Izraelska tvrtka osmislila leteće robote za branje voća

Ovaj je robot izravan odgovor na nedostatak radne snage u poljoprivredi

Matej Markovinović ponedjeljak, 22. veljače 2021. u 18:00

Izraelska je tvrtka Tevel Aerobotics Technologies osmislila leteće robote koji pomoću umjetne inteligencije otkrivaju i beru zrelo voće, prenosi The World Economic Forum.

Roboti će moći raditi 24 sata dnevno te će, kako navode proizvođači, doprinjeti uštedama i smanjiti rasipanje hrane. Broj je sezonskih berača pao zbog pandemije koronavirusa, pa je u nedostatku radnika mnogo voća istrunulo. Iz tvrtke ističu da se roboti mogu koristiti bilo gdje u svijetu, pa da tako rješavaju problem nedostatka radne snage.

„Nikad nemate dovoljno ruku za branje voća u pravo vrijeme i uz pravu cijenu. Voće se obično ostavi da istrune u voćnjaku ili se prodaje po puno nižoj cijeni, a poljoprivrednici svake godine gube milijarde dolara“, objašnjavaju iz izraelske tvrtke. Robot će tako koristiti algoritme percepcije umjetne inteligencije za lociranje plodova, ali i algoritme uz čiju će pomoć pronalaziti voćke među lišćem te ih klasificirati po veličini i zrelosti. Nakon što odabere željeni plod, pronaći će najpristupačnije mjesto da mu se približi te će ga uz pomoć hvataljke pokupiti.

Budući da robote kontrolira autonomni digitalni mozak, na jednoj će ih lokaciji moći raditi više bez opasnosti od sudaranja. Oni neće zamijeniti „prave“ berače, već će im samo pomoći u berbi. Izraelska tvrtka kaže da će do 2050. godina nedostajati čak pet milijuna berača.