Francuzi vodili vojne vježbe s robotima, dok je bilo struje u baterijama

Vojni roboti za korištenje u izravnim borbama pokazali su se kao korisni u smanjivanju rizika za vojnike, ali su usporavali planirane akcije i, ponekad, ostajali bez baterija usred simulacije bitke

Sandro Vrbanus petak, 9. travnja 2021. u 18:07

Polaznici francuske vojne škole EMIA nedavno su održali vojnu vježbu u kojoj su osim budućih vojnika bili testirani i roboti koji bi se mogli u budućnosti koristiti u borbenim i drugim aktivnostima. Vježba je uključivala tri scenarija: napad, obranu i izravnu uličnu borbu, sve u simuliranom urbanom okruženju, a neke od njih odrađene su i u noćnim uvjetima. Studenti su svaki od scenarija "odigrali" dva puta – jednom bez robota, i jednom s borbenim robotima kao pomagačima.

Ispitivali su pritom mogućnosti korištenja robota u razne svrhe, primarno za izviđanje, pa je jedan od studenata za medije kasnije izjavio: "Bio sam ubijen u vježbi izravne ulične borbe bez robota, ali ne i kada je jedan robot bio zadužen za izviđanje". Uz malene robote s kamerama, u vježbi je sudjelovao i jedan oklopljeni robot opremljen 20-milimetarskom strojnicom kao i jedan namijenjen izvlačenju ranjenika.

Vojne robote korištene u ovoj vježbi proizvele su estonska tvrtka Milrem Robotics, francuska državna kompanija Nexter i Shark Robotics, a na fotografijama se može primijetiti i da je za pomoć vojnicima poslužio i robotski pas Spot tvrtke Boston Dynamics (odnedavno u većinskom vlasništvu Hyundaija).

Spot ostao bez baterija

Ovaj robot nije primarno zamišljen kao vojni, već industrijski, a proizvođač je potvrdio kako ga nije prodao francuskom vojnom učilištu. Na vježbu je stigao posredstvom njihovog europskog distributera, Shark Roboticsa, a prema svjedočanstvu istog onog sudionika koji je u jednoj vježbi "poginuo", Spot se nije proslavio: "Iskusili smo ograničenu autonomiju robota. Spot je ostao bez baterija usred akcije napada". Na koncu su ga sudionici vježbe morali iznesti s "bojišta".

Prvo malo u igru... a onda na punjač
Prvo malo u igru... a onda na punjač

Osim ograničene autonomije baterija, poučci iz ove vježbe su višestruki. Studenti su naučili kako kontrolirati razne vrste robota, kako ih iskoristiti i za one svrhe za koje možda nisu izvorno namijenjeni, no ukazala se i potreba za određenim vremenom koje treba provesti u obuci kako bi se vojnici naviknuli na automatiziranu pratnju. Vježba je pokazala i da su određene akcije u suradnji s robotima izvođene sporije, no isto tako su sa sobom nosile i manji rizik za ranjavanje ili pogibiju vojnika kada su uz sebe imali ovu naprednu opremu.