Divovski robot Gundam, viši od 18 metara, uskoro će prohodati

Japanski robot Gundam visok je čak 18,2 metra i ima masu oko 25 tona, a svoje prve korake ostvarit će u listopadu ove godine

M. F. srijeda, 22. srpnja 2020. u 18:00

U siječnju ove godine započela je izgradnja golemog robota pod imenom Gundam, popularnog fikcijskog robota koji se pojavljuje u televizijskim filmovima i serijama od 1979. godine te u brojnim videoigrama i mangama.

Robot Gundam visok je impresivnih 18,2 metra, a nalazit će se u Yokohami, južno od Tokija. Iako je pandemija zaustavila izgradnju brojnih objekata diljem svijeta, Japanci nisu odustali od Gundama ni na trenutak. Za sada divovski robot može dići nogu i pomicati torzo, a prema planu Gundam će na kraju moći hodati kroz prostor usprkos svojoj težini od približno 25 tona.

Na YouTubeu se može vidjeti serijal videa iz tvornice Gundam Factory Yokohama koji prikazuju kako su radnici dizajnirali, gradili te sastavljali Gundama. Glavni dizajner Jun Narita napomenuo je da su se posebno morali posvetiti pažljivom odabiru korištenih materijala i motora jer samo jedna ruka ovog robota može težiti i do 589 kg.

Animatronička atrakcija na daljinsko upravljanje stajat će uz Gundam tvornicu, a Gundamovi obožavatelji moći će uživati u njegovim prvim koracima na službenom otvorenju 1. listopada 2020. godine, ali i dalje - predviđeno je da se show program održava svakodnevno sve do 3. listopada 2021. godine.

U videu Michaela Overstreeta mogu se vidjeti prvi Gundamovi pomaci nogom i torzom: