Surfshark VPN – raskošno opremljena VPN usluga za zahtjevne

Danas uopće više nije pitanje treba li na računalu ili pametnom telefonu imati i koristiti VPN, nego je samo pitanje koju od brojnih VPN usluga koristiti? Više je razloga zašto bi netko redovito ili samo povremeno htio koristiti VPN, a među najboljim VPN uslugama koje se trenutačno mogu naći upravo je – Surfshark VPN. Evo i zašto…

Matija Gračanin ponedjeljak, 11. rujna 2023. u 16:13
Surfshark VPN
Opis Dobro opremljena i brza VPN usluga koja je odlična za zaobilaženje geografskih restrikcija
OS Windows, MacOS, GNU/Linux, Android, iOS
Cijena od 2,39 eura mjesečno (Surfshark Starter) / od 3,35 eur mjesečno (Surfshark One) / od 6,23 eur mjesečno (Surfshark One+)
URL www.surfshark.com

Anonimnost na Internetu danas se više promatra kao utopijski koncept jer je maksimalnu anonimnost, uz sve digitalne uređaje koje danas svakodnevno koristimo, zaista teško postići. Kad se doista zbilji pogleda u oči, postaje sasvim jasno da nas se gotovo u svakome trenutku na neki način prati, a svi nas oni besplatni proizvodi i usluge koje koristimo, zapravo pretvaraju u izvore podataka koji se prodaju trećim stranama i, samim time, u stvarnosti i sami postajemo proizvod. Ništa nije bolje ni u drugim aspektima sigurnosti jer je digitalna stvarnost takva da opasnosti vrebaju iza svakoga ugla i dovoljno je malena neopreznost ili trenutak nepažnje da se dogodi katastrofa. Ipak, s druge strane, prilično se ulaže u računalnu sigurnost pa su danas operativni sustavi i računala daleko sigurnija nego ikada prije, a isto vrijedi i za pametne telefone te druge moderne spravice kojima se koristimo. No, da bi se postigla viša razina sigurnosti i privatnosti, potrebno je prije svega osvijestiti potrebnu da se o privatnosti i sigurnosti valja promišljati, a onda poduzeti i konkretne mjere. Tu ne govorimo samo o potrebi za održavanje klasične računalne higijene pod čime se podrazumijeva barem redovno ažuriranje svega što se ažurirati može, pogotovo sa sigurnosne strane, nego i o korištenju drugih alata. Jedan od takvih alata su i VPN usluge.

Suštinski gledano, VPN radi prilično jednostavno. Između klijenta i VPN poslužitelja uspostavlja se šifriran tunel te komunikacija od tada kreće dalje prema Internetu, a to znači da je za hakere, davatelje internetskih usluga i sve druge za koje se to ne želi, ne mogu slobodno nadzirati taj promet.
Suštinski gledano, VPN radi prilično jednostavno. Između klijenta i VPN poslužitelja uspostavlja se šifriran tunel te komunikacija od tada kreće dalje prema Internetu, a to znači da je za hakere, davatelje internetskih usluga i sve druge za koje se to ne želi, ne mogu slobodno nadzirati taj promet.

VPN je, jednostavno rečeno, usluga koja omogućuje da se sigurno i anonimno povezuje na Internet preko udaljenog poslužitelja. Više je razloga zašto bi se VPN uopće htio koristiti; njime se sprječava mogućnost da netko špijunira i nadgleda internetsku aktivnost bilo da je riječ o hakerima ili web stranicama koje korisnike prate zbog oglašivača. VPN-ovima se mogu zaobilaziti geografske restrikcije i otključati pristup cenzuriranom sadržaju, a može se čak i uštediti novac jer se nerijetko događa da posjetitelji web trgovina iz određenih zemalja imaju snižene cijene. Sam temeljni koncept kako radi VPN zapravo je vrlo jednostavan. Između klijenta i VPN poslužitelja uspostavlja se siguran i šifriran tunel te komunikacija od tada kreće dalje prema Internetu. Budući da je sva komunikacija šifrirana, ISP-ovi, hakeri i drugi nepoželjnici ne mogu doći do sadržaja same komunikacije. Pritom, kako je skrivena i IP adresa te će odredište vidjeti adresu izlaznog VPN poslužitelja (a ne stvarnu IP adresu korisnika), skriva se i prava lokacija i na taj se način mogu zaobilaziti i geografske restrikcije te drugo.

Ipak, unazad se nekoliko godina različite internetske platforme i servisi nastoje boriti protiv VPN usluga kako bi spriječili zaobilaženje restrikcija koje su postavili, a koje se uz VPN obično mogu zaobići, pa je danas postalo tim važnije izabrati i kvalitetnu VPN uslugu. Pritom doista treba biti oprezan koja se usluga izabire i na umu imati da besplatne VPN usluge nerijetko svoje korisnike tretiraju upravo kao proizvod prodajući njihove podatke.

