Sennheiser HD 660 S 2 - Glava obitelji

Najnoviji predstavnik zacijelo najpoznatije linije hi-fi slušalica na svijetu donosi poboljšanja u odnosu na prethodnika na svim bitnim poljima, ali također traži da posegnemo mnogo dublje u džep

Davor Šuštić ponedjeljak, 17. travnja 2023. u 20:47
Specifikacije
Izvedba Otvorene, over-ear (obruč gore)
Zvučničke jedinice 38 mm (dinamičke)
Impedancija 300 Ω
Povezivost 3,5 mm i 6,35 mm nebalansirano, 4,4 mm (Pentaconn) balansirano
Sklopive Ne
Kabel 1,8 m
Masa 260 g
Jamstvo 2 godine
Dojam Vrhunske hi-fi slušalice, najbolje izdanje čuvene linije 600, ali s trenutačno pozamašnom cijenom u odnosu na svoju stariju, također sjajnu braću

Sennheiserova linija slušalica 600 začeta je 1997. godine, modelom HD 600. Njezin legendarni status najbolje opisuje činjenica da ju spominjemo danas, punih 26 godina kasnije, i to ne kako bismo reminiscirali nad prošlošću, već da vam opišemo njezina najnovijeg predstavnika. Riječ je o modelu HD 660 S 2, koji se izravno nastavlja na izvrsni HD 660 S.

Čuveni modeli HD 600 i HD 650 nebrojenim su kupcima dali pravi uvid u svijet vrhunskog zvuka, te im pružali toliko zadovoljstva da mnogi među njima nikad nakon toga nisu osjetili potrebu za prelaskom na "nešto bolje". U novije doba, to isto ponovljeno je modelom HD 6XX, koji je Sennheiser izdao u suradnji s Dropom (prijašnjim Massdropom). Poznatim vrlinama slušalica iz tvrtkine linije 600 kroz tu je simbiozu pridodana cijena od tek malo više od 200 eura, što je HD 6XX učinilo jednima od najpovoljnijih slušalica modernog doba, i omogućilo tisućama novih duša da iskuse čaroliju Sennheiserove "šestotke".

Detalji poput tvrtkina amblema na slušalicama i obruču na prethodniku bili su srebrni, a sada su brončani
Detalji poput tvrtkina amblema na slušalicama i obruču na prethodniku bili su srebrni, a sada su brončani

Model HD 660 S, lansiran 2017. godine, komparativno je nešto manje popularan od svojih prethodnika – niti je imao vremena steći toliku sljedbu, niti je zapravo donio dovoljno razlika u odnosu na HD 650 da bi opravdao skok u cijeni. Štoviše, iako HD 660 S izgleda marginalno modernije, mnogi se zaklinju da im je model HD 650 udobniji. U smislu akustičkih performansi, slušalice HD 660 S donose malo čišći i brži bas, premda on zvuči nešto tanje. Djelomično se izgubila toplina zvuka, kao i zamamna uglađenost visokih frekvencija, koje su kod modela HD 660 S malo oštrije i zrnatije. Pretpostavljalo se da je Sennheiser nastojao prezentaciju modela HD 660 S učiniti otvorenijom, no u konačnici, stigao je na pola puta; slušalice HD 660 S definitivno zvuče prozračnije nego HD 650, ali još uvijek ne grade široku i ekspanzivnu pozornicu. Štoviše, s obzirom na to da se radi o slušalicama otvorenog tipa, cjelokupna širina zvuka tek im je prosječna.

Jastučići od velura udobni su, osobito kad se slušalice "razrade" pa inicijalni stisak obruča malo popusti
Jastučići od velura udobni su, osobito kad se slušalice "razrade" pa inicijalni stisak obruča malo popusti

Kako ne bi bilo zabune, tu govorimo o detaljima. Sve slušalice iz Sennheiserove linije 600 zvuče fantastično, i sasvim je moguće da prosječni korisnici među njima neće čuti veliku, ili ikakvu razliku. Razlike, međutim, svakako postoje, te time dolazimo do predmeta ovog opisa: nasljednika modela HD 660 S, jednostavno nazvanog HD 660 S 2.

Kao jaje jajetu

Vanjska strana slušalica prekrivena je čeličnom mrežicom. Radi se o otvorenom dizajnu, koji znači da će svi u vašoj blizini čuti što slušate, baš kao što ćete i vi čuti zvukove iz neposredne blizine
Vanjska strana slušalica prekrivena je čeličnom mrežicom. Radi se o otvorenom dizajnu, koji znači da će svi u vašoj blizini čuti što slušate, baš kao što ćete i vi čuti zvukove iz neposredne blizine

U pogledu konstrukcije i dizajna, HD 660 S i HD 660 S 2 moguće je razlikovati samo prema oznaci modela na bočnim stranama obruča, te boji Sennheiserova amblema na obruču i samim slušalicama, koji je prije bio srebrni, a sad je brončani. Vanjska strana obruča i školjke slušalica i dalje su načinjeni od plastike, a jezgra obruča, koja spaja lijevu i desnu slušalicu, metalna je. Visina slušalica namješta se klizanjem školjki po tom obruču.

