Tangent Ampster BT II - Za na stol, a može i sa strane

Pojačala malih dimenzija s dobrim Bluetoothom uvijek su dobrodošla, bilo da se radi o manjem kućnom sustavu ili tražite stolno rješenje za pogon pasivnih zvučnika pogodnih za slušanje s male udaljenosti

Aron Paulić utorak, 15. listopada 2019. u 06:00
SPECIFIKACIJE
Pojačalo 2x 50 W pri 4 Ω, 2x 25 W pri 8 Ω
Ulazi Optički, mini AUX (3,5 mm), linijski RCA, Bluetooth (aptX)
Izlazi Zvučnici, aktivni subwoofer
Dimenzije i masa 195 x 194 x 70 mm, 2,2 kg
Jamstvo 2 godine

Ampster BT II proizvod je danske tvrtke Tangent, ponajviše poznate po stiliziranim radiouređajima i zvučnicima. Odlikuje ih dobra vrijednost koju pružaju za novac pa tako ni Ampster BT II nije izuzetak. Dizajn ovog pojačala prilično je jednostavan, ali praktičan. Na prednjoj ploči smješteni su indikatori aktivnog ulaza i metalno dugme glasnoće koje ima stepenasti hod. I to je sve.

Nekoliko standardnih ulaza i dva nestandardna, USB power i IR external
Nekoliko standardnih ulaza i dva nestandardna, USB power i IR external

Zadnja strana, pak, donosi prekidač napajanja, terminale za pasivne zvučnike, izlaz za aktivni subwoofer te linijski RCA i optički TOSLINK ulaz. Osim toga, tu se nalaze i dva prilično neobična konektora. Prvi je USB-A konektor koji nema nikakvu funkciju spajanja podatkovnih medija, niti je to USB DAC ulaz, već služi samo kao izvor napajanja. Daje 5 V/1 A struje za napajanje uređaja poput Chromecast Audija, ili, pak, za punjenje mobitela. Drugi, 3,5-milimetarski konektor namijenjen je spajanju dvometarskog kabela s IR antenom za daljinski upravljač, koja je priložena uz sam uređaj. Kako na daljinskom upravljaču možete obaviti apsolutno sve potrebne funkcije upravljanja, Ampster je moguće staviti u neki zabačeni kut i “izvući” samo taj mali IR prijamnik te upravljanje obavljati pomoću daljinca. Daljinski upravljač je praktičan, a na njemu se nalazi i podosta tipki “viška”, sve dok ne razaznate da je ovo pojačalo Ampster dio linije proizvoda koja se sastoji još od FM DAB+ tunera i CD uređaja – svima njima može se upravljati jednim daljinskim. Cijela kombinacija ima jednostavan naziv “Tangent HI-FI”, a kurioziteta radi, spomenimo da svaki dio sustava ima istu cijenu, 1.599 kn.

Daljinski upravljač – lagan i jednostavan za korištenje
Daljinski upravljač – lagan i jednostavan za korištenje

Mi ćemo se zadržati samo na pojačalu, jer nekako baš i ne vjerujemo da vas previše zanimaju tuner i CD player po toj cijeni, odnosno, ako želite cijeli sustav, postoje “sve u jednom” rješenja za manje novca.

Ampster BT II ima ugrađen Bluetooth s aptX kodekom koji daje prilično bolju kvalitetu zvuka nego standardni SBC kodek. AptX podržavaju svi moderniji mobiteli s Androidom. Dobra strana pojačala je i ta što je predviđen za standby način rada (zato mu se i prekidač napajanja nalazi na stražnjoj strani) te se budi iz standbya čim dobije neki signal na linijske ulaze ili na Bluetooth. Ta funkcija radi odlično i nismo imali problema čak ni kada je pauza trajala nekoliko dana.

Ovo pojačalo radi u D klasi, a snaga je deklarirana na 2x 50 W pri 4 Ω i 2x 25 W pri 8 Ω. Za razliku od nekih, doduše jeftinijih, kineskih pojačala s istom deklaracijom snage, Ampster ne ulazi u područje izobličenja pri najglasnijem slušanju, ali ne zaboravite da ipak nema dovoljno snage za velike prostore i mnogo ljudi. Najduže smo ga slušali sa zvučnicima Audio Epilog Adut, koji, unatoč nevelikim dimenzijama, mogu proizvesti prilično čvrst bas – Ampster ih je uspio hraniti s dovoljno snage.

Ovo pojačalo poprilično dobro popunjava prostor između jeftinih “sve u jednom” sustava i Bluetooth zvučnika (koji imaju ugrađeno pojačalo) s jedne strane, te ozbiljnijih hi-fi sustava s druge, tako da više novca možete potrošiti na (pasivne) zvučnike. Također ga vidimo i kao dobar pogon za stolne pasivne zvučnike, pogodne za slušanje s male udaljenosti, ali kod te opcije ipak bismo rado vidjeli i ugrađeno pojačalo za slušalice, kojeg kod Ampstera nema. Radi se o pojačalu koje vrijedi razmatranja, osobito zbog toga što cijena od 1.599 kuna, s obzirom na njegove mogućnosti, djeluje vrlo razumno.

Tangent Ampster BT II

  • Kvaliteta zvuka
  • Kompaktna izvedba
  • Daljinski upravljač i dodatni IR prijamnik
  • USB konektor za napajanje vanjskih uređaja
  • Nema izlaz za slušalice
Povezivost 7
Kvaliteta zvuka 9
Dodatne mogućnosti 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena 1.599 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Audio Cinema Art