Surfshark – sposoban i dobro opremljen

Jedna od trenutačno najboljih VPN usluga koja nudi sve što bi takva jedna usluga i trebala nuditi, pa i više od toga, upravo je Surfshark. Štoviše, kad se upita ChatGPT (i druge slične AI chatbotove koji se oslanjaju na velike jezične modele) koje su trenutačno najbolje VPN usluge, Surfshark će uvijek biti spomenuti i pozicioniran vrlo visoko. Ova je usluga popularnost stekla ponajviše po činjenici da ne ograničava broj istodobnih konekcija i uređaja na kojima ga se može koristiti, a istodobno je cjenovno relativno konkurentan (pogotovo kad se u obzir uzme sve ono što nudi). Raspolaže s nešto više od 3200 poslužitelja, koji su razmješteni u 100 zemalja (svi poslužitelji podržavaju P2P i rad s BitTorrentom), a kako mu je sjedište u Nizozemskoj, potpuno je usklađen s općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) te je činjenicu da (dugoročno) ne zadržava logove potvrdio Deloitte. Konkretnije, Surfshark će sačuvati određene informacije o konekcijama kako bi se spriječila zlouporaba da ne ograničava broj simultanih konekcija ni uređaja na kojima ga se može koristiti, a ti se podaci brišu svakih 15 minuta. Vrijedi i istaknuti kako je vlasnik Surfsharka tvrtka Cyberspace koja je ujedno i vlasnik NordVPN-a, a spajanje se dogodilo tijekom prošle godine.

Surfshark je podržan praktično na svim operativnim sustavima za stolna računala (Windows, MacOS, GNU/Linux) kao i na mobilnim platformama (Android i iOS), a za sve su dostupni i dedicirani klijenti
Surfshark je podržan praktično na svim operativnim sustavima za stolna računala (Windows, MacOS, GNU/Linux) kao i na mobilnim platformama (Android i iOS), a za sve su dostupni i dedicirani klijenti

 Od podržanih protokola, tu je unazad nekoliko godina sve popularniji WireGuard, ali su podržani i OpenVPN te IKEv2, a valja istaknuti i da se oslanja na snažnu 256-bitnu enkripciju (AES-256-GCM) s time da se uz WireGuard koristi ChaCha20. Posebno zanimljiv je detalj i to da su Surfsharkovi poslužitelji upogonjeni bez diskova i sve se izvršava u radnoj memoriji što znači da, nakon što se redovno ponovno pokreće, netragom nestaju i svi dotad dostupni podaci.  Dakako, sigurnosnih karakteristika ima još i tu se doista nema što zamjeriti, a da bi stvar bila još bolja, Surfshark zapravo obiluje nekim prilično zgodnim mogućnostima.

Primjerice, tu je Camouflage Mode (ili Obfuscation), koji je podržan na svim njegovim poslužiteljima, a koji sprečava da davatelji internetskih usluga na bilo koji način mogu doznati da se koristi VPN. Tu značajku slijedi Dynamic MultiHop koji usmjerava VPN promet kroz dva poslužitelja umjesto jednog, efektivno šifrirajući komunikaciju dvaput. Tako se dodatno osnažuje prikrivanje stvarne lokacije i povećava razina privatnosti. Na Android pametnim telefonima će se pobrinuti da aplikacije ne dobuju stvarnu lokaciju uređaja, nego onu koja odgovara VPN poslužitelju prema kojem je aktivna VPN konekcija (GPS Override), a tu je i za ljubitelje privatnosti korisna značajka, CleanWeb. Riječ je o mogućnosti koju običavaju nuditi i drugi popularni VPN servisi, a koja će blokirati oglase i zloćudne web-stranice i koja, mora se to priznati, radi prilično dobro.

Tu je i podrška za split tunneling (Bypasser) što je korisno kad se koriste aplikacije za mobilno bankarstvo koje su obično vrlo osjetljive na korištenje VPN usluga, a tu je i podrška za značajku Kill switch kojom se osigurava da se prekine internetska veza u slučaju da dođe do padanja veze s VPN poslužiteljem (posebno korisno kad se koriste javne bežične mreže, ali i u brojnim drugim slučajevima).