Unutarnja strana obruča, ona koja dolazi u kontakt s glavom, prekrivena je spužvom i tkaninom. Jastučići su načinjeni od kombinacije spužve i velura. Unutarnja strana prostrana im je i dovoljno velika čak i za korisnike koje je priroda nadarila kolosalnim ušesima, stoga dugoročnu udobnost narušava tek relativno visoka sila kojom slušalice bočno pritišću glavu. Srećom, iskustvo je pokazalo da okvir svih Sennheiserovih slušalica iz linije 600 vremenom donekle popusti te one, samim time, postaju udobnije. Taj postupak možete malo ubrzati odlaganjem slušalica na objekt koji će ih držati raširenima; nama je savršeno poslužilo kućište studijskih monitora Adam A7X, a podjednako korisna bit će vam, primjerice, košarkaška lopta.

Velur kao materijal komforan je na dodir, ali ima jedan manje očit nedostatak, kojeg su svjesni svi dugogodišnji vlasnici Sennheiserovih "šestotki" – kad na sebe navuče prašinu, a to će se s vremenom neizbježno dogoditi, teško ga je očistiti.

U kutiji sa slušalicama dobivaju se nebalansirani 6,3-milimetarski i balansirani 4,4-milimetarski (Pentaconn) kabeli, čija je duljina reducirana na razumnih 1,8 metara. Slušalice HD 660 S dolazile su s kabelima od tri metra, koji su bili praktični onima koji su ih koristili u dnevnom boravku, ali ako ste ih slušali za računalom, u uredu, ili bilo gdje drugdje, tih nepotrebnih metar i kusur kabela uvijek je predstavljalo smetnju.

Također, dobit ćete adapter, koji 6,3-milimetarski nebalansirani konektor pretvara u klasični 3,5-milimetarski, te mekanu vrećicu za prenošenje. Prethodnik je dolazio u mnogo elaboriranijoj kutiji, s dediciranim ležištem za slušalice i kabele, što ne navodimo kao prednost ili nedostatak, već čisto kao opservaciju. Ne radi se o slušalicama prikladnima za bilo kakav oblik redovitog prenošenja.

Poboljšanja na vrhu i dnu

Tehničke specifikacije modela HD 660 S 2 značajnije su se promijenile u odnosu na prethodnika. Dinamičke 42-milimetarske jedinice zamijenjene su novim, 38-milimetarskim, a impedancija je udvostručena: sa 150 na 300 Ω. Potpuno harmonijsko izobličenje (THD) ostalo je isto, manje od 0,04%, a deklarirani frekvencijski raspon promijenio se za jedan herc – s 9-41.500 Hz na 8-41.500 Hz.

Mnogo više od suhoparnih brojki zanimale su nas stvarne razlike u performansama slušalica, ali i cjelokupna prezentacija modela HD 660 S 2, kad se on promatra kao entitet za sebe. Za testiranje smo koristili Toppingovo fenomenalno pojačalo za slušalice A90 Discrete, a digitalno-analognu konverziju audiozapisa obavljala je PCI Express zvučna kartica EVGA NU Audio Pro.

Nove dinamičke zvučničke jedinice promjera su 38 milimetara, a donose konkretniji bas i uglađenije visoke frekvencije
Nove dinamičke zvučničke jedinice promjera su 38 milimetara, a donose konkretniji bas i uglađenije visoke frekvencije

Riječ je o izvanrednim slušalicama, koje su s punim pravom uvrštene u Sennheiserovu liniju 600. Onome tko se ranije nije susreo sa zvukom više kategorije, slušalice HD 660 S 2 zvučat će gotovo nestvarno. Zvuk im je općenito za nekoliko nijansi topliji nego što je to slučaj kod prethodnika. Taj dojam postignut je prije svega znatnim pojačanjem dubokih frekvencija. Spuštanjem rezonantne frekvencije sa 110 na 70 Hz i optimizacijom cirkulacije zraka oko 38-milimetarskih dinamičkih drivera, u donjem dijelu spektra izmjerili smo pojačanje od gotovo 5 dB u frekvencijskom području ispod 60 Hz. To je segment u kojem model HD 660 S posve gubi vjetar u jedrima, dok njegov nasljednik uspijeva reproducirati ugodnu pozadinsku tutnjavu, koju sadrže mnogi glazbeni žanrovi i pjesme iz moderne produkcije. Kao što iz izmjerene frekvencijske krivulje možete vidjeti, bas je u odnosu na HD 660 S pojačan sve do regije od 200 Hz, gdje se HD 660 S 2 napokon počinje izjednačavati sa svojim prethodnikom.

