Zelotes C-18 - Iz drugog kuta

Jesu li ergonomski oblikovani klasični miševi dovoljno ergonomski, ili je ipak potrebno ići u visinu, pogotovo ako vas boli ručni zglob zbog dugogodišnjeg korištenja klasičnog miša?

Mario Baksa srijeda, 20. svibnja 2020. u 07:00
Specifikacije
Tip senzora Optički (5.000 DPI, interpolirano na 10.000 DPI)
Dimenzije 110 x 72 x 76,5 mm
Masa 165 g (126 g bez kabela)
Broj tipki 11 (5 + scroll + joystick)
Kabel 1,8 m (opleteni)
Jamstvo 1 godina

Postoje miševi koje bi se moglo opisati kao ergonomske – nesimetrični su i oblikom bolje prilagođeni šaci, uzdignuti s lijeve strane, ako su namijenjeni dešnjacima. Međutim, postoje i miševi koji su otišli značajno dalje, toliko daleko da ih se deklarira kao vertikalne miševe. Njihova poanta jest puno prirodniji položaj šake, s obzirom na podlakticu. Koliko je to zaista dobro i smanjuje li problem s ručnim zglobom, pokušali smo dokučiti preko ovog miša s AliExpressa, odabranog zbog joysticka, nazivno visoke razlučivosti i atraktivnog izgleda.

Iako ga prodavači prodaju pod više različitih naziva, došao je u kutiji na kojoj piše Zelotes C-18, a i sa stranice te tvrtke skinuli smo driver.

Miš ima IR LED-icu i PixArtov senzor PAW3325 (ili PMW3325, kako piše na nekim mjestima). No, to je senzor od 5.000 DPI pa, iako kursor miša ukupno prijeđe udaljenost kao da miš ima 10.000 DPI, na razlučivostima višim od 5.000 DPI preskače svaki drugi piksel na ekranu, zbog čega je na tim razlučivostima manje precizan.

Razlučivost se bira preko gumba na mišu, ili u upravljačkom panelu drivera, a odabrana razlučivost signalizira se brojem svjetlećih plavih LED-ica. U driveru se može birati i polling rate od 125 do 1.000 Hz. Redefinirati je moguće svaki gumb na mišu. Osvjetljenje detalja izvedeno je adresabilnim RGB LED-icama, može se prilagoditi i lijepo izgleda, no čini nam se presvijetlim za mračniji ambijent. Moguće je imati dva profila za postavke. Za upravljački panel traže se administratorska prava, što će vlasnika miša natjerati da mu onemogući pokretanje s Windowsima.

Površina miša gumirana je i ugodna na dodir, iako lako prima otiske prstiju, no oni se na crnom, blago satenastom finišu neće baš tako jako vidjeti. Tipke za naprijed-natrag smještene su ispod palca, što zapravo nije dobro rješenje, jer su prenisko i otežano ih je pritisnuti palcem.

Miš se može koristiti i na platnenim i na tvrdim površinama, a rekli bismo da se bolje ponaša na tvrdim. Teže ga je koristiti kad ga morate pomicati uz držanje lijeve ili desne tipke, recimo, ako nešto radite u programu za crtanje, nešto “premještate” po ekranu. Tada se borite da vam se prilikom pritiska ili otpuštanja gumba miš ne pomakne. Uzrok problema je to što se gumbi ne pritišću prema stolu kao kod običnih miševa, nego više prema palcu, a i težište je više.

Prilikom korištenja običnog miša palac se drži na podlozi, a kod ovog miša palac se drži u udubljenom dijelu sâmog miša, i služi kao “protuteža” prilikom klikanja na glavne tipke
Prilikom korištenja običnog miša palac se drži na podlozi, a kod ovog miša palac se drži u udubljenom dijelu sâmog miša, i služi kao “protuteža” prilikom klikanja na glavne tipke

Joystick je na opip analogni, no funkcionira kao digitalni, koji po defaultu simulira WASD grupaciju tipki, s daleko pretvrdim klikom u sredini za razmaknicu. Idealno za igre? Ne, zbog dva razloga.

Prvi je taj što funkcionira kao četverosmjerna kontrola, umjesto osmosmjerne. Ne može se držati, primjerice, naprijed i lijevo, za dijagonalno kretanje u igri, nego prepoznaje ili samo naprijed, ili samo lijevo. Drugi razlog zašto se ne radi o dobrom mišu za igranje jest to što je uz korištenje joysticka još puno teže napraviti lijevi ili desni klik, zbog položaja palca.

Sa slike iz ptičje perspektive teško je percipirati stvarni oblik ovog miša
Sa slike iz ptičje perspektive teško je percipirati stvarni oblik ovog miša

Ipak, čak i takvo rješenje potencijalno je spas za one igrače koji zbog nečeg ne mogu koristiti lijevu ruku, no takvim korištenjem miša neće ni izdaleka biti toliko uspješni kao kad se miš koristi u kombinaciji s tipkovnicom.

Joystick može biti koristan u Windowsima ako ga se redefinira kao kursorske tipke – vrlo zgodno, jer ne morate premještati ruku s miša na tipkovnicu kad vam zatrebaju kursorske tipke.

Ukupno gledano, miš ima zadovoljavajuće performanse, kako u normalnom radu, tako i u igrama, iako traži navikavanje. No, što je s ručnim zglobom? Ako imate problema s njim, doista možete očekivati da će se oni smanjiti, a miš vas zapravo može natjerati i da se zbog drugačijeg položaja ruke malo uspravnije držite.

Ovisno o tome kako vam šaka naliježe na miša, to ćete platiti manjim ili većim opterećenjem mišića u samoj šaci i jačim “gnječenjem” ruba šake. Zbog potonjeg neki drugi modeli vertikalnih miševa imaju oslonac za zapešće pa je cijela šaka na mišu, umjesto da je se vuče po stolu.

Vaš će autor ovog miša nastaviti koristiti vjerojatno sve dok ne nabavi nekog boljeg vertikalnog miša, koji mu bolje odgovara šaci – koncept vertikalnog miša ima smisla za one koji imaju problem sa zapešćem desne šake.

Zelotes C-18

  • Smanjuje opterećenje na zapešće
  • Joystick može biti koristan
  • Dizajn
  • Zadovoljavajuće performanse senzora
  • Povećava opterećenje mišića šake
  • Manja preciznost i uz navikavanje
  • Teže pritiskanje glavnih tipki
  • Nije za veće šake
  • Interpolacija iznad 5.000 DPI
  • Upravljački panel traži administratorska prava
Izrada 6
Ergonomija 7
Performanse 5
Isplativost 7
UKUPNI DOJAM 6
Cijena oko 150 kn Ustupio: AliExpress
Bug 331 lipanj 2020.