Majstor uklanjanja restrikcija

Jedna od temeljenih prednosti Surfsharka nad brojnim drugim sličnim servisima, iznimna je sposobno zaobilaženja raznovrsnih restrikcija. Uz već spomenutu značajku Obfuscation koja šifrirani promet čini da izgleda kao regularan i time ne samo da omogućava izbjegavanje cenzure i razne restrikcije, nego sprječava i druge radnje koje se aktiviraju kad se detektira VPN promet, tu je i poseban modalitet NoBorders kojim se dodatno osigurava probijanje kroz geoblokiranje ili razne oblike cenzure. Vrijedi i spomenuti SmartDNS kojim se dodatno omogućava korištenje streaming servisa koje sjedište imaju u SAD-u, a koji se koristi na uređajima gdje nije moguće instalirati Surfsharkove aplikacije. Kad smo već kod toga, Surfshark se doista pokazao odličnim upravo onda kada se želi pristupati streaming servisima koji koriste geoblokade, bilo u cijelosti ili samo da bi se pristupio katalogu koji vrijedi u nekoj drugoj zemlji.

iPhone 14 nam je poslužio za provjeru pristupa servisima koji se koriste geoblokadama, a Surfshark se upravo kod potonjeg pokazao vrlo sposobnim i trenutačno jednim od najboljih VPN-ova koji će omogućiti nesmetan pristup streaming i drugim servisima koji nisu dostupni u Hrvatskoj ili njihovim katalozima namijenjenim drugim zemljama
iPhone 14 nam je poslužio za provjeru pristupa servisima koji se koriste geoblokadama, a Surfshark se upravo kod potonjeg pokazao vrlo sposobnim i trenutačno jednim od najboljih VPN-ova koji će omogućiti nesmetan pristup streaming i drugim servisima koji nisu dostupni u Hrvatskoj ili njihovim katalozima namijenjenim drugim zemljama

Što se performansi tiče, kad se koristi WireGuard protokol, stvari rade prilično dobro i tu nemam posebnih zamjerki, no kako sama brzina i drugi parametri ovise o nizu parametara, tako i performanse mogu ponešto varirati. Ipak, velika mreža poslužitelja osigurava dovoljno stabilne veze, čekanja nema, a Surfshark se pokazao i relativno dobrim za igranje igara premda bi se povremeno događalo da bi latencija neizmjerno porasla što mu je možda i najveći nedostatak. Jednako tako, relativno je nekonzistentan što se tiče brzine uploada, ali je to dosta ovisilo o poslužitelju na koji se ostvarivala konekcija. Za testiranje smo se oslanjali na opće popularni Speedtest, dok nam je iPhone 14 poslužio, uz ocjenjivanje općeg dojma, i za testiranje zaobilaženja restrikcija.

Cijene, cijene, cijene

Kako Surfshark zapravo ne nudi samo VPN uslugu (tvrtki nikada zamisao nije bila da ima samo VPN), cijene paketa i oprema su vrlo raznovrsne. U suštini osnovna VPN usluga (Surfshark Starter) sa svim njezinim mogućnostima stoji 2,39 eura mjesečno (prvo 59,76 eura za prvih 25 mjeseci, a nakon toga 55,62 eura godišnje pri čemu porez nije uračunat), a ako se želi koristiti i antivirusna zaštita te zaštita identiteta uz VPN, onda valja izabrati paket Surfshark One koji stoji 3,35 eura mjesečno (prvo 83,76 eura za 25 mjeseci, a onda 73,52 eura godišnje u što nije uračunat porez). Konačno tu je i Surfshark One+ uz koji se dobiva i mogućnost uklanjanja podataka iz baza različitih tvrtki koje te podatke koriste za ciljano oglašavanje kao i online imenika i adresara pri čemu su ove usluge dostupne u SAD-u, Kanada, Velikoj Britaniji i EU (Incogni). No, ova će pogodnost stajati 6,23 eura mjesečno (155,76 eura za prvih 25 mjeseci, a onda 92,14 eura godišnje na što još treba zaračunati porez).

Ukratko, Surfshark se kao VPN usluga pokazao iznimno dobar. Ne samo da je krcat korisnim značajkama, nego se pokazao vrlo stabilnim i uspješnim pogotovo u zaobilaženju raznovrsnih blokada. Stoga, svi oni koji traže sposobnu VPN uslugu koju žele koristiti na svojem Android pametnom telefonu, iPhoneu, računalu (Windows, MacOS, GNU/Linux) ili pametnom televizoru, trebali bi vidjeti što im Surfshark može ponuditi. 

Surfshark VPN

  • Raskošne mogućnosti
  • Neograničeno simultano korištenje
  • Podrška za split tunneling (Bypasser)
  • Zaobilaženje restrikcija
  • Kill switch zna biti agresivan
  • Povremeni problemi s latencijom
  • Nešto slabiji upload
Mogućnosti 9
Ukupno 9
Cijena od 2,39 eura mjesečno