SteelSeries Apex 3 i Apex 5 - Beskompromisna kvaliteta

SteelSeries je svoju ponudu tipkovnica za igrače nedavno proširio novim modelima - Apex 3 i Apex 5 - po jedan za one koji cijene apsolutnu tišinu i one kojima je najdraži glasni klik

Daniel Lučić utorak, 31. ožujka 2020. u 00:00

Vodeći se dosadašnjim iskustvima, SteelSeriesovu periferiju uvijek dočekamo sa smiješkom na licu. Tako je bilo i ovaj put, kad su na testiranje stigle dvije tipkovnice tvrtkine linije Apex. Radi se o modelima Apex 3 i Apex 5, koji predstavljaju donji segment tvrtkine ponude, no to ne znači da se radi o lošim, ali ni jeftinim uređajima. Tipkovnice dijele vanjski izgled i osnovne koncepte, a razlikuju ih tek detalji. U unutrašnjosti, situacija je ipak mnogo drugačija. Dok model Apex 3 koristi membrane, Apex 5 je mehanička tipkovnica, što objašnjava i relativno veliku razliku u cijeni.

SteelSeries Apex 3

 
Izvedba ANSI, pune veličine
Tip Membranska
Pozadinsko osvjetljenje RGB, podesivo
Dimenzije 444,7 x 151,62 x 39,69 mm
Vrsta priključka USB
Kabel 2 m
Jamstvo 2 godine

SteelSeries Apex 3 najjeftinija je tipkovnica u SteelSeriesovoj aktualnoj ponudi. Ipak, s preporučenom maloprodajnom cijenom od 80 eura upada u društvo najskupljih membranskih tipkovnica na tržištu. Tipkovnica je stigla s ANSI rasporedom tipki (mali Enter). Za razliku od modela Apex 7 i Apex Pro, koje su dostupne i u TKL izvedbama, ova takve izvedbe nema. Tipkovnica zauzima razumnu količinu prostora na stolu, za što je zaslužna baza skromne površine, bez suvišnih rubova. Tek je donji rub lagano izvučen i oštro ukošen, kako bi se na njega moglo spojiti magnetsko odmorište za dlanove. Dobro je da to odmorište postoji, zato što je profil tipkovnice izrazito visok i zapešća se za vrijeme tipkanja bez odmorišta brzo umaraju. Očekivano, zbog skromnih gabarita, na tipkovnici se ne nalaze nikakve dodatne tipke, osim kotačića za digitalno podešavanje glasnoće te univerzalne multimedijske tipke Play/Stop.

Baza ove tipkovnice načinjena je od vrlo čvrste plastike, mat crne boje. Na njenoj donjoj strani nalaze se dvije otklopne nožice, kojima je moguće povećati nagib baze. Te nožice gumirane su i u sklopljenom stanju preuzimaju ulogu klasične gumene nožice, kakvih je na tipkovnici još tri. 

Prostor ispod tipki na gornjoj strani baze potpuno je izrezan i ukrašen mutnom prozirnom plastikom, ispod koje se nalazi membrana. Ta plastika tipkovnici osigurava doista impresivno pozadinsko osvjetljenje tipki, diskretno i elegantno, bez obzira na postavke koje odaberemo. Pozadinsko osvjetljenje prodire kroz laserski ugravirane znakove na svim tipkama, a moguće ga je podešavati u SteelSeriesovom moćnom driveru SteelSeries Engine 3, koji omogućuje usklađivanje osvjetljenja na nizu tvrtkinih uređaja. 

Zbog visokog profila obje je tipkovnice mnogo ugodnije koristiti s priloženim odmorištem za dlanove, bez njega se zapešća lako umaraju prilikom duljeg tipkanja
Zbog visokog profila obje je tipkovnice mnogo ugodnije koristiti s priloženim odmorištem za dlanove, bez njega se zapešća lako umaraju prilikom duljeg tipkanja

Kapice tipki na ovoj su tipkovnici vrlo stabilne, ne zveckaju ni ne klapaju, a prsti u njih sjedaju baš onako kako treba. Za aktiviranje tipke potreban je nešto snažniji pritisak nego na tradicionalnoj membranskoj tipkovnici, no to je namjerno. SteelSeries je ovom tipkovnicom poželio zadovoljiti igrače koji cijene taktilni odaziv mehaničkih prekidača, a tišinu membrane.

Usprkos većem otporu, na tipkovnici je ugodno tipkati, i tek bismo vrlo aktivnim daktilografima preporučili da se okrenu nekom mekšem tipu prekidača. Prekidači na ovoj tipkovnici imaju veliku prednost da ih nije moguće nehotice aktivirati, pa nema straha od toga da ćete u panici, kad je runda Apex Legendsa na svom vrhuncu, pritisnuti tipku koju niste htjeli, i tako pomoći neprijatelju.

