobe RGB prostor, odnosno 90% za DCI-P3. Preciznost boja u prosjeku ima ∆E od 1,47, a još više raduje što je izmjereni maksimum manji od 3 (∆E 2,74, da budemo precizni), iz čega proizlazi da većina korisnika golim okom neće uočiti nikakve nepreciznosti u interpretaciji boja. Gamma iznosi točno 2,2, a krivulja u dlaku prati idealnu, što je odlično samo za sebe, a još više kad uzmemo u obzir da rudimentarni OSD ne dozvoljava ugađanje gamme. Svjetlina panela seže od 21,8 do 287,3 cd/m2. Tim rasponom pokriveni su svi uobičajeni oblici rada. Ako volite vrlo svijetlu sliku, maksimalnu svjetlinu mogli biste nalaziti nedostatnom, ali u tom slučaju ionako ne biste trebali razmatrati monitor ove cijene. Da budemo pošteni, svjetlina ovog monitora može se podići na 331 cd/m2, odabirom tvorničkih profila Game ili Movie u OSD-u, ali boje tada dobivaju izrazito visoku temperaturu (9.200 K) pa svi sadržaji izgledaju neprirodno, plavičasto. Rampage Bright RM-61 najbolje se ponaša kad se ne dira nijedna od njegovih postavki. Premda je panel tvornički namješten na (pre)visokih 7.078 K, nemojte to pokušavati ispraviti ručnom korekcijom gaina pojedinih boja. Čim se temperatura boja prebaci na postavku User, potpuno se upropaštavaju kontrast i saturacija. Pretpostavljamo da se radi o bugu u firmwareu, jer nam drugo objašnjenje ove anomalije ne pada na pamet.

Kontrastni omjer je, s obzirom na to da se radi o VA panelu, očekivano dobar – seže sve do 2.510:1, koliko smo izmjerili pri maksimalnoj svjetlini ekrana. Ono što nije dobro jest uniformnost boja. Kolorimetar je zabilježio podosta oscilacija po površini ekrana. U odnosu na gornji lijevi kut, gdje su boje najpreciznije, donji desni ugao ima ∆E 6,3, gornji desni 5,2, te se ni na jednom dijelu ekrana ∆E ne spušta ispod 3. Prevedeno, ako po ekranu razvučete sliku u jednoj boji, vidjet ćete da ona ne izgleda identično na svim njegovim dijelovima. Padom svjetline situacija se donekle popravlja te maksimalni ∆E ne ide preko 4,5. Uniformnost pozadinskog osvjetljenja je osrednja. Najsvjetliji dio ekrana je sredina, a svi ostali dijelovi tamniji su između 7 i 15%.

Osvježavanje od 144 Hz rezultira izvrsnom glatkoćom i visokom preciznošću nišana u igrama, uz pretpostavku da vam je računalo dovoljno snažno da bi igre moglo potjerati na preko 100 FPS u Full HD-u. Oštrina pokretnih objekata također je vrlo dobra; OverDrive (koji se u OSD-u naziva “OverDriver” – bizarno) držite isključenim, jer njegova aktivacija rezultira uočljivim bijelim sjenama iza pokretnih objekata. Prosječni input lag iznosi 20,19 milisekundi, uz minimum od 16,67 ms i maksimum od 25,83 ms. To je za gejmerski monitor podosta, stoga Rampage Bright RM-61 ne bismo nužno preporučili najzagriženijim poklonicima mrežnih pucačina iz prvog lica, no za prosječne se igrače radi o pozamašnoj nadogradnji, osobito ako su još uvijek “zapeli” na 60-hercnom monitoru s TN panelom.

Rampage Bright RM-61

  • Dopadljiv prikaz
  • Visoki kontrast
  • Duboka crna boja
  • Natprosječna preciznost boja
  • 144 Hz osvježavanje
  • Nešto lošija uniformnost boja
  • Čudno ponašanje ručnog namještanja temperature boja
  • Nešto viši input lag u odnosu na brojne druge 144-hercne monitore
  • Nema mogućnosti namještanja položaja ekrana ili postavljanja na nosače
Kvaliteta slike 7
Brzina odziva 8
Konektori 7
Upravljivost 2
UKUPNI DOJAM 7
Cijena 1.849 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Feniks info