Ta promjena u praksi biva pretočena u mesnatiji zvuk, koji će većini slušatelja baš zbog te svoje novostečene energije u basovima biti zabavniji i ugodniji. Nipošto se ne radi o frapantnoj promjeni u odnosu na HD 660 S, ali ako ste imali prilike poslušati te slušalice i smatrali ste da im u basu fali još malo "onog nečeg", HD 660 S 2 stiže vam kao naručen.

Nijanse odličnosti

Odlična vijest za puriste jest ta da bas ni na koji način ne remeti reprodukciju srednjih frekvencija, odnosno vokala i većine instrumenata. Muški i ženski glasovi ostaju, kao što smo od Sennheiserove linije slušalica 600 navikli, kristalno čisti, silno uglađeni i prekrasno prezentirani. Taj aspekt Sennheiserovih slušalica uvijek je bio u prvom planu, a to je definitivno slučaj i kod modela HD 660 S 2.

Zvuk i dalje nema ekstremnu širinu – čuli smo brojne otvorene slušalice s mnogo izraženijim efektom da zvuk dolazi "izvan glave" – ali pozornica je prozračna i odlično organizirana unutar prostora koji zauzima. U toj ćete osobini uživati prilikom slušanja glazbe, ali i u slučaju da odlučite pokrenuti omiljenu mrežnu pucačinu – HD 660 S 2 kirurškom će vam preciznošću otkrivati smjer neprijateljske pucnjave i koraka.

Izmjerena frekvencijska karakteristika slušalica HD 660 S 2 i njihova prethodnika, HD 660 S, pokazuje razlike u donjem i gornjem dijelu spektra, te gotovo identičnu reprodukciju srednjetonskog područja
Izmjerena frekvencijska karakteristika slušalica HD 660 S 2 i njihova prethodnika, HD 660 S, pokazuje razlike u donjem i gornjem dijelu spektra, te gotovo identičnu reprodukciju srednjetonskog područja

Osim basa, visoke frekvencije također su poboljšane u odnosu na HD 660 S. U izravnoj nam usporedbi zvuče rafiniranije, a veseli i to što u procesu njihova poliranja nije došlo do gubitka detaljnosti. HD 660 S 2 ne bismo nazvali abnormalno detaljnim i tipično audiofilski rezolutnim; detalja i finesa čut ćete napretek, dobit ćete opipljivu teksturu u svim dijelovima frekvencijskog spektra, ali ni u jednom trenutku sve to neće postati iscrpljujuće. Sennheiser je očito ciljao na zvuk koji će zadovoljiti šire mase, ali uz zadržavanje apsolutno svega što bi jedan ozbiljan hi-fi uređaj trebao nuditi.

Imajući sve to na umu, očito je da su slušalice HD 660 S 2 uspio proizvod i itekako dobrodošao nasljednik modela HD 660 S. Glavni, a možda i jedini njihov nedostatak, trenutačna je cijena. Prodaju se, naime, za punih 600 eura, što je 150 eura više od prethodnika, i 200 eura više od modela HD 600. Premda smo stava da su bolje od jednih i drugih, realnost je da se u sva tri slučaja radi o vrhunskim slušalicama, stoga zapravo raspravljamo o nijansama odličnosti. Hoće li vam te nijanse biti dovoljne da iz džepa isučete 150 ili 200 eura više, morat ćete odlučiti sami.

U ukupni trošak uračunajte i solidno pojačalo za slušalice; premda nisu nenormalno zahtjevne u smislu amplifikacije, svakako im neće dostajati zvučna kartica integrirana u laptop, koji ste platili manje od slušalica.

Sennheiser HD 660 S 2

  • Izvrsna kvaliteta zvuka
  • Čujna poboljšanja u odnosu na prethodnika
  • Udobnost (nakon kraće razrade)
  • Priloženi balansirani i nebalansirani kabeli
  • Mogućnost zamjene jastučića i kabela
  • Provjerena i dokazana konstrukcija
  • Cijena u odnosu na druge predstavnike Sennheiserove linije 600
Izrada 9
Udobnost 8
Zvuk 10
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 599 eura Prikaži sve cijene Ustupio: Nove boje zvuka
Bug 366 svibanj 2023.