SteelSeries Apex 3

  • Kvaliteta izrade
  • Stabilne kapice tipki
  • Vrlo dobro odmorište za dlanove
  • Moćan softver
  • Ako mnogo tipkate prekidači bi vam mogli biti pretvrdi
Izrada 10
Mogućnosti 9
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 80 eura Prikaži sve cijene Ustupio: SteelSeries

SteelSeries Apex 5

 
Izvedba ANSI, pune veličine
Tip Mehanički (hibridni)
Prekidači SteelSeries Hybrid Blue
Pozadinsko osvjetljenje RGB, podesivo
Dimenzije 442,8 x 139,2 x 40,05 mm
Vrsta priključka USB
Kabel 2 m
Jamstvo 2 godine

SteelSeries Apex 5 u slobodnoj prodaji košta čak 50 eura više od prethodnog modela, visokih 130 eura. Za taj novac dobiva se tipkovnica koja na prvi pogled nije mnogo drugačija od prethodno opisanog modela. Na oko, razlikuju se tek po izostanku prozirne plastike ispod tipki, te po malenom OLED ekranu koji se smjestio iznad numeričkog dijela na modelu Apex 5. Ipak, razlika je mnogo više nego što oko vidi.

Baza modela Apex 5 metalna je i obložena kvalitetnom plastikom, što je istodobno čini vrlo teškom i stabilnom na podlozi. Upravo zbog odabira materijala, tipkovnica djeluje kao komad fino izrađenog hardvera, čemu pridonosi i kvalitetna mat boja, ugodna pod prstima. Luksuznom izgledu pridonosi i kvalitetno odmorište s gumenim premazom, koji smanjuje znojenje dlanova i ne hvata prljavštinu. Prema značajkama, ova je baza identična onoj na jeftinijem modelu.

Tipke su također jednake kvalitete. Ispod njih nalaze se hibridni mehanički prekidači u plavoj izvedbi, koji malo vire iz okvira. Ti prekidači tvrtkino su in-house rješenje koje kombinira sustav s oprugom koji tipku vraća u neutralan položaj s kontaktima, kakve tradicionalno imaju membranske tipkovnice. To znači da su prekidači nešto jednostavniji i teže kvarljivi, ali i jeftiniji za proizvodnju. Istodobno, pod prstima ne djeluju drugačije od klasičnih mehaničkih prekidača u plavoj izvedbi. Čak im je i visina registriranja pritiska usporediva i iznosi 2 milimetra, pa je tipkanje na njima pravi užitak. Kapice su na ovom modelu kvalitetne, ali klimaju se nešto više nego na membranskom modelu, te zbog prirode prekidača stvaraju mnogo više buke. Veće tipke minimalno zveckaju, ali u usporedbi sa zvukovima samih prekidača to je relativno tiho.

Ranije u tekstu spomenuli smo kako Apex 5 raspolaže malenim OLED ekranom. Taj ekran nije samo estetske prirode, kako bi se zbog statične slike na početku moglo pomisliti. Instaliranjem appleta kroz SteelSeriesov driver moguće mu je dodijeliti niz funkcija i upariti ga s igrama, Discordom, multimedijskim playerima i sličnim. Šačica appleta dostupna je tvornički, a oni koji su raspoloženi za nešto kodiranja mogu izraditi svoje, i kroz driver ih učitati na tipkovnicu. Ovakav ekran nije čest gost na tipkovnicama za igrače, no oni koji su ga ikad koristili znaju koliko koristan može biti. Iako je koristan i zabavan, ekran je na ovoj tipkovnici pomalo sakriven zbog visine tipki na numeričkom dijelu, pogotovo ako je na stolu držimo sa sklopljenim nožicama, no vidljivost ipak najviše ovisi o položaju u kojem sjedite.

Nijedna od ovih tipkovnica svoju konkurenciju neće pomesti cijenom. Njihovu eleganciju, performanse i mogućnosti skupo ćete platiti, no bilo koju od njih odlučite kupiti, nećete pogriješiti. Ovo su odlični komadi gejmerske periferije.

SteelSeries Apex 5

  • Kvalitetna izrada
  • Vrlo dobri prekidači
  • Odmorište za dlanove
  • Moćan softver
  • OLED ekran
  • Cijena
Izrada 9
Mogućnosti 10
Isplativost 8
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 130 eura Prikaži sve cijene Ustupio: SteelSeries
Bug 329 travanj 2020.