Humanoidni roboti bit će veći biznis od automobila, kaže Elon Musk

Najvažniji proizvod na kojem će Teslini stručnjaci raditi ove godine nije neki od automobila, čak niti ponovno odgođeni Cybertruck, već Tesla Bot – robot s umjetnom inteligencijom

Sandro Vrbanus petak, 28. siječnja 2022. u 12:43

Na ovotjednom predstavljanju poslovnih rezultata Tesle, šef najvrjednije automobilske kompanije svijeta Elon Musk ponovno je izazvao pozornost svojim ambicioznim, i u najmanju ruku neočekivanim, izjavama. Na stranu činjenica da su Tesline financije nikad bolje, da su prošlu godinu završili s rekordnim prihodima, dobiti i isporukama vozila (preko 300.000 komada u kvartalu) – javnost se uhvatila za Muskovu izjavu o "najvažnijem Teslinom proizvodu" na koji će se kompanija fokusirati ove godine.

Nije tu riječ o nekom novom električnom automobilu, pa čak niti o dugo očekivanom Cybertrucku, koji je odgođen za sljedeću godinu, već o projektu najavljenome prošloga ljeta. Proizvod koji će dugoročno biti važniji i veći od automobila, prema riječima Elona Muska, humanoidni je robot pogonjen umjetnom inteligencijom.

Optimus Sub-Prime

Ovaj je projekt predstavljen pod nazivom Tesla Bot, a Musk ga sada naziva Optimus (ili u šali, Optimus Sub-Prime). Riječ je o robotu koji izgleda, kreće se i hoda poput čovjeka. U tijelu visokome 1,72 metra, uz masu od manje od 60 kilograma, trebao bi moći nositi terete mase do 20 kilograma i hodati brzinom do 8 km/h. U njegovoj će osnovi biti računalo pogonjeno umjetnom inteligencijom, derivatom sustava koji se u Teslinim vozilima koristi za autonomnu vožnju.

Musk sada ističe kako je cilj do kraja ove godine imati funkcionalni prototip: "Mislim da Tesla Optimus s vremenom ima potencijal biti značajniji od proizvodnje automobila. Ako razmislite o stanju ekonomije, njezina osnova je rad", naglasio je šef Tesle, uz napomenu da bi osnovna namjena Optimusa trebala biti da smanji nedostatak radne snage na tržištu. Ovaj robot bio bi prilagođen za izvođenje dosadnih i repetitivnih zadataka, inače namijenjenih ljudima, ali i onih koji bi za ljude bili prenaporni u dužem vremenskom razdoblju, ili pak preopasni.

Prvu primjenu ovi će roboti imati upravo u Teslinim tvornicama. "Ako im mi ne možemo naći primjenu, ne možemo to očekivati ni od drugih", zaključio je Musk.


Teslini rezultati za 2021.

Izuzev Muskovih snova o nekim budućim robotima, dotaknimo se i nekih konkretnih financijskih pokazatelja. Prihodi Tesle su prošle godine porasli za 71% i iznosili su 53,8 milijardi dolara. Pritom im je neto dobit više udvostručena u odnosu na 2020., i iznosi 11,6 milijardi dolara. Na kraju godine Tesla na računima ima nešto više od 5 milijardi dolara slobodne gotovine.

Sve ovo omogućile su rekordne isporuke vozila. Tijekom 2021. godine kupcima je isporučeno preko 936 tisuća vozila, uz trend rasta. U prvom kvartalu isporuke su iznosile 180, a u posljednjem čak 305 tisuća automobila.

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi